به گزارش «نماینده»، علی اکبر صالحی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما، گفت : در تمام دوران فعالیت هسته ای کشور مجموع ذخایر کیک زرد ۵۵۰ تن بود که فقط در پسابرجام ۲۲۰ تن به آن اضافه شد.
وی با اشاره به اینکه در حوزه اکتشاف و استخراج با قدرت در کار و پیشرفت هستیم افزود : در این حوزه ۷۳ درصد وسعت کشور را پوشش داده ایم و مابقی در دو سال آینده انجام خواهد شد.
صالحی اهمیت اکتشاف و استخراج را از آن جهت دانست که مواد اولیه، راهبردی ترین بخش صنعت هسته ای است.
وی تصریح کرد : در این زمینه در برجام هیچ محدودیتی وجود ندارد.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه در بخش تحقیق و توسعه روی هشت سانتریفیوژ در حال کار هستیم افزود : علاوه بر این بر روی سانتریفیوژهای حوزه سلامت در حال تحقیق و توسعه ایم.
صالحی با بیان اینکه پیش از برجام ۲۰ هزار ماشین داشتیم که ۱۰ هزارتای آن فعال بود و غنی سازی می کرد افزود : با اجرای برجام این تعداد را به حدود ۶ هزار کاهش دادیم که ۵ هزار ماشین آن غنی سازی می کند و حدود هزار ماشین دیگر در حال چرخش است اما غنی سازی نمی کند.
وی افزود: با این کاهش تعداد ماشین ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم کمتر در سال تولید می کنیم که خیلی عدد زیادی نیست.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت : هم اکنون آب سنگین سرجای خود است و سوختش هم تولید می شود و در سه روز آینده این سوخت در رآکتور تهران قرار می گیرد.
صالحی افزود : بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک آغاز شده، طراحی موضوعی اش به پایان رسیده است و در حال طراحی پایه ای آن هستیم.
وی با اشاره به اینکه دو نیروگاه بوشهر و قدرت را با روسیه قرارداد بسته ایم که عملیات اجرایی آن را آغاز خواهیم کرد افزود : برخی اختلافات در مشخصات فنی میان کارشناسان ما و روسیه باعث شد که عملیات اجرایی این دو نیروگاه پارسال انجام نشود.
صالحی افزود : به محض اینکه کارشناسان ایرانی و روس در مشخصات فنی به اعداد واحد برسند عملیات اجرایی این دو نیروگاه آغاز خواهد شد.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اختصاص زمین لازم برای احداث بیمارستان هسته ای گفت : بزودی گروهی از کارشناسان برای مذاکره درباره خرید تجهیزات لازم این بیمارستان به اتریش می روند.
صالحی افزود : بیمارستان هسته ای بیمارستانی نمونه در غرب آسیا خواهد بود و برای ساخت آن هم مشکل بودجه ای وجود ندارد.
وی با بیان اینکه بر اساس برجام کارگروهی از کارشناسان ایرانی، چینی و آمریکایی برای با طراحی رآکتور اراک با هم مشورت می کنند افزود : صاحب پروژه ما هستیم و طراحی ها را ما انجام می دهیم.
صالحی افزود : طراحی های طراحان ایرانی به کارشناسان این دو کشور ارائه می شود و ما در حقیقت در صدد گرفتن تائیدیه علمی از آنها هستیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی خاطر نشان کرد : اگر بتوانیم تائیدیه کارشناسان آنها را در زمینه طراحی هایمان بگیریم خود نشان ارتقاء فنی و علمی هسته ای کشور خواهد بود.
وی با اشاره به فروش آب سنگین به آمریکا گفت : آزمایشگاه های آمریکا آب سنگین تولیدی ایران را تائید کردند و این نشان از بالا بودن کیفیت صنعت هسته ای ایران است.
صالحی علت تاخیر در امضاء قرارداد میان ایران و چین در زمینه با طراحی رآکتور آب سنگین اراک را برخی اختلافات برای خرید رآکتورهای ۱۰۰ مگاواتی از چین برای نصب در سواحل مکران دانست.
وی با این حال گفت : این قرارداد در یکی دوماه آینده میان ایران و چین امضاء خواهد شد.
صالحی با اشاره به همکاری سازمان انرژی اتمی با روسیه برای ایزوتوپ های پایدار در سایت فردو افزود : در فردو با روسها بر روی ایزوتوپهای پایدار کار میکنیم خیلی کار جلو رفته و روسها با جدیت کار را پیگیری میکنند و در دو سه هفته آینده یک کلنگ زنی در این زمینه در فردو خواهیم داشت.
وی افزود : به زودی تاسیسات مورد نیاز برای ایزوتوپ های پایدار در این سایت ایجاد می شود.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه این سازمان ۱۲ تا ۱۵ هزار نیروی انسانی دارد گفت : تعدادی از این نیروها استخدام رسمی دولت هستند، ۹ هزار نفر استخدام شرکتی اند و هزار نفر دیگر به صورت برنامه ای با سازمان همکاری می کنند.
