شناسهٔ خبر: 125630 - سرویس جامعه
نسخه قابل چاپ منبع: هفته نامه نماینده

رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر در گفت‌وگو با «نماینده»:

تهران سالانه ۳۰ سانتی‌متر نشست می‌کند!

حقانی رئیس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه برداشت بی‌رویه از منابع و ذخایر آبی در خشکسالی سم است، گفت: «باید راهکارهایی اعمال شود که حجم آب مصرفی کم شده و از فناوری‎ها و تشکیلات مکانیزه‌ برای آبیاری فضاهای سبز شهری و کشاورزی استفاده شود.»

«محمد حقانی» در گفت‌وگو با «نماینده» ضمن بیان اینکه ما به میزان زیادی از منابع زیرزمینی بهره‌برداری کرده‌ و تعادل پذیری را از دست داده‌ایم که پیامد این رفتار قرار گرفتن در شرایط بحران خشکسالی است، اظهار کرد: «در زمینه مقابله با این شرایط ممکن است؛ تصمیمات کلانی در وزارت نیرو و سطح مدیریت کلان کشور گرفته شده باشد، ولی واقعیت این است که هزاران چاه بدون مجوز در گذشته حفر شده و همه اینها خارج از چهارچوب قواعد و قوانین بوده است. این خود، کار را سخت‌ کرده است. این درحالی است که در زمان خشکسالی برداشت بی‌رویه از منابع آبی برای طبیعت سم است. بنابراین باید راهکارهایی اعمال شود که در موقع بحران آب، مصرف کم شده و از فناوری‌ها تشکیلات مکانیزه که برای آبیاری فضاهای سبز شهری و کشاورزی موجود است، کمک گرفته شود.»

وی ادامه داد: «توجه داشته باشید به عنوان نمونه تهران ۵۰ کیلومتر مربع وسعت و ۱۰ میلیون نفر جمعیت دارد، آب پنج سد بزرگ وارد تهران می‌شود، ولی هنوز ما حدود یک‌هزار حلقه چاه در تهران داریم که نیمی از آنها مربوط به شهرداری است و برای آبیاری فضای سبز و پارک‌ها همچنین نیازهایی که در رابطه با آب خام وجود دارد. ۵۰۰ حلقه چاه نیز مربوط به سازمان آب منطقه‌ای است که بعد از اینکه آب پنج سد اشاره شده وارد تهران می‌شود ولی نیاز آبی موجود بر طرف نمی‌شود و به سراغ آنها مي‌رویم.»

 

  • ۵۰درصد کسری آب شرب پایتخت توسط چاه‌ها

رئیس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران با تأکید بر اینکه هنوز بین ۵۰ تا ۴۰ عدد کسری آب شرب تهران از آب‌های زیرزمینی تأمین‌ می‌شود که این آب‌ها وارد تصفیه‌خانه شده، کلرزنی و گندزدایی می‌شود تا وارد شبکه آب شرب شود، تصریح کرد: «ما به نسبت سایر شهرهای آسیایی، حتی اروپایی که از نظر تأمین آب مشکلی ندارند، بالاترین مصرف را داریم و حدود ۲ تا ۳ برابر آنها آب مصرف می‌کنیم.»

 حقانی تأکید کرد: «در داخل شهرها بی‌رویه آب مصرف می‌شود، بنابراین سازمان آب و فاضلاب و نهادهای مربوط باید به دنبال تشکیلاتی باشند تا راه‌ها و شیوه‌هایی را اتخاذ کنند که در آنها از دستگاه‌های کاهنده آب استفاده شود. به عنوان مثال در بسیاری از خانه‌ها شیر ظرفشویی باز است تا شست‌وشوی ظروف تمام  شود، درصورتی که اگر خانه‌ها دستگاه‌های کاهنده یا پدالی داشته باشند، به مراتب مصرف آب پایین خواهد آمد.»

