شناسهٔ خبر: 135480 - سرویس سیاست
نسخه قابل چاپ منبع: الف

رقبای انتخابات ۹۶ چه کسانی هستند؟

انتخابات پیش بینی می شود تنها ۶ نفر در عرصه رقابت باقی بمانند.

به گزارش «نماینده»، آخرین دقایق دیروز در ستاد انتخاباتی هیجانی تر از روزهای گذشته بود. ظرف چند دقیقه حوادثی پیش بینی نشده اتفاق افتاد. اول از همه نیامدن جلیلی بود.

بعد هم ورود قالیباف که همراه با همهمه و در میان شعار طرفداران صورت گرفت.

هنوز خبر قالیباف فروکش نکرده بود که معاون اول رئیس جمهور برای ثبت نام  وارد ستاد انتخاباتی شد و همه را غافلگیر کرد. در این بین جاماندن بذرپاش از ثبت نام و بسته شدن درب ورودی و بعد هم انصرافش مورد توجه قرار گرفت.
 
مقایسه آمدن سه نامزد اصلی انتخابات
نحوه ورود و سبک ثبت نام سه نامزد اصلی انتخابات یعنی روحانی و رئیسی و قالیباف، طی دو روز گذشته مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.

روحانی و قالیباف هردو به تنهایی وارد ستاد انتخابات شدند. بدون اینکه فرد همراهی داشته باشند. این درحالی است که رئیسی با تیم همراه وارد شد و ثبت نام کرد.

پیامی که از ورود انفرادی روحانی و قالیباف صادر شد، اعتماد به نفس و نوعی اعلام قدرت به همدیگر بود و پیام تیمی وارد شدن رئیسی، مجهز بودن به کابینه نخبگانی تلقی شد.

از طرفی روحانی بدون همراه و بدون اشاره به برنامه ای خاص وارد انتخابات شد. قالیباف بدون همراه و با اعلام برنامه ورود کرد و رئیسی با همراه و بدون اعلام برنامه ثبت نام داشت. از اینجهت برنامه نداشتن روحانی یعنی استمرار برنامه های موجود، برنامه قالیباف یعنی تغییر شرایط موجود و تیم داشتن رئیسی یعنی اتکا به خرد جمعی در آینده.

اظهارات روحانی با تاکید بر لزوم حمایت از نوزاد برجام، تلاش برای ساخت دوقطبی سیاسی تلقی شد و سخنان و بیانیه قالیباف با تاکید بر رکود و بی کاری و بی عملی دولت، تلاش برای ساخت دوقطبی اقتصادی. سخنان رئیسی نیز نشانه پرهیز از هرگونه دوگانه سازی قلمداد شد.

مدل رفتاری روحانی نشانه اعتماد به نفس بود. ورود قالیباف حکایت از خیز برداشتن برای رقابت و انرژی و شور و حال بود و سبک رفتاری رئیسی حاکی از طمانینه و احساس تکلیف داشت.
 
انصراف عجیب
ماجرای دیروز و جاماندن بذرپاش از ثبت نام در انتخابات هم جالب بود. بذرپاش ظاهرا در ترافیک اطراف ستاد انتخابات معطل می ماند و نمی تواند سروقت در محل ثبت نام حاضر شود. ابتدا مسئولین مانع حضور وی شدند ولی ظاهرا بعد از مدتی مجوز ورود به ستاد انتخابات پیدا می کند ولی قبل ثبت نام منصرف می شود و به نفع نامزد اصولگراها کنار می کشد.  

روشن است که تصمیم اولیه بذرپاش کناره گیری به نفع نامزدهای اصولگرا بوده است، اما مشخص نشد چرا این اعلام انصراف را در ستاد انتخابات و انهم به این شکل عجیب رقم زده است!؟
 
پیام نیامدن جلیلی
برخلاف انتظارها جلیلی ثبت نام نکرد و با صدور بیانیه ای اعلام کرد در انتخابات شرکت نمی کند. این درحالی است که طی چند ماه گذشته اصولگرا ها از جمله تشکیلات جمنا تلاش بسیاری کرده بودند جلیلی در چارچوب جمنا به رقابت بپردازد.