صالحی گفت : بودجه جاری سازمان انرژی اتمی در سال ۹۴، صد میلیارد تومان بود که صد در صد تخصیص داده شد.
وی افزود : در سال ۹۴ از مجموع ۶۸۰ میلیارد تومان اعتبار مصوب طرح های عمرانی برای سازمان انرژی اتمی تنها ۱۶ درصد اختصاص یافت که این مسئله همچون طرح های عمرانی دیگر سازمان ها و وزارتخانه بود.
صالحی با بیان اینکه سال ۹۴ سال بسیار سختی برای دولت بود افزود : سازمان انرژی اتمی بدون آنکه خللی در فعالیت هایش ایجاد شود با جابجایی منابع درآمدی کارها را پیش برد.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه معدن رو باز ساغند همیشه کار کرده است افزود : با بهبود وضعیت مالی و اعتبارات سازمان فعالیت های زیرزمینی ساغند نیز امسال به وضعیت قبل باز خواهد گشت.
وی افزود :ذخایر ما در این معدن برای چند سال اردکان که کیک زرد تولید می کند کافی است.
صالحی با اشاره به همکاری سازمان انرژی اتمی با دانشگاه ها و تجهیز دانشگاه هایی که رشته هسته ای دارند به شبیه ساز رآکتور افزود : درصدد تقویت آزمایشگاه های این دانشگاه ها هستیم تا دانشجویان رشته هسته ای در بهترین شرایط تحصیل قرار گیرند.
رئیس سازمان انرژی اتمی افزود : وقتی دو نیروگاه بوشهر که هرکدام ۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری خواهد داشت راه بیفتند در طول ساخت تا بهره برداری به تعداد زیادی نیرو نیازمند خواهد بود.
صالحی گفت: سالانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ دانشجو از ۵ دانشگاه کشور در رشته هسته ای فارغ التحصیل می شوند.
وی با بیان اینکه معاونت برنامه ریزی سازمان انرژی اتمی در دو سال گذشته فعال بوده افزود : برنامه ۱۵ ساله این سازمان تدوین شده و همه چیز برای ما روشن است در حالی که قبل از آن فعالیت این سازمان روی ریل خود قرار نداشت و مقداری سلیقه ای عمل می شد.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: در برنامه ما مشخص است که روی چه نسلی از سانتریفیوژ کار کنیم، با چه کشورهایی همکاری کنیم و به کجا برسیم.
صالحی افزود :تا ده سال روی ۵ هزار ماشین هستیم و پس از آن با شیبی مناسب به جایی می رسیم که در ۱۵ سال آینده به تولید ۱۹۰ هزار سو دست یابیم.
وی گفت : اگر همین حالا ۱۹۰ هزار سو هم داشتیم اورانیوم مورد نیاز را برای غنی سازی در اختیار نداریم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه رآکتور قدیمی اراک اگر ادامه کار می داد در سال ۹۵ به نتیجه می رسید افزود : با بازطراحی این رآکتور و تبدیل آن، این رآکتور به رآکتوری مدرن تبدیل می شود و سه چهارسال دیگر به نتیجه می رسد.
صالحی تصریح کرد : رآکتوری که در حال مدرن سازی آن هستیم به نفع جمهوری اسلامی ایران است.
وی با اشاره به اینکه در برجام محدودیت ۱۵ ساله برای ساخت و استفاده از پلوتونیوم در نظر گرفته شده است افزود: ما اصلا فلز پلوتونیوم در اختیار نداریم ضمن اینکه این محدودیت ها برای مدتی مشخص است و برای صنعت هسته ای هم نیست.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه نیروی انسانی مناسب برای رسیدن به مرحله گداخت تربیت شده است افزود : گداخت پروژه محوری سازمان انرژی اتمی است و آخرین تلاش بشر برای رسیدن به تولید انرژی مداوم خواهد بود هر چند که ۳۰ تا ۴۰ سال دیگر جواب می دهد.
صالحی تصریح کرد : در بعد فنی برجام خوشبختانه دست برتر را داریم و این آنها هستند که نگرانند.
وی افزود : مواردی که آمریکایی ها در مورد بازرسی ها مطرح می کنند برای قانع کردن طرفهای مقابلشان در داخل آمریکاست.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت : این سازمان قراردادهایی را با بخش صنعت منعقد کرده که بر اساس آن در معادنی که اورانیوم در حال استخراج است عناصر نادر خاکی همزاد با آن که بسیار گرانقیمت هم هستند استخراج شوند تا قیمت اورانیوم استخراج شده کاهش یابد.
صالحی با بیان اینکه تنها سه کشور در دنیا از عناصر نادر خاکی بهره مند هستند و استفاده می کنند افزود: از امسال شاهد تولید عناصر نادر خاکی در معادن اورانیوم خواهیم بود که هم مصرف داخلی دارد و هم می توان از آن برای صادرات استفاده کرد.
نظر شما