به گزارش «نماینده»، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، در کنفرانس هفتگی خود، به سؤالات خبرنگاران درباره مسائل سیاست خارجی کشورمان و همچنین تحولات منطقهای و بینالمللی پاسخ داد.
مبارزه با تروریسم باید با هماهنگی دولت مرکزی عراق باشد
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات مقامات ترکیه درباره موصل و مالکیت آن و قصدشان برای عملیات در حلب گفت: «بحث تروریسم و مقابله با تروریسم در منطه و جهان مهم است. هر دولتی که میتواند، و باید با تروریسم مبارزه کند، این کار درستی است. اما قابل قبول نیست به بهانه تروریسم حاکمیت دولتهای دیگر را نقض کرد و بدون اجازه و به صورت یکطرفه ورود کرد. لذا هرگونه مشارکت باید با اطلاع، اجازه و هماهنگی دولت مرکزی باشد.»
نشست جامع ایران و اروپا در ماه دسامبر برگزار میشود
بهرام قاسمی در ادامه درباره گفتگوهای ایران و اتحادیه اروپا و مذاکرات حقوق بشری گفت: «روابط ما با اروپا روابطی مهم و دیرینه است، اشتراکات زیادی داریم و می توانیم در مسایل ارزشی و حتی منطقهای اختلافاتی داشته باشیم. گفتگوهای ما با اروپا وجود داشته و ادامه دارد و مباحث مختلفی دارد.»
وی در ادامه گفت: «در ماه دسامبر نشست جامع مذاکرات ایران و اروپا را در بروکسل خواهیم داشت، مذاکرات در سطح معاون وزیر خارجه ایران خواهد بود. در این مذاکرات مسایل مختلفی مطرح میشود و حقوق بشر میتواند یکی از مسایل مطرح باشد. ولی الزاما این مذاکرات حول حقوق بشر نیست، ما مسایل زیادی دیگری خواهیم داشت که مطرح میکنیم. نگاه ما به حقوق بشر از دید اسلامی خودمان ویژگیهایی دارد که شاید قابل فهم و درک برای اروپاییها نباشد. تصورم بر این است که مذاکرات در دسامبر برگزار شود. ما در مذاکرات یک هیئت مشخص حقوق بشری نخواهیم داشت، اما یک هیئت تخصصی داریم که در آن متخصصانی در هریک از موضوعات حضور خواهند داشت.»
وی درباره صدور ویزا برای اتباع غربی و آمریکایی گفت: «براساس درخواست سازمانهای مختلف، مسائل و درخواستها منعکس می شود و اقدام می شود. اما بحث لغو روادید الان مطرح نیست اما به صورت موردی با درخواست میزبان ایرانی روند کار طی می شود و ویزا صادر می شود.»
رژیم صهیونیستی تلاش دارد با نفاق در جهان اسلام، موضوع فلسطین را به موضوع ثانوی تبدیل کند
سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن استقبال از قطعنامه یونسکو در رد ارتباط صهونیسم با مسجدالاقصی گفت: «متاسفانه در جهان اسلام، به دلایل مختلف نگاه به مساله اصلی جهان اسلام کمرنگ شده و این میتواند از منویات شوم رژیم صهیونیستی باشد که تلاش دارد با نفاق در جهان اسلام، موضوع فلسطین را به موضوع ثانوی تبدیل کند. امیدواریم جهان اسلام با اتحاد و اجماع لازم با این توطئه برخورد کند.»
قاسمی درباره سفر حسن روحانی، رئیسجمهور کشورمان، به ارمنستان گفت: «اصولا روابط ما همسایگان شمالی از جمله آذربایجان و ارمنستان روابط خوبی است. تلاش داریم با توجه به علاقه متقابل به گسترش روابط کمک کنیم و جلو برویم. ارمنستان، شاید تنها کشور غیرمسلمان و مسیحی همسایه ایران است، البته اگر روسیه را حساب نکنیم. امیدواریم در زمان لازم سفر رئیس جمهوری کشورمان به ارمنستان در زودترین زمان ممکن انجام شود. ما تماسها و ارتباطی مشابه را با آذربایجان از گذشته داشتهایم و امیدواریم این روابط را با ارمنستان نیز داشته باشیم. این دعوت از مدتها پیش انجام شده و امیدواریم در اسرع وقت انجام شود.»
