به گزارش «نماینده» باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در جریان چهارمین سفر خود به ریاض گفتگویی با ملک سلمان پادشاه سعودی با هدف کاهش تنش در روابط دو کشور انجام داده است.
رسانههای مختلف درباره جزئیات این دیدار گمانهزنیهای را مطرح کردند و این گمانهزنی رسانهای از روابط سرد باراک اوباما و ملک سلمان حکایت دارد.
شبکه بی بی سی به نقل از خبرنگار خود در ریاض گزارش داد که اختلافات بین دو طرف بر سر توافق هسته ای "عمیق" است و هر یک از دو طرف تاکید دارند که طرف دیگر باید تلاش بیشتری برای مبارزه با داعش انجام دهد.
خبرنگار بی سی بی میگوید که روابط بین عربستان و آمریکا به دلیل حمایت واشنگتن از رفع تحریم های اقتصادی علیه ایران دچار نوعی تنش شده است.
روزنامه نیویورک تایمز نیز در گزارشی با اشاره به سفر مهم باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا به پایتخت عربستان از دیدار وی با ملک سلمان پادشاه این کشور خبر داد و نوشت: اوباما و سلمان بیش از 2 ساعت پشت درهای بسته دیدار کردند اما مقامات آمریکایی میگویند که اختلافات اساسی میان 2 طرف بر سر ایران و حقوق بشر باقی ماند.
دیدار این دو در حالی انجام شد که کنگره آمریکا اعلام جلسه علنی را برای بررسی لایحهای که عربستان سعودی را از نظر قانونی درمورد حادثه یازده سپتامبر مقصر میداند، برگزار خواهد کرد.
مقامات دولتی آمریکا اما میگویند که مسئله یازده سپتامبر در دیدار اوباما و ملک سلمان مطرح نشده و از درخواست اوباما برای حضور فعالتر پادشاه سعودی در امور دیپلماتیک با ایران و یافتن راهحل جایگزین برای مقابله مستقیم با سران ایرانی و دیگر رقبای منطقهای خبر دادند.
اوباما در ادامه مدعی شد عربستان و دیگر دولتهای حاشیه خلیج فارس باید به ایالات متحده برای امنیتشان اتکا کنند. مقاماتی که در این نشست بودند میگویند اوباما بخاطر اظهاراتی که درباره شکافها میان دو دولت (آمریکا و عربستان در مصاحبه با نشریه آتلانتیک زده بود) عذرخواهی نکرد.
در بیانیه منتشر شده پس از این دیدار از سوی کاخ سفید آمده است که اوباما و ملک سلمان دوباره بر روابط دوستانه تاریخی و همکاری استراتژیک عمیق تاکید کرده اما اشاره نمیکند که این دو در موارد دیگری تبادل نظر کرده و توافقی بدست آورده باشند.
به گفته یک مقام دولتی، در این دیدار مشخص شد که دو دولت با وجود اهداف مشترک در مبارزه(ادعایی) با تروریسم و ایجاد ثبات در خاورمیانه، تفاوت نظرهای فنی در این زمینهها دارند. سعودیها بیشتر علاقه دارند تا بوسیله قوه قهریه با تهدیدات تروریستی مقابله کنند و این در حالی است که آمریکا بر استفاده از اقدامات دیپلماتیک نیز اصرار داشت.
شدیدترین مسئلهای را که اوباما به آن انتقاد کرده، نگرانیهای روزافزون از اعدامها و نقض حقوق بشر در عربستان سعودی بود که دفاع ملک سلمان از دستگاه قضایی حکومتش را درپی داشت.
رئیس جمهور آمریکا همچنین در دیدار با محمد بن زائد ولیعهد امارات درباره جنگ یمن، داعش، آنچه که فعالیتهای بیثبات کننده ایران در منطقه خوانده شد و وضعیت سیاسی ناپایدار لیبی صحبت کرد.
به نوشته نیویورک تایمز، البته سعودیها در تلاش بودند تا مراسم استقبال از اوباما را با حضور هیئتی کوچکی به رهبری فرماندار ریاض، محقر نشان دهند؛ برخلاف آنچه که برای سران کشورهای عربی از سوی خود ملک سلمان انجام شد.
نظر شما