«نماینده» / انتخابات ریاست جمهوری تمام شد و حالا زمان آن رسیده است که نامزد منتخب، عمل به وعده ها را آغاز کند. به منظور روشن شدن وعده ها و برنامه های انتخاباتی حسن روحانی، مروری خواهیم داشت به برنامه اعلام شده ایشان. در بخش هایی از برنامه اقتصادی روحانی که بر موضوعات اقتصادی و محرومیت زدایی تاکید شده برنامه ای سه سطحی برای رفع فقر مطلق ارائه شده است که براساس آن سطح متوسط زندگی فقیرترین اقشار تا سال ۱۳۹۹ پنج برابر خواهد شد.
پرداخت مقرری به متقاضیان برای رسیدن به "سطح زندگی استاندارد"
دولت دوازدهم، برنامه ای سه مرحله ای به منظور بهبود شرایط زندگی ۱۰ میلیون نفر از کم درآمدترین جمعیت کشور مد نظر قرار داده است. مرحله اول همان افزایش مقرری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی است که از فروردین امسال اجرایی شده است. آنگونه که در برنامه دولت دوازدهم آمده، در مرحله دوم مقادیر اعمال شده در سال ۱۳۹۶، به عنوان مبنای استاندارد زندگی همه شهروندان ایرانی در سال ۱۳۹۷ تعیین و اعلام می شود. بر این اساس، هر خانوار ایرانی که خود را مستحق دریافت مقرری ذکر شده می داند، با مراجعه به سازمان های حمایتی، ثبت نام کرده و خود را در معرض بررسی و راستی آزمایی قرار می دهد. چنانچه درخواست ارائه شده مورد تائید این سازمان ها قرار گیرد، مقرری مربوطه به میزان مابه التفاوت درآمد فرد (یا خانوار) و سطح زندگی تعریف شده، برقرار می شود.
تا سال ۱۳۹۹ سطح معیشت فقرا، ۵ برابر خواهد شد
در این برنامه تاکید شده است که در مرحله سوم که از سال ۱۳۹۸ به بعد خواهد بود، استاندارد زندگی تعیین شده متناسب با رشد اقتصاد و سیاست های حمایتی، افزایش پیدا می کند. آهنگ افزایش به گونه ای خواهد بود که در پایان سال ۱۳۹۹، سطح معیشت ۱۰ میلیون نفر از فقیرترین افراد جامعه، حداقل به میزان ۵ برابر وضع موجود ارتقا پیدا کند. در برنامه دولت دوازدهم تاکید شده است که این سیاست ها در قالب یک نظام جامع تامین اجتماعی به اجرا در خواهد آمد. گفتنی است این طرح سه مرحله ای در بخش ۶-۳ از بخش دوم برنامه دولت تحت عنوان سیاست های کاهش فقر (عدالت درآمدی) توصیف شده و توضیحی درباره منابع لازم برای اجرای آنها داده نشده است.
سازمان هدفمندی به صندوق رفاه ملی تبدیل می شود
برنامه های حمایتی دولت دوازدهم به اینجا ختم نمی شود. ۴ مورد زیر نیز در لیست این برنامه ها دیده می شود:
۱ . تبدیل سازمان هدفمندسازی یارانه ها به صندوق رفاه ملی؛
۲ . افزایش تغذیه مدارس نوار مرزی کشور؛
۳ . بازسازی کامل مدارس آسیب پذیر کشور؛
۴ . فراهم سازی امکان استفاده از یارانه نقدی به عنوان وثیقه برای دریافت وام بانکی توسط خانوارها.
گفتنی است دستورالعمل مورد چهارم یعنی استفاده از یارانه نقدی به عنوان وثیقه هفته گذشته ابلاغ شد که بر اساس آن افراد می توانند تا سقف ۵ میلیون تومان با نرخ سود مصوب (۱۸ درصد) وام بگیرند. البته به بانک ها اجازه داده شده در صورت نیاز از وثایق متعارف نیز علاوه بر یارانه استفاده کنند.
تفکیک کشور به ۵ منطقه باوزرای منطقه ای
در بخش دیگری از این برنامه به موضوع عدم توازن منطقه ای اشاره شده و در توضیح آن به ناکارآمدی سیاست گذاری متمرکز (طراحی و ابلاغ سیاست های واحد از مرکز یعنی تهران برای همه مناطق) اشاره شده است. برنامه دولت دوازدهم برای رفع این مشکل این گونه تشریح شده است: تفکیک کشور به پنج منطقه نسبتا همگن و تعیین وزرای منطقه ای با حداقل تشکیلات و جابه جایی متناوب مرکز استقرار در استان های هر منطقه، این امکان را فراهم می کند که انعطاف لازم در جهت انطباق با شرایط متفاوت هر منطقه بتواند شکل بگیرد. با توجه به نیاز به ترتیبات قانونی جدید برای اجرای این طرح، در برنامه تاکید شده است که اجرای این برنامه با تعیین دستیاران ویژه رئیس جمهور برای هر یک از مناطق آغاز خواهد شد تا ترتیبات قانونی فراهم شود.
برونگرایی و بازپس گیری شغل های از دست رفته به نفع مرزنشینان
در بخش دیگری از برنامه اقتصادی دولت منتخب بر تقویت وجه برونگرایی اقتصاد تاکید شده و آمده است: برنامه سیاست های برونگرایی دولت دوازدهم بر پایه بازپس گیری شغل های ازدست رفته بنا شده است. در این بخش ضمن تاکید بر محورهایی چون انتخاب شرکای تجاری پایدار، تسهیل تجارت، حضور در زنجیره ارزش تولید جهانی و جذب سرمایه خارجی تاکید شده است: برونگرایی منطقه ای نیز می تواند استان های مرزی کشور را که اتفاقا از محروم ترین ها هستند به رفاه مطلوب برساند.
در این رابطه در برنامه دولت دوازدهم آمده است: تعیین ماموریت های محوری مشخص برای استان های مرزی در توسعه تبادل با کشورهای همجوار می تواند توسعه استان های محروم مرزی را تسهیل کند و نظام مبادله سالم را جایگزین شکل آزاردهنده موجود یعنی قاچاق کالا نماید.
نظر شما