شناسهٔ خبر: 122632 - سرویس اقتصاد
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم

به مسکن مهر بی‌مهری شد

نامزد انتخابات مجلس دهم شورای اسلامی با انتقاد از معطل ماندن طرح مسکن مهر در دولت یازدهم گفت: این در حالی است که هیچ طرح جایگزینی از سوی دولت برای پاسخگویی به تقاضای سالانه یک‌میلیون واحدی مسکن ارائه نشده است.

به گزارش «نماینده»، پرویز داودی در نشست خبری با موضوع "رکود اقتصادی و مسکن" اظهار داشت: بخش مسکن همواره یکی از مهمترین بخش‌های اقتصاد در کشور است و در کشور ما بخش مسکن همراه با فعالیت ۲۰۰ صنعت دیگر است و به‌عبارتی فعال شدن بخش مسکن به‌صورت مستقیم و همچنین با فعال شدن ۲۰۰ صنعت وابسته اشتغالزایی گسترده‌ای در پیش خواهد داشت و در ایجاد درآمد ملی اثرگذار است.

وی افزود: تا سال ۱۳۸۶ مشکلی که در بخش مسکن داشتیم این بود که قیمت‌های این بخش به‌صورت پله‌ای بالا می‌رفت به‌طوری که یک تقاضایی جمع می‌شد و در فاصله چند سال یک جهش قیمتی را در بخش مسکن شاهد بودیم.

این اقتصاددان تصریح کرد: در ۱۰ سال منتهی به سال ۱۳۸۴ به‌طور متوسط سالانه ۵۰۰ هزار واحد مسکونی در کشور ساخته شد در حالی که نیاز ما به‌طور متوسط ۷۰۰ هزار واحد مسکونی در سال بود؛ به‌عبارتی در این ۱۰ سال سالی ۲۰۰ هزار واحد کمبود داشتیم و در آغاز سال ۱۳۸۴ با کمبود ۲ میلیون واحد مسکونی در کشور مواجه بودیم.

داودی اضافه کرد: بالاترین رشد جمعیت بین سال‌های ۵۷ تا ۶۶ رخ داد به‌طوری که نرخ رشد جمعیت بین ۲.۵ تا ۳.۹ درصد متغیر بود و نوزادان این سال‌ها در سال‌های ۸۶ تا ۸۸ به سن تقاضای کار و ازدواج رسیدند و هرم جمعیتی سال‌های ۸۶ تا ۸۸ را که بررسی کنیم بیشتر جمعیت سنی بین ۲۰ تا ۳۰ سال داشتند یعنی تقاضای اصلی برای بخش مسکن در این سال‌ها وجود داشت.

نامزد انتخابات مجلس دهم ادامه داد: با این وضع هر سیاستگذار اقتصادی عاقلی با توجه به وضعیت آمارهای جمعیت و ساخت مسکن باید به‌دنبال سیاست‌های اقتصادی می‌گشت که توأمان ساخت مسکن و اشتغالزایی را در پی داشته باشد و طرح عظیم مسکن مهر در همین راستا تعریف شده بود.

داودی تصریح کرد: اجرای طرح مسکن مهر با مشکلات زیادی مواجه شد چرا که ساختار بوروکراتیک نظام بانکی و نظام اجرایی ما تحمل این حرکت عظیم را نداشت و برای اجرایی شدن طرح مسکن مهر تلاش‌های زیادی صورت گرفت.

این اقتصاددان با بیان اینکه  آثار این طرح به‌تدریج از سال ۸۸ ظاهر شد، گفت: ۳۰ درصد هزینه خانوار در شهرها مربوط به مسکن است و این رقم در کلان‌شهرها به ۷۰ درصد می‌رسد.

وی افزود: از سال ۶۰ تا سال ۸۸ به‌طور متوسط تأثیر شاخص بهای اجاره مسکن و مسکن در نرخ تورم ۲۱ درصد بود و در سال ۸۶ به‌طور مشخص این تأثیر به ۳۱.۵ درصد رسید اما از سال ۸۸ به بعد با تأثیر اجرای طرح مسکن مهر متوسط تأثیر شاخص بهای مسکن در تورم به ۱۲.۸ درصد رسید.

داودی ادامه داد: اگر شوک ارزی سال ۹۲ را کنار بگذاریم تأثیر مسکن در سال‌های بعد از ۸۸ روی تورم به ۱۱ درصد یعنی یک‌سوم سال ۸۶ رسیده بود و مسکن مهر با ساخت و سازهایی که داشت توانست شاخص‌های تورم را تا حد زیادی تعدیل کند و این طرح نشان داد که چطور می‌توان با مدیریت بخش مسکن روی شاخص‌های تورم مدیریت کنترلی اعمال کرد.