جلیلی کنار کشید اما نه با سازوکار وحدت اصولگراها. شاید خواست اینطور وانمود کند که اگرچه وحدت اصولگراها را قبول ندارد اما کنار کشیدن به نفع نامزد اصلی را عقلانی و ضروری می داند. به تعبیر دیگر برای کناره گیری به نفع نامزد برتر نیازی به وحدت با اصولگرایان  نیست. البته معلوم نیست این ضرورت انصراف از رقابت را بجهت ورود رئیسی احساس کرده است یا اهمیت این دوره از انتخابات یا تجربه شکست سال ۹۲.  به این ترتیب طرفدارن جلیلی احتمالا برای رئیسی فعال می شوند.
 
 
نامزد زاپاس
ورود جهانگیری به عرصه انتخابات تعجب همه را برانگیخت. گرچه از قبل اخباری مبنی بر آمدن جهانگیری منتشر شده بود اما جدی تلقی نمی شد و کمتر مورد توجه تحلیل رسانه ها قرار گرفت.

منتقدان دولت ورود جهانگیری به صحنه انتخابات را اعلام ضعف روحانی قلمداد کردند. گو اینکه روحانی ناچار است برای دفاع از عملکردش معاون اول را به خدمت بگیرد. برداشت دیگر از ورود جهانگیری انتقاد از عملکرد روحانی بود و علت نامزدی را نقد رویه موجود قلمداد کردند.

با این حال جهانگیری در میان خبرنگاران این برداشت را رد و تصریح داشت از عملکرد دولت و روحانی دفاع خواهد کرد. کرباسچی هم در گفت وگویی توضیح داد که ترس از ردصلاحیت روحانی باعث شده است جهانگیری وارد میدان شود. وی ورود محمد هاشمی را هم با همین استدلال توجیه کرد و علت ثبت نامش را بی خبری از ورود جهانگیری دانست.
 
رکورد اعتماد به نفس
با پایان گرفتن زمان ثبت نام، طی ۵ روز در مجموع ۱۶۳۶ نفر برای تصدی قدرت اجرایی کشور ثبت نام کردند که رکورد ثبت نام ها در دوره های گذشته را شکست. البته از نظر تعداد ثبت نام نخبگانی و سیاسی نیز به نظر میرسد این دوره رکورد زده ایم. بالاخره مردم نگاه شان به نخبگان و اهل قدرت است. وقتی این میزان خودباوری سیاسیون را برای تصدی پست ریاست جمهوری می بینند خودشان نیز اعتماد به نفس پیدا می کنند. برخی معتقدند بعد از انتخابات ۸۴ اعتماد به نفس سیاسیون برای شرکت در انتخابات افزایش یافته است.
 
این ۶ نفر
صحنه انتخابات تا حدی روشن شده است و از اینجا به بعد باید دید شورای نگهبان چطور صحنه آرایی می کند.

حسن روحانی و اسحاق جهانگیری و محمدهاشمی نامزد اصلاح طلبان اعتدال گرا هستند ومحسن رهامی و مصطفی کواکبیان هم نامزد اصلاح طلبان سنتی.
محمدباقر قالیباف و ابراهیم رئیسی و علیرضا زاکانی و حمید حاجی بابایی نامزد اصلی اصولگراها و مسعود زریبافان و محمدمهدی زاهدی و مصطفی میرسلیم نیز شاخه فرعی اصولگرایان تلقی می شوند.

محمود احمدی نژاد و حمیدرضا بقایی هم از جریان احمدی نژاد و محمدغرضی نیز مستقل آمده است.

اما پیش بینی می شود تنها ۶ نفر در عرصه رقابت باقی بمانند؛ محمدباقر قالیباف. حسن روحانی. اسحاق جهانگیری. ابراهیم رئیسی. علیرضا زاکانی و مصطفی میرسلیم.

نظر شما