در رفت و آمدهای سیاسی و دیپلماتیک معمولا هدایای رد و بدل میشود
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخش دیگری از سخنانش به سؤالی درباره هدیه ظریف به کری پرداخته و در توجیه این اقدام گفت: «در رفت و آمدهای سیاسی و دیپلماتیک معمولا هدایای رد و بدل میشود. براساس فرهنگ کشورها این هدایا میتوانند متفاوت باشند؛ مثلا یک کتاب یا صنایع فرهنگی.»
نامه ظریف به کری درباره نشست لوزان پیرامون روسیه از دیگر سؤالات این نشست خبری بود. قاسمی گفت: «اینکه ایران مایل به حضور دیدگاههای متنوع بوده و اینکه از این رهگذر به مسایل مختلف توجه شود، در این تردید نیست. ما علاقهمند بودیم که کشورهای دیگری غیر از ترکیب اولیه هم حضور داشته باشند.»
«این نشستی بود غیر اروپایی و همسایگان سوریه حضور داشتند. گفتگوهایی انجام و نظراتی ارایه شد، البته تصمیمی گرفته نشد. اما خود کنار هم نشستن و گفتگو گام مثبتی بود.»
سفیر ترکیه در وزارت خارجه حاضر شده و نکاتی به وی گوشزد شد
بهرام قاسمی درباره سخنان سفیر ترکیه با یک شبکه ترکیهای و اینکه احضار نشده بود، گفت: »میتوانم تایید کنم که هفته گذشته به طور مفصل در وزارت امور خارجه حاضر بوده و درباره مسایل مختلف با ایشان صحبت شده و سوالاتی مطرح شده و ایشان پاسخگو بوده و درباره برخی مسایل که اشراف نداشتند قرار بود موضوع را به آنکارا منتقل کرده و پاسخ را به ما منتقل کنند.»
«اما نهایتا ایشان در وزارت خارجه حاضر شده، نکاتی گوشزد، مسائلی پرسیده و ایشان پاسخهایی دادند.»
سفر مقامات اروپایی به ایران از دیگر مسائل مطروح در کنفرانس خبری سخنگوی وزارت امور خارجه بود. وی گفت: «از گذشته روابط خوبی با اروپا داشته و با اکثر آنها مشکلاتی نداشتیم. هم اکنون بیش از چند هیئت اروپایی در تهران حضور دارند، مانند معاون پارلمان اتریش، کمیسر مهاجران اتحادیه اروپا و دو وزیر دیگر.»
هیچ کشوری مثل ایران نمی تواند در راستای کمک به حل موضوع قرهباغ کمک کند
وی با اشاره به حضور دو هیئت اقتصادی اروپایی در ایران گفت: «این رفت و آمدها کماکان ادامه خواهد داشت. در ادامه هم دیدارها و سفرهایی در سطح بالاتر خواهیم داشت.»
قاسمی درباره مساله قره باغ بین ارمنستان و آذربایجان گفت: «در کلیت موضوع روابط ما آذربایجان و ارمنستان روابط خوبی است و قدمت تاریخی خاصی دارد و در خصوص ارمنستان از دوران صفوی روند خاصی داشت و ارامنه داخل و جهان نگاه خاصی به ایران دارند. این وضعیت یک ظرفیت بالایی برای رایزنی ایجاد میکند.»
وی افزود: «ما به عنوان اولین کشوری که وارد میانجی گری بر سر مساله قره باغ شدیم، نقشی اساسی را ایفا کرده و توانستیم اولین آتشبس را برقرار کنیم. اما بعدها به خاطر برخی کشورهای دیگر مسایل نتوانست حل شوند. اما امروزه آنچه مطرح بوده و یا در سفر رئیس جمهوری مطرح میشود، شامل موضوعات دوجانبه است و فکر نمیکنم در شرایط کنونی علاقهمند نباشیم در موضوع میانجیگری وارد شویم. هرچند هیچ کشوری مثل ایران میتواند در راستای کمک به حل این موضوع کمک کند. امیدواریم این مساله صورت منصفانه حل شود و حق همه طرفها تامین شود.»
