شناسهٔ خبر: 127233 - سرویس جامعه
نسخه قابل چاپ منبع: مهر

چطور با پرورش ماهی پولدار شویم؟

آهنگ ماه و ماهی مشاغل زیادی هستند که ما آن‌ها را به درستی نمی‌شناسیم. آدم‌های زیادی هم هستند که هنوز جویای شغل مناسب هستند.

به گزارش «نماینده»،  بعضی شغل‌ها بوی عید و سال نو می‌دهند. آدم‌هایی که تمام تلاششان را می‌کنند که نبض سفره هفت‌سین ما مثل هرسال بتپد و ماهی قرمز به سفره‌های هفت‌سین برسند. پرورش ماهی‌های زینتی، یکی از مشاغل جذابی است که با آن می‌توانید مراحل رشد یک موجود زنده را به چشم ببینید و از راه پیدا کردنشان به سفره‌های عید مردم لذت ببرید.

«سید جواد حسینی» حدود ۲۰ سال است که در راوند کاشان  در این حرفه فعالیت می‌کند. آقای حسینی می‌گوید گام اول در شروع این کار استفاده از تجربیات آدم‌های باتجربه است و برای همین تجربیاتش را در اختیار ما می‌گذارد:

ماهی قرمز یا آکواریومی؟

اگر تازه‌کار هستید و در این زمینه تجربه‌ای ندارید، اول‌ازهمه باید با یک فرد باتجربه مشورت کنید و در همان تجربه اول گام‌به‌گام مشاوره بگیرید. ماهی‌های زینتی دو نوع هستند: ماهی‌های قرمز که سردآبی هستند و ماهی‌های زینتی که اکثرا گرمابی هستند. ماهی‌های گرمابی شامل طیف وسیعی از ماهی‌های آکواریومی می‌شود. ماهی‌های قرمز فقط در دوران عید مشتری دارند و مقطعی هستند؛  اما ماهی آبزی‌دانی در تمام طول سال طرفدار دارند.

بعد از پرس و جوها حالا نوبت به آن می‌رسد که منطقه‌ای برای پرورش ماهی انتخاب کنید که ماهی شما با آن اقلیم سازگاری داشته باشد. بعد از این مراحل هم باید به فکر تجهیز یک استخر و حوضچه برای پرورش ماهی‌ها باشید. این کار هم به دو صورت سنتی و حرفه‌ای صورت می‌گیرد. با پمپ اکسیژن و استخرهای مجهز شاید خرج شما بالا برود، اما تلفات شما کمتر و سود بیشتری عایدتان می‌شود.  معمولا ماهی‌های قرمز تلفات زیادی دارند و باید تعداد بیشتری تخم‌کشی کنید تا به تعداد موردنظر خود برسید. حتی ممکن است مجبور شوید دو بار در یک سال تخم‌ریزی کنید.

باید بدانید که شرایط پرورش ماهی قرمز با آکواریومی فرق می‌کند و مطابق با آن باید به ماهی‌ها رسیدگی کنید. بعدازاینکه این مقدمات را فراهم کردید، می‌توانید به‌طور رسمی کار خود را شروع کنید.

برای شروع کار ۱۰ میلیون نیاز دارید

مثل هر سرمایه‌گذاری برای این کار هم نیاز به سرمایه اولیه دارید. برای ۱۰۰ مترمکعب که حدودا پنج‌تا ده هزار قطعه ماهی قرمز در آن می‌توان پرورش داد، هزینه‌ای نزدیک به ۱۰ میلیون تومان نیاز است. البته این هزینه فقط مربوط به حوضچه و ماهی‌های مولد است و هزینه ملک و آب بسته به امکانات شما متفاوت است. درباره ماهی‌های زینتی هم یک نفر به‌تنهایی تا ۱۰۰ تا آکواریوم را می‌تواند مدیریت کند. این ۱۰۰ آکواریم هم حدود ۱۰ میلیون هزینه لازم دارد. پمپ مرکزی و دستگاه‌های تصفیه و مکانی در حدود ۵۰ مترمکعب، با سقف کوتاه هم احتیاج دارد. علاوه بر این ماهی‌های آکواریومی چون خونگرم هستند، به وسایل گرمایشی در فصل سرد نیازمند هستند.

