به گزارش «نماینده»، بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه در گفتوگو با شبکه خبری العالم در مورد وضعیت جنوب سوریه و مسئله حضور تروریستها در این منطقه گفت که بعد از آزادسازی منطقه غوطه، نگاهها به سوی جنوب سوریه معطوف شد و همانند سایر مناطق، دو گزینه پیش رو دولت سوریه قرار دارد؛ مصالحه با گروههای مسلح و تروریستی یا آزادسازی مناطق با عملیات نظامی.
وی در این گفتوگوی مفصل افزود که روسیه در این منطقه طرحی با هدف امکان فرصت دادن به رسیدگی به اوضاع افراد مسلح و مصالحه ارائه کرده است تا اوضاع در جنوب سوریه به وضعیت قبل از سال ۲۰۱۱ یعنی حضور ارتش سوریه در مناطق هممرز با دشمن صهیونیست بازگردد.
بشار اسد تصریح کرد که به دلیل دخالت رژیم صهیونیستی و ترکیه که با اعمال فشار به تروریستها در این منطقه، به دنبال جلوگیری از دستیابی به هرگونه توافقی یا راه حل مسالمت آمیز هستند، این گونه تلاشها تا به این لحظه برای مصالحه هیچ نتیجهای نداده است.
رئیس جمهوری سوریه در پاسخ به این سؤال که آیا در مورد جنوب سوریه تا به این لحظه و نحوه تعامل با این منطقه نتیجهای حاصل شده است یا نه گفت که به رغم اینکه ارتباط بین روسها، آمریکایی و اسرائیلیها همچنان ادامه دارد ولی دخالت آمریکاییها و صهیونیستها مانع از دستیابی به مصالحه در جنوب سوریه شده است.
بشار اسد در پاسخ به اینکه آیا در مقابل راه حل برای پایان دادن به حضور تروریستها در جنوب سوریه، پیشنهادی مانند خروج ایرانیها از این منطقه از سوی آمریکاییها ارائه شده است یا نه گفت که آمریکا در هر مشکلی در سطح جهان به دنبال یک چیز بوده و آن هیمنه کامل است.
و ادامه داد: «در خصوص موضوع ایران، [اجازه دهید] صریح باشم، روابط سوریه و ایران راهبردی است، نه تابع توافق جنوب است و نه تابع توافق شمال؛ این روابط در مضمون و نتایج میدانی خود به وضعیت فعلی و آینده منطقه مربوط میشود. در نتیجه روابط دو طرف تابع "قیمتهای باراز جهانی" نیست؛ نه ایران و نه سوریه این روابط فیمابین را در بازار سیاسی جهانی عرضه نخواهند کرد».
رئیس جمهوری سوریه در مورد ادامه فعالیت اتاق عملیات مشترک «موک» به رهبری آمریکا و مشارکت برخی کشورهای غربی و عربی موسوم به «دوستان سوریه» گفت که ادامه فعالیت این اتاق بدین معناست که آنها همچنان به دنبال حمایت از تروریستها در منطقه هستند. ولی تصمیم سوریه از ابتدا مشخص بود و آن اینکه همه اراضی سوریه باید آزاد شود و عملیات در جنوب سوریه مسئلهای نظامی است. اگر گزینه مصالحه جواب ندهد دمشق به گزینه عملیات نظامی متوسل خواهد شد.
اسد گفت که به رغم تلاشهای محور حامی تروریسم در منطقه، محور مقاومت و ضد تروریسم هرگز از مسئله پاکسازی سوریه و منطقه از تروریسم عقبنشینی نخواهد کرد و از ذرهای از خاک سوریه صرف نظر نخواهد کرد.