اتاوا گامهای مثبتی بردارد، ما نیز متقابلا گام مثبت برمیداریم
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اخرین تحولات روابط ایران و کانادا نیز گفت: «مذاکرات کارشناسی بین دو کشور ادامه دارد و امیدواریم با حل مسایل باقی مانده، بتوانیم در وهله نخست برای داشتن دفاتر حفاظت منافع در پایتخت های دو کشور و ارایه خدمات به شهروندانمان به توافق برسیم. با توجه به اهمیتی که دولت کانادا برای ایران قائل است و باید قائل باشد و تعداد قابل توجه ایرانیان ساکن در کانادا، اتاوا باید بتواند گام های مثبتی را بردارد و ما هم متقابلا گام های مثبتی بر خواهیم داشت.»
در آینده نزدیک لغو روادید ویزا با روسیه نخواهیم داشت
بهرام قاسمی در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات سفیر ایران در روسیه و ماجرای لغو روادید بین دو کشور ایران و روسیه گفت: «اراده دو کشور توسعه همکاریهای دوجانبه و ایجاد تسهیلات کنسولی طی ماههای گذشته بوده است.»
«امیدواریم تلاش های بیشتری انجام شود. دو کشور ارادهای برای تسهیلات کنسولی دارند و اینکه فرایندی آغاز شود که نهایتا بتواند به لغو روادید هم منجر شود، اما به خاطر مسایل فنی و جزئیات، فکر کنم در کوتاه مدت لغو روادید نخواهیم داشت.»
از توافق لبنانیها برای انتخاب رئیسجمهور استقبال میکنیم
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه درباره انتخابات ریاست جمهوری لبنان گفت: «توافق لبنانی اتفاق میمونی است و از آن استقبال میکنیم. تمامیت ارضی و استقلال این کشور برای ما مهم است. اینکه احزاب مختلف لبنانی به نقطه مشترکی برای انتخاب رئیسجمهوری برسند، نقطه روشن و میمونی است.»
«در صورت تحقق و پیشرفت این وضعیت میتواند پیام و نقطه مثبتی برای منطقه باشد. امیدواریم با تفاهم همه گروهها که میتواند مورد قبول ما باشد، این کشور به وحدت بیشتری برسد.»
میخواهند مبارزه دولت سوریه با تروریسم را متوقف کنند
بهرام قاسمی درباره بیانیه آمریکا مبنی بر ادعای به کارگیری سلاح شیمیایی توسط سوریه و درخواست از تهران و مسکو برای عدم حمایت از دولت بشار اسد، گفت: «این یک فرافکنی و زمینهسازی برای مداخله و ایجاد بستر مناسب برای فشار به ایران، روسیه و سوریه است. این قولی غلط و نادرست است، مگر بتوانند با شواهد متقن و توسط ارگانهای ذی صلاح به اثبات برسانند.»
«دولت سوریه هرگاه در نقطه قوت قرار میگیرد با طرح این مسایل و حتی واژههایی زیبا مانند آتشبس، تلاش میکنند مبارزه دولت سوریه با ترویسم را متوقف کنند.»
«اگر ما در سوریه حضور مستشاری داشتهایم با درخواست دولت مشروع سوریه بوده و این ما هستیم که به طرفهای دیگر باید بگوییم لطفا سوریه را ترک کنید، لطفا به تروریستها سلاح ندهید و اجازه ندهید تروریستها از سرزمینهای مغرب زمین به سوریه بروند.»
تصور ما بر این نیست که با آمریکا به یک مقطع مشخص و روشن رسیده باشیم
قاسمی درباره شکایت جیسون رضاییان از ایران و ماجرای مبادله زندانیان در قبال جیسون گفت: «در روابط ما آمریکا مسایل مختلفی وجود دارد و آمریکا گاهی اوقات از ابزارهایی علیه ایران استفاده میکند. این افرادی که نام بردید تبعه ایران بوده و نمی توانند علیه کشور در دادگاه کشوری دیگر اقامه دعوی کنند. اقداماتی که (مبادله زندانی) انجام می دهیم متقابلا است نوعا، اما از جزییات ان اطلاعی ندارم.»
«تصور ما بر این نیست که با آمریکا به یک نقطه مشخص و روشن رسیده باشیم. ما بر سر مسائل هستهای به توافق رسیدیم، تعهدات خود را انجام دادیم و تلاش داریم طرف مقابل به انجام تعهدات خود متعهد شوند.»
