به گزارش «نماینده» محمد قوام، با اشاره به اینکه آغاز تبادلات بانکی با کشورهای خارجی فقط محدود به سوئیفت بوده است، اظهار داشت: سوئیفت بهعنوان یک سامانه امکان مخابره پیامهای مالی و پولی را بهصورت کددار فراهم میکند و این یکی از ابزارهای انجام معاملات تجاری است.
وی با بیان اینکه مسئولین اظهارات متعددی را مبنی بر آغاز فعالیت سوئیفت بیان میکنند اما از جانب دیگر فعالان تجاری همچنان از توقف تبادلات بانکی با شرکای خارجی خبر میدهند، افزود: باید این نکته را بیان کنم که سوئیفت بهعنوان یک شبکه باز است اما مشکل اساسی عدم امکان معاملات تجاری در قالب این شبکه است. برای اجرایی شدن قراردادها باید بانکهای بزرگ اروپایی و کشورهای دیگر بتوانند در قالب این شبکه اعتبارات اسنادی را باز کنند، اما هنوز این موضوع اجرایی نشده است.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: اینکه بانکهای خارجی در انجام معاملات با ایرانیها تردید دارند را باید متوجه نگرانی آنها از اعمال تحریمهای جدید آمریکا دانست چرا که آمریکا آنها را از انجام هرگونه فعالیت تجاری با ایرانیها منع کرده است و این بانکها نیز به همین واسطه حاضر نیستند با ایرانیها معامله کنند.
قوام با اشاره به اینکه هنوز بانکهای بزرگ اروپایی حاضر به گشایش السی برای فعالین تجاری ایرانی نیستند، گفت: مسئله دیگر تسلط دلار در نظامهای پرداخت بین المللی است بهنحوی که ۷۵ درصد پرداختها و حتی پول نفت به دلار پرداخت میشود، همین مسئله باعث میشود تا تبادلات تجاری ایرانیها با شرکای خارجی با مشکلاتی همراه شود زیرا تمام معاملات دلاری باید در بانک مرکزی آمریکا پرداخت شود که در این شرایط آمریکا امکان برقراری این معاملات را به وجود نمیآورد.
وی با بیان "قبل از سال ۲۰۰۸ میتوانستیم معاملات دلاری خود را از طریق دو بانک غیرآمریکایی انجام دهیم" اظهار داشت: از سال ۲۰۰۸ این موضوع نیز منع شده است، در نتیجه هیچ دریچهای برای انجام معاملات دلاری برای ایران باز نیست، این درحالی است که در نظام تجاری بین المللی نباید چنین ممنوعیتهایی برای کشورها درنظر گرفته شود.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: در شرایط تحریم ایران مجبور بود برای فروش نفت خود بهصورت توافقی معاملات را خارج از دلار انجام دهد اما این موضوع نمیتواند ادامه داشته باشد.
قوام با اشاره به اینکه رئیس کل بانک مرکزی درصدد بود در سفر به آمریکا حداقل با خزانه داری آمریکا به توافق برسد تا معاملات دلاری ایران همانند قبل از سال ۲۰۰۸ میان بانکهای غیرآمریکایی به وجود آید، گفت: صحبتهای آقای سیف درست است، ما جاده را باز گذاشتهایم ابزار نیز در اختیار داریم اما بانکهای خارجی تردید دارند، در کنار این هیچگونه معاملات دلاری نیز انجام نمیشود.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه ایران براساس توافقات بهعمل آمده در قالب برجام اقدامات لازم را اجرایی کرده است، گفت: انتظار داریم طرف خارجی نیز براساس برجام به تعهدات خود عمل کند نه اینکه ما را در یک کورهراه پر از سنگلاخ قرار دهد.
این کارشناس اقتصادی به صحبتهای مقام معظم رهبری در اجرایی شدن برجام اشاره کرد و افزود: رهبری تأکید کردند که نباید تحریمهای جدیدی تحت عناوین دیگر بر ایران اعمال شود اما متأسفانه آمریکا بهطرق مختلف قصد اعمال تحریمهای جدید بر ضد ایران را دارد.
نظر شما