شناسهٔ خبر: 130016 - سرویس فرهنگ
نسخه قابل چاپ منبع: مهر

رئیس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری؛

توجه به صنایع دستی به عنوان یک عنصر هویت ساز ضروری است

زهرا احمدی 43 رئیس سازمان میراث فرهنگی در نخستین همایش ثبت نشان جغرافیایی صنایع دستی گفت: توجه به فرآورده های دستی به عنوان یک عنصر هویت ساز ضروری است و ما باید در این زمینه ایجاد اشتغال کنیم.

 به گزارش «نماینده» زهرا احمدی پور در نخستین همایش ثبت نشان جغرافیایی صنایع دستی که امروز دوم آذرماه در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شد، به نقش مهم جغرافیا در نظام زندگی بشر اشاره و بیان کرد: جغرافیا و فضایی که آدم ها در آن زندگی می کنند بر چگونگی معاش و روحیات آنها تاثیر می گذارد و مکان، بستر اولیه جغرافیا است و مکان یک محدوده مشخص در یک سرزمین خاص نیست.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به ضرورت توجه به عناصر هویت بخش گفت: ایران بیشترین تنوع جغرافیایی را دارا است. از این رو، بیشترین گوناگونی در سبک زندگی و همچنین صنایع دستی را در این کشور شاهد هستیم و این دو مورد ما را بیش از پیش متوجه اهمیت دادن به صنایع دستی کشور به عنوان عناصر هویت ساز می کند.

احمدی پور همچنین بیان کرد: ما باید از صنعتگران خود حمایت کنیم و فرصتی را برای اشتغال پایدار آنها فراهم آوریم.

در این مراسم، همچنین بهمن نامور مطلق به اهمیت نشان جغرافیایی اشاره و بیان کرد: نشان جغرافیایی یک کالا را از کالاهای دیگر متمایز می کند. برای مثال فرش کاشان یک نشان جغرافیایی است که ویژگی های خاص خود را دارد و همین خصوصیات، این فرش را از فرش نائین یا تبریز جدا می کند.

معاون صنایع دستی کشور همچنین بیان کرد: ما در تاریخ معاصر، انواع نگرش ها را به هنر و ادبیات داشته ایم. رویکرد تاریخ گرایانه در قرن ۱۹ شکل گرفت اما نقد جغرافیایی در اواسط قرن بیستم گسترش پیدا کرد و معرفی شد. آن هم به خاطر وجود جنگ جهانی دوم، جابجایی مرزها و درگیری برای محدوده های جغرافیایی بود. این مسائل توجه انسان مدرن را به جغرافیا جلب کرد و ما شاهد توجه جدی به فضا و مکان می شدیم.

نامور مطلق با اشاره به اینکه ایران متنوع ترین صنایع دستی را در دنیا دارد، گفت: اقلیم ایران متنوع است و این تنوع در اقلیم موجب گوناگونی در فرآورده های دستی شده است، از این رو باید به اعطای نشان جغرافیایی توجه ویژه ای شود.

این مقام مسئول در حوزه صنایع دستی گفت: ما در حال حاضر ۴ شهر اصفهان، تبریز، مشهد و لالجین را به عنوان شهرهای جهانی در حوزه صنایع دستی ثبت کرده و پس از چین، دومین کشور به لحاظ تعدد شهرهای جهانی هستیم. همچنین توانسته ایم چند شهر ملی را به ثبت برسانیم اما در ارتباط با نشانه های جغرافیایی، کمی عقب هستیم.

وی با اشاره به اینکه ثبت نشانه های جغرافیای ملی بهانه ای برای ثبت بین المللی است، گفت: بعد از دریافت نشان جغرافیایی ملی، اعتباری در اختیار یک شهر یا یک فرآورده دستی که مخصوص یک شهر یا یک منطقه جغرافیایی است قرار می گیرد. امیدواریم این اعتبار به لحاظ مالی آنقدر باشد که به هنرمندان آن منطقه یا آن شهر کمک کند که طرح های خود را به روز کرده و آن را به ثبت جهانی برسانند. همچنین هنرمندان باید بتوانند خاطره سازی کنند. صنایع دستی باید بتواند تعلق خاطر مخاطبان را برانگیزد. به عبارتی شهروندان آباده باید با منبت این منطقه خاطره داشته باشند و ما باید بتوانیم ثبت را به گفتمان تبدیل کنیم.

نظر شما