نگاه ما درباره حاکمیت و تمامیت ارضی مشخص است، موصل جزیی از خاک عراق است
سخنگوی وزارت امور خارجه دوباره موضع ایران درخصوص آزادسازی موصل و سخنان رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، درباره حشد الشعبی گفت: «نگاه ما درباره حاکمیت و تمامیت ارضی مشخص است، موصل جزیی از خاک عراق است و مدتی است تحت تاخت و تاز داعش و تروریستها قرار گرفته است. امیدواریم با جدیت دولت عراق، پاکسازی موصل از عناصر داعش انجام شود و امیدواریم هرچه زودتر این شهر آزاد شود، ما برای تمامی مذاهب و قبایل و قومیتها احترام قائل بوده و بحث آنها را از عناصر افراطی و تروریست جدا میدانیم.»
«فکر میکنم همه دلسوزان و کشورهای منطقه از این موضع حمایت میکنند. دیگرانی که علاقهمند به مشارکت در جنگ با تروریسم در عراق هستند یک راه بیشتر ندارند که همکاری، همراهی و مجوز دولت عراق است. به غیر از این، بسیار ناپسند بوده و بدعت خطرناکی است که میتواند در آینده گریبانگیر خودشان شود.»
اروپا از جایگاه مثبت ایران و نیز نقش عربستان در منطقه به خوبی آگاه است
مذاکرات اروپا با ایران بر سر سوریه و حضور کمیسر مهاجرت اروپا در تهران از دیگر مسائل مطرح در این نشست خبری بود. قاسمی گفت: «خانم موگرینی مواضع خودش را دوباره دو کشوری که نقش مهمی دارند، بیان کرده است. اروپا از جایگاه ایجابی و مثبت ایران به خوبی مطلع هستند. نقش عربستان هم از جهت دیگر برای اروپا مشخص است، متاسفانه برخی کشورهای منطقه نقش بسیار منفی در تضعیف دولت سوریه داشتهاند. تماسها و رایزنی ما با اروپا از طرق مختلف درباره مسایل مختلف منطقه ادامه دارد.»
«تصور میکنم میتوانیم درباره کلیت موضوع پناهندگان در منطقه با اروپا رایزنی داشته باشیم و به آنها مشورت دهیم.»
فکر نمیکنم هدف تیراندازی در آنکارا سفارت ایران باشد
سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرد که نمیتوان تأیید کرد هدف تیراندازی روز گذشته (یکشنبه) در آنکارا سفارت تهران بوده باشد. «ترکیه روابط خوبی و حسن همجواری با ایران داشته است. ممکن است در پیگرد عناصر مشکوک توسط عناصر امنیتی درگیری رخ دهد و اتفاقا نزدیک سفارت رخ داده باشد.»
«من خبر رسمی ندارم و بداهتا فکر میکنم همانگونه که گفتم باشد.»
عربستان هرچه زودتر از یمن خارج شود
بهرام قاسمی درباره یمن و تحولات و رایزنیهای دیپلماتیک مرتبط با آن گفت: «با تجاوز عربستان، مساله یمن بیش از پیش پیچیده و غامض شد. ما از آتشبس استقبال کردیم تا به عنوان پیش فرضی برای دقت عمل و عدم استمرار تجاوز عربستان، بتوان به شرایط و محیطی مطلوب برای مذاکرات سیاسی دست یافت. اما متاسفانه عربستان اتش بس را رعایت نکرد.»
وی افزود: «عربستان باید هرچه زودتر از یمن خارج شود. افکار عمومی جهان امروزه بیش از گذشته به کشتار کودکان و زنان در یمن توجه دارد. اگر عربستان با خردگرایی بیشتری توجه کند باید هرچه زودتر از بمباران مقاط مختلف یمن دست بردارد. ما نگرانی خود را نسبت به یمن و کشتار ناشی از بمبارانها و منازل مسکونی و مجالس عزاداری ابراز میکنیم، این یک شرایط خطرناک است. امیدواریم به سازمان ملل و تحت مدیریت سازمان اجازه آتشبس و یافتن راه حل سیاسی را بدهد.»
نظر شما