به گزارش «نماینده» پیروز مجتهدزاده کارشناس مسائل روابط بینالملل و استاد دانشگاه درباره وضعیت اجرای برجام توسط طرفین توافق، با تاکید بر اینکه دولت ایالات متحده آمریکا تا این لحظه روح قرارداد و تفاهم برجام را به کلی از بین برده است، ادامه داد: منظور من از روح قرارداد یک جنبهاش این است که وزیر خارجه ما در یک مقطعی گفت من با وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا یا با آمریکاییها به تفاهم گسترده رسیدم. این تفاهم گسترده یعنی چه؟ یعنی تفاهم فراتر از آنچه که روی کاغذ امضا کردهایم. در حالی که میبینیم در محدوده همان کاغذی که امضاء شده است، ما وظایف خودمان را انجام دادیم و از آن طرف هیچ یک از وظایف را نمیخواهند انجام بدهند.
وی خاطرنشان کرد: فهمی را که از این برجام داریم این است که تحریمهای ایران برداشته شود، ثروت و دارایی بلوکه شده ایران آزاد شود، اما این ظاهر قضیه است؛ وقتی به عمل میرسیم، میبینیم وزارت دادگستری به یک نوعی ما را محکوم میکند و صورتحساب برای ما میفرستد، کاخ سفید بحثهای دیگری را مطرح میکنند، اینها مخالف برجام نیستند؟ ما قراردادی که میبندیم یک امضاء دارد و یک سند است و یک روح دارد، همانطور که نباید به قرارداد لطمه بزنیم و نباید نسبت به خود قرارداد و سند امضاءشده، تخطئی کنیم همانطور هم نباید به روح قرارداد صدمه بزنیم.
این کارشناس روابط بینالملل افزود: درباره بازگرداندن سرمایههای بلوکه شده ایران در آمریکا هم من از روز اول گفتم خیلی جالب است، یک عده از مخالفین حکومت جمهوری اسلامی ایران در خارج قالب تهی میکردند که اگر این همه پول به دست نظام برسد تکلیف آنها چه خواهد شد؟ بنده گفتم که، آمریکایی که من میشناسم در انتها از ما طلبکار هم خواهند شد! و الان ما داریم به آنجا میرسیم. ارسال صورت حسابها چند وقتی است که شروع شده است.
مجتهدزاده با اشاره به ماجرای "تعجبآور و خندهدار" جریمه ایران به جای آل سعود در موضوع ۱۱ سپتامبر، گفت: عربستان سعودی به کمک القاعده برج دو قلو ۲۰۰ طبقه آمریکا را در نیویورک منفجر میکنند ولی آمریکاییها از ما طلبکار میشوند و خسارتش را از ما میخواهند!(خنده) این کار گوینده این است که روح تفاهم قرارداد، مورد احترام آمریکاست؟ ابداً.
وی با اشاره به برخی توجیهات در آمریکا مبنی بر اینکه دولت به دنبال برداشته شدن برخی تحریمهای ایران است اما جناح رقیب دولت و کنگره در این باره سنگاندازی میکند، تاکید کرد: یعنی آقای اوباما که الان دست به این حرفها و حرکات میزند یادش نبود چیزی که با ما به تفاهم میرسد و قرارداد میبندد باید تمام ساختار حکومتی آمریکا را همراه خودش داشته باشد؟ یا در غیاب آنها این قرارداد را امضا کرد که در این صورت قرارداد از نظر مقررات داخلی خودشان بیاعتبار است.
این کارشناس مسائل بینالملل در ادامه خاطرنشان کرد: ملت ما برای رسیدن به این برجام زحمت زیادی کشید، شداید زیادی را تحمل کرد و ما به کسی بدهی نداریم. روابط خارجی زمانی سالم است که در توازن و تعادل صورت بگیرد. اگر بدهکاری در کار است، باید نصف به نصف باشد، اگر طلبکاری در کار است باید نصف به نصف باشد. نه اینکه شما حق حرفزدن ندارید و من هر چه دوست داشته باشم بگویم. اگر کسی مقصر است و برجام را تهدید میکند، آقای رئیسجمهور محترم با احترام میگویم، دنبال آن در داخل ایران نباشید. تقصیر در طرف مقابل است.
مجتهدزاده همچنین با اشاره به ضرورت دفاع مقتدرانه از منافع ملی در عرصه بینالملل، تصریح کرد: با خواهش و تمنا نمیشود از منافع ملی کشور در خارج از مرزها دفاع کرد. کلامی که از زبان دیپلمات خارج میشود، باید این کلام نشاندهنده قدرت و اراده ملی باشد وگرنه با خواهش و التماس کار به جایی نمیرسد.
وی با اشاره به بهانهجوییهای دولت آمریکا در موضوعات مربوط به امور دفاعی جمهوری اسلامی ایران و موضعگیری آنان علیه آزمایشهای موشکی کشورمان و ارتباط دادن آن به برجام خاطرنشان کرد: این مسائل فقط میتواند برای ناظران خیرخواه تاسف ایجاد کند. ما یک نگاه مختصری بیندازیم به برجام، هر دو طرف امضاءکننده برجام گفتهاند این تفاهمنامه هیچ ربطی به وضعیت تسلیحاتی ایران ندارد، هر دو طرف تاکید کردند که از این سکو نباید وارد بحث موشکی ایران شوند؛ لذا حرفهای امروز اوباما مستقیما ناقض آن چیزی است که از برجام و توافق دو طرفه درک کردهایم.
نظر شما