مراحل پرورش ماهی زینتی

مراحل رشد ماهی قرمز از بهار و تقریبا در اردیبهشت‌ماه تخم‌کشی از آنها شروع می‌شود. ابتدا باید آب استخر را تعویض کنید و آب تازه در آن بریزید و گونه‌های ماهی‌های نر و ماده‌ای که به هم می‌خورند را در تورهای مخصوص بگذارید. نر و ماده را هم به‌طور عرف هر ماده را با دو نر جفت‌گیری می‌کنیم؛ یعنی اگر ۵۰ ماده داشته باشیم با ۱۰۰ عدد نر درون تور می‌ریزیم. این ماهی‌های مولد نهایتا تا سه شب در تور هستند تا به تخم‌ریزی برسند. اگر از محرک‌ها استفاده کنید این زمان کمتر هم می‌شود.

بعدازاین سه روز تخم‌گذاری می‌کنند و ماهی‌ها از تخم بیرون می‌آیند و دوره رشدشان شروع می‌شود. روند رشد این ماهی‌ها در ابتدا و در فصل گرم سریع است و با گرم شدن این هوا غذایشان هم باید کمتر شود. رشد ماهی در زمستان نسبت به تابستان خیلی کند است. بیشتر فعالیت شما در نیمه اول سال است. بازاریابی از ماه دهم شروع می‌شود و عرضه به بازار هم از بهمن و اسفند شروع می‌شود و شب عید هم اوج فروش است. این روند برای ماهی‌های قرمز شب عید است؛ اما ماهی‌های آکواریومی اکثرا بچه‌زا هستند و سوددهی آن‌ها هم مقطعی نیست و در تمام طول سال می‌توان آن‌ها را پروش داد؛  درنتیجه به نظر می‌رسد به‌صرفه‌تر باشد.

ماهی قرمز مختص شب عید نیست

هیچ قیدی وجود ندارد که حتما ماهی‌های آکواریومی پرورش دهید یا ماهی قرمز.  هر دو نوع این ماهی‌ها را به‌شرط تجربه و سازگاری آن‌ها باهم می‌توان توامان تولید کرد. در ضمن برای کسانی که دوست دارند در بقیه ایام سال هم در خانه‌شان ماهی قرمز داشته باشند هم راه‌حل وجود دارد و می‌توان آن را با شرایطی از سردابی به گرمابی تبدیل و در آکواریوم نگهداری کرد. بسیاری از گونه‌های ماهی‌های زینتی وارداتی هستند که شما را با طیفی متنوع و رنگارنگ از ماهی‌ها آشنا می‌شود که فرصتی برای آشنایی با انواع مختلف ماهی‌هاست. اگر در این کار تجربه لازم را به دست آورید حتی می‌توانید به صادرات هم فکر کنید. ترکیه یکی از کشورهای مشتری ماهی‌های زینتی شماست.

کارکنان کم؛ حقوق خوب

برای مدیریت ۱۰۰ مترمکعب استخر پرورش ماهی یک نفر کفایت می‌کند و حتی در مراحل بعد و با کسب تجربه بیشتر همین یک نفر می‌تواند ۲۰۰ مترمکعب را به‌تنهایی مدیریت کند. درآمد این کار هم به تجربه و حوصله فرد بستگی دارد؛ اما به‌طور تقریبی اگر یک استخر ۲۰۰ مترمکعب را بدون کسادی درنظر بگیریم،  تقریبا حدود ۱۰ الی ۱۵ میلیون بازدهی دارد. دنیای ماهی‌ها، دنیای پر از رنگ و لعابی است که از آن خسته نمی‌شوید. اگر می‌خواهید در این کار موفق باشید، باید باحوصله و باسلیقه باشید و از ضررها و خسارت‌های احتمالی نترسید! زمان‌بندی را رعایت کنید گاهی یک ساعت بی‌توجهی به ماهی کل سرمایه شما را بر باد می‌دهد. ماهی‌ها موجود زنده هستند و قطعا به توجه زیادی نیاز دارند. باید بدانید که در هر کار تولیدی به‌ویژه در ابتدا سختی‌هایی وجود دارد و این صبر و پشتکار شماست که باعث موفقیت می‌شود.

برچسب‌ها:

نظر شما