شناسهٔ خبر: 129982 - سرویس مجلس
نسخه قابل چاپ منبع: هفته نامه نماینده

مجلس می‌تواند سامانۀ کارت سوخت را احیا کند؟

اولین طرح یک‌فوریتی مجلس دهم، برای خنثی‌کردن تصمیم دولت

روحانی و زنگنه2 نمایندگان مجلس در نخستین ساعات جلسۀ روز دوشنبه هفتۀ قبل، یک فوریت طرحی را تصویب کردند که در صورت تصویب جزئیاتش، قرار است مقابل دستور اخیر رئیس‌جمهور برای حذف سامانۀ کارت سوخت، بایستد.

هفته نامه «نماینده»/نمایندگان مجلس در نخستین ساعات جلسۀ روز دوشنبه هفتۀ قبل، یک فوریت طرحی را تصویب کردند که در صورت تصویب جزئیاتش، قرار است مقابل دستور اخیر رئیس‌جمهور برای حذف سامانۀ کارت سوخت، بایستد.

* استدلال مخالفان کارت سوخت چیست؟

«بیژن زنگنه» یکی از مخالفان جدّی سامانۀ هوشمند کارت سوخت است که بارها در مصاحبه‌ها و سخنرانی‌هایش دلایلی را برای ابراز مخالفتش بیان نموده است؛ وزیر نفت دولت یازدهم معتقد است تاکنون از اطلاعات جمع‌آوری شده به‌وسیلۀ کارت‌های سوخت، هیچ استفاده‌ای نشده است.

زنگنه همچنین تصور می‌کند نگهداری و تداوم استفاده از سامانۀ هوشمند سوخت، هزینۀ سنگینی در بردارد و در مقاطعی نیز بنزین دو نرخی را یکی از عوامل بسیار مؤثر فساد در عرضۀ توزیع برشمرده است. گرچه بارها این اظهارات با نظرات کارشناسی پاسخ گفته شده است، اما اصرار وی بر حذف این سامانۀ ارزشمند، همیشه یکی از نقاط ابهام افراد فعال در حوزۀ انرژی و اقتصاد کشور بوده و هست.

* مصوبۀ مجلس نهم در پیش‌گیری از حذف کارت سوخت

نمایندگان مجلس نهم که حس کرده بودند اختیارات دولت برای حذف این سامانه کافی است و هر لحظه ممکن است این اتفاق رخ دهد، برای پیشگیری از آن در تلفیق بودجۀ سال ۹۵ ماده‌ای را اضافه کردند که طبق آن دولت مکلف بود حداکثر ۴ ماه پس از تصویب آن، تمامی وسایل نقلیۀ سبک و سنگین اعم از بنزینی، گازوئیلی و دوگانه‌سوز را به کارت سوخت مجهز کند؛ تا پس از آن، عرضۀ هرگونه سوخت به تمامی وسایل نقلیه صرفاً با استفاده از کارت مذکور و براساس مقرراتی که مشخص کرده بود، امکان‌پذیر باشد.

این مصوبۀ جنجالی، گرچه به قانون تبدیل شد و دولت یازدهم مکلف به اجرای آن بود، اما چند روز پس از ابلاغ قانون، لایحه‌ای به مجلس رسید که اعمال تغییرات در بخش‌هایی از بودجه در آن تقاضا شده بود.

*پس گرفتن مصوبۀ مجلس نهم در مجلس دهم

در این میان برخی نمایندگان مجلس نیز که تمرکزشان را برای ممانعت از تصویب بندهای دیگر این اصلاحیه گذاشته بودند، نه‌تنها موفق به رسیدن به آن اهداف نشدند، بلکه بخشی از لایحه که تکلیف نگهداشتن کارت سوخت را برای دولت ایجاد کرده بود به تصویب رسید و اینگونه شد که مجلس دهم مصوبۀ مجلس قبل را بلااثر کرد.

بدین‌ترتیب چند هفته پس از تصویب لایحۀ اصلاحیۀ بودجه، رئیس‌جمهور نیز با ابلاغ نامه‌ای به وزارت نفت، دستور توقف اجرای طرح سامانۀ هوشمند سوخت را صادر کرد تا تمامی تلاش‌های نمایندگان مجالس نهم و دهم برای حفظ کارت‌های سوخت، بی‌نتیجه بماند.

*آغاز تلاش‌ها برای احیای کارت سوخت

البته این اقدام حسن روحانی باعث شد انگیزۀ برخی نمایندگان برای پیگیری طرحی دو فوریتی برای احیای این کارت‌ها بیشتر شود و امروز شاهد تصویب یک فوریت این طرح در صحن علنی باشیم. البته این طرح هفت‌خوان سختی را برای تبدیل شدن به قانون در پیش دارد و حتی ممکن است نتواند به فرجام برسد، اما همین رأی نمایندگان مجلس نشان‌دهندۀ آغاز خوبی برای تلاش در جهت احیای سامانۀ کارت سوخت به‌شمار می‌رود.

نظر شما