سد درباره رابطه روسیه و جمهوری اسلامی ایران گفت: «نگاه روسیه به رابطه با ایران راهبردی است. از نظر سوریه، روسیه در امور سوریه مداخله نمیکند و اگر نظری داشته باشد، آن را با ما مطرح میکند، ولی تصمیم با رهبران سوریه است که همان تصمیم ملت سوریه است. این یک اصل ثابت در خصوص روسیه است. از این روی ائتلاف راهبردی است. اما اگر اختلافی باشد، در حکومت سوریه نیز اختلافاتی پیش میآید»، همان گونه که ممکن است در دل حکومت ایران و سوریه نیز اختلافی پیش آید. پس «اگر بر سر هر چیز با هم توافق داشته باشیم، چرا گفتوگو کنیم».
رئیس جمهور سوریه در پاسخ به این پرسش که آیا این ائتلاف تقویت خواهد شد، اظهار داشت: «طبیعتا بر اساس منفعت و تغییرات بین المللی [این ائتلاف تقویت میشود] و تا زمانی که محور دیگر، از تروریسم حمایت کند، این ائتلاف تقویت خواهد شد. ما، ایران و روسیه خطر تروریسم را احساس میکنیم ... بر اساس این واقعیت باید ائتلاف [بین این سه کشور] وجود داشته باشد».
سد درباره این تصور که سوریه بهای حضور ایران در این کشور را میدهد و اگر نیروهای ایرانی از اراضی سوریه خارج شوند، اوضاع آن طبیعی خواهد شد، گفت: روابط ایران و سوریه در بازار مطرح نیست که بخواهد سوریه بهای آن را بپردازد. جواب سوال خیلی روشن است، و اینگونه سوالات از سوی کشورهایی مانند عربستان مطرح میشود.
اسد تصریح کرد: در ابتدای جنگ، مطرح بود که اگر سوریه روابط خود با ایران را قطع کند، اوضاع آن طبیعی خواهد شد، اما این مساله برای ما غیر قابل قبول است.
بشار اسد ضمن رد حضور نیروهای نظامی ایرانی در سوریه گفت: اینکه میگوییم حضور ایران در سوریه در حد مشاوران نظامی است، منظور از مستشار معنای عام آن است و مستشاران ایرانی در سوریه حضور دارند، چرا که سوریه روابط دیرینه با ایران حتی قبل از جنگ دارد و دو طرف روابط نظامی مستحکمی دارند.
او در پاسخ به این سوال که آیا نیروهای ایرانی که در سوریه شهید میشوند، نیروی نظامی محسوب نمیشوند، گفت: زمانی که این تشکیلات نظامی به جنگ و مبارزه منتقل میشود، مستشار هم به مبارز تبدیل میشود. شکی نیست که در سوریه مستشاران ایرانی حضور دارند و گروهی از داوطلبان ایرانی هستند که برای مبارزه با تروریستها به سوریه آمدهاند و افسران ایرانی نیز آنها را فرماندهی میکنند.
اسد در ادامه تصریح کرد: ایران در سوریه میجنگد و از ملت سوریه دفاع میکند و در راه آن خون داده است. بنابراین زمانی که ما میگوییم مستشاران ایرانی منظور همان معنای عام آن است. این بدین معنی نیست که از حضور ایران در سوریه حتی اگر به شکل رسمی آن باشد، خجالت میکشیم، بلکه از کلمه مستشار استفاده میکنیم تا بگوییم که یگانهای نظامی ایران در سوریه مستقر نیستند.
رئیس جمهور سوریه در پاسخ به این سوال که «چرا به روسیه سفر کردید، اما هنوز به ایران سفر نکردهاید»، گفت: حقیقت این است که چند ماهی است که خود را برای سفر به ایران آماده کردهام، اما به دلیل شرایط فوق العاده سوریه این سفر به تاخیر افتاده، لیکن لغو نشده است.
حتما به ایران سفر خواهم کرد، زیرا هیچ چیز نمیتواند مانع این سفر شود و انشاءالله به زودی و در اولین فرصت به ایران خواهم رفت.
نظر شما