شناسهٔ خبر: 137781 - سرویس سیاست
نسخه قابل چاپ منبع: الف

حدس و گمان ها درباره کابینه دوم روحانی

کابینه روحانی کمتر از ۲ ماه دیگر دولت یازدهم کار خود را به پایان خواهد رساند و پس از آن دوازدهمین دولت تاریخ جمهوری اسلامی کار خود را آغاز خواهد کرد. اگر چه بر اساس گفته های عضو هئیت رئیسه زمان نهایی برگزاری مراسم تحلیف رئیس جمهور هنوز مشخص نشده است.

به گزارش «نماینده»، اکبر رنجبرزاده درباره تغییر زمان برگزاری مراسم تحلیف ریاست جمهوری دوره دوازدهم بیان کرد: طبق تصمیمات قبلی قرار بود در روز ۱۵ مرداد این مراسم برگزار شود ولی بعد از صحبت‌هایی که شده بناست تا بعد از هماهنگی با مجموعه دولت به نتیجه نهایی برسیم.

با این وجود از زمان ارائه لیست وزرای پیشنهادی توسط رئیس جمهور، مجلس بعد از دو هفته بررسی، می تواند جلسه رای اعتماد به وزیران پیشنهادی را برگزار و ترکیب نهایی دولت دوازدهم را مشخص می کند. از آن جا که مجلس دهم نسبت به مجلس نهم هم سوتر با روحانی می باشد انتظار می رود رئیس جمهور مشکل چندانی در گرفتن رای اعتماد برای وزرای خود نداشته باشد.

حسن روحانی در اولین نشست خبری خود بعد از پیروزی در انتخابات از تغییر سخن گفت و اعلام کرد دولت دوازدهم کمی جوان تر از دولت یازدهم خواهد بود.

همچنین رئیس جمهور پس از پیروزی در انتخابات ۲۹ اردیبهشت و در ضیافت افطاری با وزیران، رؤسای سازمان‌ها، مدیران و استانداران گفته بود: «… ما البته در چهار سال دولت یازدهم، به دلایلی یک مقدار سخت‌گیری نکردیم… همه افراد در دولت بدون استثنا زحمت کشیدند… اما همه هم یک‌جور نبودند… بعضی‌ها با همه توان آمدند. ما روستایی هستیم، به قولی بعضی‌ها گیوه را ورکشیدند و به میدان آمدند… اما بعضی‌ها پاشنه گیوه‌شان خوابیده بود، ورنکشیدند و لخ‌لخ کردند.»

حسام الدین آشنا نیز در مصاحبه ای قبل از انتخابات ۲۹ اردیبهشت، اولین تفاوت کابینه دوازدهم را جوان گرایی دانسته بود و محمد علی نجفی نیز از تغییر ۵۰ درصد کابینه در دولت دوازدهم خبر داده بود که با توجه به این سخنان می توان نتیجه گرفت که روحانی در ایجاد تغییرات اساسی در کابینه جدید خود مصمم است.

الهام امین زاده دستیار ویژه رئیس جمهور در امور شهروندی هم عنوان کرده است: رئیس جمهور چینش کابینه را بعد از ماه مبارک رمضان انجام می‌دهد. وی در ادامه تصریح کرد: راجع به دولت دوازدهم این تصمیم وجود دارد که گزینه‌های زن را برای وزارت‌خانه‌ها جهت رای اعتماد به مجلس معرفی کنند که برای وزارتخانه‌های آموزش و پرورش، علوم و دادگستری محتمل تر است.
 
وزرای احتمالی پیشنهادی
یکی از سایت های خبری چند روز قبل تغییرات کابینه را این گونه عنوان کرد که وزرای صنعت، کشور، اقتصاد و ... تغییر خواهند کرد. به گزارش جماران، نعمت زاده اولین گزینه تغییر در کابینه دوازدهم خواهد بود، هرچند به نظر می رسد خود او هم دیگر تمایلی به ماندن ندارد. محمد نهاوندیان، رضا ویسه و نوروز زاده از جمله افرادی هستند که به‌احتمال زیاد برای تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت به مجلس معرفی خواهد شد.

درباره وزارت کشور نیز گزینه های مختلفی مطرح شده است. بر اساس قرائن اصلاح طلبان تاکید ویژه ای بر کنار رفتن رحمانی فضلی دارند. در این راستا محمد شریعتمداری، مجید انصاری و موسوی لاری مطرح‌ترین گزینه‌ها برای تصدی این  وزارت‌خانه مهم هستند.

از مسعود نیلی، مشاور اقتصادی روحانی و طهماسب مظاهری به عنوان جایگزین علی طیب نیا وزیر اقتصاد نام برده می شود. از رضا فرجی دانا و محمد علی نجفی نیز به عنوان وزیر علوم و تحقیقات یاد می شود.

برای وزارت آموزش و پروش نیز به گزینه هایی چون مرتضی حاجی، محمد باقر نوبخت، شهیندخت ملاوردی و محمد علی نجفی اشاره می شود. تاکنون گمانه زنی ها و شنیده ها از احتمال عدم حضور علی ربیعی در مجموعه در دولت دوازدهم حکایت دارد. در مورد وزارت اطلاعات نیز در صورت عدم حضور سید محمود علوی، گزینه هایی مانند مجید انصاری و پورمحمدی مطرح هستند.