 

  • ضرورت کمک گرفتن از فناوری‌های جدید و مکانیزاسیون آب و مهار

وی به این نکته نیز اشاره کرد که در کشاورزی نیز کمک گرفتن از فناوری‌های جدید و مکانیزاسیون آب، همچنین مکانیزه کردن یا قطره‌ای- بارانی کردن سیستم آبرسانی راه‌هایی است که می‌توانیم حداکثر بهره‌بری را از آب داشته باشیم. به‌طور کلی هرچه آب‌های زیرزمینی پایین رود، لایه‌های زمین هم چون آب در اختیار ندارند، نشست می‌کنند و متأسفانه سالانه ۳۰ سانتی‌متر تهران نشست می‌کند که دلیل عمده آن برداشت‌های بی‌رویه از منابع آبی است.

به گفته این عضو شورای اسلامی شهر تهران از سوی دیگر آن گونه که باید در مهار آب‌ها موفق عمل نکرده‌ایم، در مواقعی که دوره پربارش را سپری می‌کنیم، شاهد وقوع سیل بوده که خسارات فراوانی به زیرساخت‌های روستایی و شهری همچنین جاده‌ای وارد می‌کند. براین اساس در کنار تدابیر مربوط به مدیریت آب باید به دنبال مهار آب‌های سطحی و استفاده حداکثری از آنها در پرآبی و پربارشی باشیم که همان ایجاد شبکه جمع‌آوری آب‌های سطحی است.

 

  • اتمام طرح شبکه جمع‌آوری آب‌های سطحی در ۱۸ سال آینده

حقانی با بیان اینکه برای تهران شبکه جمع‌آوری آب‌های سطحی بیش از ۲۰ سال بوده که پیش‌بینی شده است، اما هنوز به اتمام نرسیده درحالی که قرار بود در زمان کوتاه‌تری به اتمام برسد، خاطرنشان کرد: «قرار بود این برنامه ۱۰ ساله به نتیجه برسد و اکنون نیز صحبت از اتمام این طرح در ۱۸ سال آینده است.»

وی تأکید کرد: «متأسفانه در سال‌های اخیر زیان‌های جبران ناپذیری به محیط زیست وارد شده است. به طور قطع اگر برنامه‌ای در این زمینه نداشته باشیم و تمرکززدایی و توزیع مناسب جمعیتی برابر با نهادهای طبیعی که طرح آمایش سرزمینی است، صورت نگیرد. ممکن است زمانی برسد که تهران دیگر شهری مناسب برای زندگی نباشد.»

رئیس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران تأکید کرد: «هر توسعه‌ای باید هماهنگ با محیط زیست باشد و نباید موجب تخریب آن شود. البته محیط زیست تنها محدود به آب و اقلیم نیست و مسائل زیاد دیگری را نیز در برمی‌گیرد. به هرحال بهره‌برداری نسنجیده از زمین و مشکلات در حوزه پسماندهای خانگی- پزشکی و بسیاری مسائل دیگر به تدریج در محیط زیست تأثیرگذار هستند. متأسفانه هر جایی انسان پا می‌گذارد، این تعادل برهم می‌خورد و این وظیفه مسئولان است تا در کنار مردم در این زمینه برنامه‌ریزی کنند. در قانون اساسی اصل ۵۱ نیز تأكید شده است که آحاد مردم نسبت به محیط زیست مسئولیت و وظیفه دارند تا از محیط زیست حفاظت کنند.»

این عضو شورای اسلامی شهر تهران با تأکید بر اینکه تهران در گذشته مکانی بسیار غنی با باغات و آب فراوان بوده است، تصریح کرد: «ما همواره می‌گوییم، تهران زلزله‌خیز و دارای گسل بوده، این درحالی است که‌ گسل‌ها باعث زایش آب بودهاند. نعمتی که به جای بهره‌برداری از آن با ساخت‌وساز روی آنها و حریم‌شان شهر را در معرض خطر قرار دادیم. ضمن اینکه قنات‌ها را نیز از بین بردیم. قنات‌هایی که سالیان زیادی به صورت طبیعی بدون اینکه هزینه‌ای برای پمپ کردن آب یا مواردی از این قبیل بپردازیم باغات دامنه البرز و آبادی‌های این محدوده را سیراب می‌کردند.»

 

 

برچسب‌ها:

نظر شما