به گزارش «نماینده»، «سیدهادی بهادری»، نماینده دوره دهم از حوزه انتخابیه ارومیه در استان آذربایجان غربی است. وی توانست با کسب ۲۲۰٬۱۹۷ رأی از مجموع ۳۵۴٬۱۰۸ رأی معادل ۶۲٫۱۸٪ درصد آرا در دور دوم انتخابات به مجلس راه پیدا کند. وی در گفتوگو با هفتهنامه «نماینده»، به تشریح مشکلات این حوزه انتخابیه و خواستههای مردم آنجا پرداخت. مشروح آن را در ادامه میخوانید:
در حال حاضر اشتغال در شهرستان ارومیه چه شرایطی دارد؟
این منطقه اکنون وضعیت اشتغال مناسبی ندارد؛ میانگین درآمد سرانه شهرستان ارومیه ۵۳ درصد پایینتر از متوسط سرانه کشور است. آماری که از بیکاری در استان اعلام میشود، چیزی در حدود ۱۶-۱۷ درصد است. فصل کاری در این منطقه بسیار محدود است بهنحوی که مردم از آبان و آذرماه به دلیل بارندگی برف نمیتوانند کار کنند.
شرایط کار در کارخانهها و کارگاههای تولیدی در استان آذربایجان غربی چگونه است؟
بالغ بر ۷۰-۸۰ درصد کارخانههای تولیدی با مشکلات اساسی روبهرو هستند. بعضی از آنها به وام احتیاج دارند تا بتوانند چرخه تولیدیشان را بچرخانند. برخی دیگر با مشکلات اداری روبهرو هستند. ستادی در استانداری برای حل و تسهیل امور اقتصادی استان بهوجود امده است که از مدیران کارخانهها برای بازگویی مشکلاتشان دعوت میکند تا مشکلاتشان را بررسی کند.
وجود بارندگیهای سنگین و طولانی چه تأثیری بر کارهای عمرانی استان آذربایجان غربی بهجای گذاشته است؟
بهدلیل شرایط جوّی حاکم بر استان در فصل سرما کارهای عمرانی با سختی پیش میرود. متأسفانه سیستم بودجه کشور بهنحوی است که عموماً بودجهها نیمه دوم سال تخصیص داده میشوند و این موضوع محدودیت زیادی را برای استانهای سردسیر بهوجود آورده است.
وضعیت راههای مواصلاتی بهویژه جادهها چگونه است؟
راهها هنوز به مرکز استان نرسیده و چندین سال است که همچنان بر روی مسیرها و راههای مواصلاتی این منطقه کار میکنند. در سالهای اخیر اقداماتی برای احداث آزادراه ارومیه-تبریز صورت گرفته و از سوی دیگر تلاش برای ساماندهی بزرگراههای استان انجام میشود. بیش از یک سال بود که مرز زمینی ارومیه به سمت ترکیه بسته شده بود و حدود یک ماهی است که این مسیر باز شده و ماشینها تردد میکنند. اما به طور کلی زیرساختهای راههای مواصلاتی ضعیف است و باید تقویت شوند.
کمی از شرایط کشاورزی در این منطقه برایمان بگویید؟
یکی از پتانسیلهای بالا برای افزایش اشتغالزایی در این منطقه، بخش کشاورزی است. شرایط برای کشاورزی مطلوب است اما تغییرات جوّی در فصل سرما این مسئله را نیز فصلی کرده است. معمولاً کشاورزان در ۳ ماه تابستان کار میکنند و امر کشاورزی بیشتر حالت نیمه تعطیل دارد.
آیا دولت مطالبات کشاورزان را پرداخت کرده است؟
مطالبات گندمکاران تاحدودی پرداخته شده است اما مطالبات چغندرکاران هنوز باقیمانده است. در قیمتگذاری برای میوه انگور با مشکل مواجه بودیم اما این وضعیت کمی فروش سیب را بهدلیل طرحی که وزارت جهاد کشاورزی داشت، مطلوبتر کرد. در این طرح قرار شد در ازای وارد کردن میوه، ۳ برابر آن محصول صادر کنیم. این طرح باعث شد تا فروش سیب استان افزایش یافته و این بخش تقویت شود.
بیشترین محصولات کشاورزی در شهرستان ارومیه چیست؟
عمده محصولات آنجا را سیب و انگور تشکیل میدهد.
خواسته مردم از مسئولان چیست؟
مردم چند خواسته اساسی دارند؛ اولین خواسته آنها حل مشکل راههای ارتباطی است. اگر راههای مواصلاتی استان بهبود یابد و تقویت شود، وضعیت بازرگانی و تجارت نیز در این مناطق بهتر خواهد شد. چراکه این مسئله بهویژه تقویت زیرساخت راهآهن در این منطقه بسیار حائز اهمیت است. از سوی دیگر ما در حال پیگیری موضوع مناطق ویژه اقتصادی هستیم. دولت باید نسبت به این مسئله نیز توجه ویژهای داشته باشد چراکه این مهم در بحث اشتغالزایی شهرستان ارومیه نیز میتواند مؤثر واقع شود. همچنین رفع خشکی دریاچه ارومیه نیز خواسته مهم دیگر مردم این منطقه است.
برای حل مسئله دریاچه ارومیه تاکنون چه اقداماتی انجام شده است؟
طی یک دو سال اخیر کارهای مهمی در این راستا صورت گرفته که امیدواریم این روند ادامه یابد از جمله آن، طرح سد و تونل انتقال آب گلاس جهت انتقال بخشی از آب رودخانه لاوین (سرشاخه اصلی رودخانه زاب) به سمت حوضه آبریز دریاچه ارومیه و دشت نقده، اتصال دو رودخانه زرینهرود و سیمینهرود و فراهم شدن امکان انتقال آب برای نجات دریاچه ارومیه و... است. اما در حال حاضر این مسئله با مشکل اعتبارات دولتی روبهروست.
تاکنون چه میزان اعتبارات دولتی برای پروژههای جدید در شهرستان ارومیه تعریف شده است؟
امسال ۱۷۰۰ میلیارد تومان پروژه جدید تعریف شده بود که تا امروز تنها ۳۰۰ میلیارد آن به تصویب رسیده است هرچند که از این میزان نیز ۱۰۰ میلیارد بیشتر تخصیص داده شده است. یعنی یک هفدهم آن چیزی که برای انجام پروژههای جدید لازم است. با این وضعیت اعتبارات کار کردن مشکل است.
بهعنوان صحبت پایانی اگر نکتهای هست، بفرمایید.
آذربایجان غربی در میان ۳۱ استان از نظر وضعیت بهداشتی رتبه ۲۹، از نظر آموزش رتبه ۲۶ و از نظر درآمد سرانه رتبه ۲۷ را دارد. در حقیقت این استان به لحاظ شاخصهای توسعه به ویژه در حوزه انسانی عقب است و با وجود ظرفیتهای بالا از استانهای محروم کشور محسوب میشود که البته معضلات اخیر از جمله خشکی دریاچه ارومیه به این مسئله دامن زده است. از سوی دیگر از پتانسیلهای بالای گردشگری این منطقه و همچنین ظرفیت بالای مرزی این استان برای توسعه صادرات چندان استفاده نشده است. بنابراین این مسئله نیازمند نگاه ویژه و جدی دولت برای حل مشکلات این منطقه است.
نظر شما