بعد از این وزارتخانه ها که به نظر تغییر و تحولات در آن ها قطعی باشد چند وزارت خانه هنوز وضعیت روشنی ندارند و در عین حال که احتمال ماندن وزرایشان زیاد نیست  گزینه های جدی ای برای آن ها مطرح نشده است. وزارت نیرو، دادگستری و وزارت دفاع از جمله این وزارت خانه ها هستند.

محمد جواد ظریف در وزارت خارجه، حسن قاضی زاده هاشمی در وزارت بهداشت و بیژن زنگنه سه وزیری هستند که به نظر می رسد به کار خود ادامه خواهند داد؛ در این میان وزیر بهداشت بارها تأکید کرده است که در دوره بعد در این وزارت خانه حضور نخواهد داشت و مسئولیت نمی پذیرد.

 مسعود سلطانی فر، سید رضا صالحی امیری نیز به دلیل این که چند ماه پیش وزارت این دو وزارت خانه را بر عهده گرفته اند و هنوز به صورت کامل وارد فاز اجرایی نشده اند، به احتمال قوی در پست خود باقی خواهند ماند.

محمود حجتی نیز در صورتی که به شهرداری تهران نرود در وزارت کشاورزی باقی خواهد ماند. محمود واعظی به احتمال زیاد در پست خود باقی خواهد ماند چرا که تا به حال گزینه ای مطرح نشده است.

زنگنه، قاضی‌زاده، طیب‌نیا و حجتی اعلام کرده‌اند نمی‌مانند
دیروز یک سایت خبری اقتصادی نیز جدولی از تغییرات احتمالی در کابینه دوم روحانی منتشر کرد.

بر اساس این جدول تغییرات در وزارتخانه های دادگستری، نیرو، آموزش و پرورش، مسکن، راه و ترابری، کشور، صنعت، بازرگانی، کار و علوم می باشد. البته این گمانه زنی زمانی احتمال وقوع آن افزایش می یابد که لایحه تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت، راه‌وشهرسازی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مجلس شورای اسلامی به سرانجامی مطابق خواست دولت برسد. به گزارش اقتصاد آنلاین بیژن زنگنه، حسن قاضی‌زاده هاشمی، علی طیب نیا و محمود حجتی نیز اعلام کرده‌اند در کابینه دولت دوازدهم نمی‌مانند. اما تلاش برای ماندن این افراد برای یک دوره چهار ساله دیگر آغاز شده است.

فهرست کابینه دوازدهم در دستان جهانگیری
یکی دیگر از سایت ها نیز از سپردن چینش کابینه به جهانگیری سخن گفته است. تابناک عنوان کرده است:برخلاف چینش کابینه یازدهم که «حسن روحانی» جز به جز و موبه مو رزومه مدیران پیشنهادی را وارسی می کرد؛ این بار اما برخی شنیده ها حاکی از آن است که «اسحاق جهانگیری» برای تشکیل کابینه دوازدهم میدان داری می کند و می گویند که قرار است او لیست وزیران و مدیران ارشد پیشنهادی را در قالب طرحی به رئیس جمهور ارایه کند.

بر اساس این گزارش گمانه زنی ها درباره کابینه مدتی است به نقل محافل خبری بدل شده داغ‌ترینش از آمدن «علی اکبر ناطق نوری» به کابینه دوازدهم  و پذیرش معاون اولی می باشد. در کنار حضور ناطق نوری در پاستور، گمانه زنی های دیگری درباره کابینه دوازدهم به گوش می رسد از جمله اینکه شنیده می شود محمد ستاری‌فر و مرتضی بانک گزینه‌های وزارت تعاون، کار و تأمین اجتماعی هستند و محمدعلی نجفی اصلی ترین گزینه برای وزارت آموزش و پرورش.
 
برخی می گویند عباس آخوندی، وزیر راه ‌وشهرسازی از گزینه‌هایی است که موافقان و مخالفان جدی دارد؛ بااین‌حال تا زمانی که بنا به تفکیک وزارتخانه تحت مدیریت او بود، آخوندی همچنان از گزینه‌های احتمالی وزارت مسکن و شهرسازی جدید بود، اما حال که مجلس قرار است این طرح را به صورت یک فوریت بررسی کند با توجه به اینکه این تفکیک به زمان معرفی کابینه دوازدهم به مجلس نخواهد رسید اکنون از «محمد سعیدنژاد» معاون آخوندی در وزارت راه و شهرسازی، «علی عبدالعلی زاده» وزیر مسکن و شهرسازی دولت خاتمی و «علی افشانی» استاندار فارس به عنوان گزینه‌های احتمالی وزارت راه‌ وشهرسازی نام برده می شود.
 
از سوی دیگر نیز شنیده‌ها حاکی است که قاضی‌زاده‌هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی - چنانچه خودش بخواهد از حضور در کابینه دوازدهم انصراف بدهد - ظفرقندی و حریرچی (معاون قاضی‌زاده) ازجمله گزینه‌های احتمالی و جایگزین او خواهند بود.

نظر شما