نامزد انتخابات مجلس دهم تصریح کرد: در حال حاضر سالانه بین یک میلیون واحد تا یک و نیم میلیون واحد مسکن نیاز داریم و این نیاز برمبنای آمار ۷۰۰ هزار تا ۸۰۰ هزار ازدواجی است که در طول سال به‌طور متوسط انجام می‌شود و باید آمار طلاق‌ها را نیز به‌خلاف گذشته به تقاضای مسکن اضافه کنیم چرا که امروزه هر زوجی که جدا می‌شوند هر کدام به‌طور مجزا یک تقاضای مسکن محسوب می‌شوند.

داودی با بیان "در حال حاضر ۴۰ هزار واحد فرسوده داریم که باید برای آنها فکری کنیم" گفت: همچنین سکونت‌گاه‌های غیررسمی به‌فراوانی در حاشیه شهرها وجود دارند و با محاسبه تمامی نیازها برای ۱۰ سال آینده لازم است تا سالانه یک تا یک و نیم میلیون واحد مسکونی تولید کنیم.

وی افزود: طرح مسکن مهر یک کلان‌طرح اقتصادی بود که اگر ادامه پیدا می‌کرد بسیاری از نیازها را جوابگو بود.

این اقتصاددان خاطرنشان کرد:‌ قرار بود در طرح مسکن مهر ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار واحد شهری و ۲ میلیون واحد روستایی تکمیل و به مردم تحویل شود که یک میلیون و ۱۵۰ هزار واحد شهری تحویل شد و یک میلیون واحد شهری با پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصدی تحویل دولت یازدهم شد که اگر ماهانه یک درصد پیشرفت داشتند اکنون این واحدها نیز تکمیل شده بود.

داودی ادامه داد: از مجموع واحدهای روستایی نیز یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد تکمیل شده و ۲۰۰ هزار واحد همچنان بلاتکلیف مانده‌اند.

این اقتصاددان با بیان اینکه در دولت‌های گذشته جمعاً ۴۰ هزار میلیارد تومان در مسکن مهر سرمایه‌گذاری شده بود، گفت: در دولت یازدهم مجموعاً ۱۰ هزار میلیارد تومان در طرح مسکن مهر هزینه شد ولی همچنان مشکلات زیادی در واحدهای مسکن مهر وجود دارد و واحدهایی داریم که تکمیل شده و به فروش اقساطی هم رسیده‌اند اما به‌دلیل عدم تکمیل مسائل زیربنایی آنها از جمله آب، برق و گاز که عمدتاً این مسائل در شهرک‌های جدید دیده می‌شود متقاضیان نمی‌توانند در واحدهای خود سکوت کنند.

وی افزود: در گذشته شورای عالی مسکن وجود داشت و مسائل و مشکلات این بخش در این شورای عالی مطرح و بررسی می‌شد اما در دولت یازدهم شورای عالی مسکن تاکنون تشکیل جلسه نداده است و لازم است که این شورا تشکیل شود و مشکلات واحدهای مسکن مهر را بررسی و رفع کند.

داودی با اشاره به اینکه در دولت یازدهم طرح مسکن اجتماعی ارائه شد، گفت: در این طرح تا امروز هیچ واحدی ساخته نشده و همچنین طرح صندوق مسکن و زمین که به‌صورت پروژه‌های خرید مسکن در بورس است ارائه شده که فقط ۱۰۰ هزار واحد را در بر می‌گیرد و تاکنون هم از این طرح استقبال چندانی نشده است؛ همچنین طرح نوسازی ۳۰۰ هزار واحد فرسوده اعلام شد که فقط تاکنون ۱۰ هزار واحد موفق به گرفتن تسهیلات نوسازی شده‌اند. همچنین وام خرید مسکن از ۲۵ میلیون تومان به ۸۰ میلیون افزایش یافت اما به‌دلیل سود زیاد این طرح نیز نتوانست تحرکی در بخش مسکن ایجاد کند.

این اقتصاددان با بیان اینکه تکمیل واحدهای مسکن مهر به‌کندی پیش می‌رود، گفت: مقام معظم رهبری در بخشی از سخنان خود به مسکن مهر اشاره کردند و فرمودند: با وجود تمام انتقاداتی که به مسکن مهر دارید برای مردم آن را به سرانجام برسانید.

*حذف بهای زمین و ارائه تسهیلات ارزان دو ویژگی مهم مسکن مهر بود

معاول اول دولت نهم با اشاره به اینکه یکی از مزیت‌های بازار مسکن مهر حذف قیمت زمین و کاهش هزینه‌های ساخت مسکن بود، خاطرنشان کرد: قیمت زمین در بخش مسکن حرف اول را می‌زند، مهمترین مسئله مسکن مهر این بود که قیمت زمین در آن خارج شد.

وی با اشاره به اینکه برای ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی شهری روستایی در طرح مسکن مهر برنامه‌ریزی شد یادآور شد: مسکن مهر در شهرک‌هایی جانمایی شد که مسئولان کنونی در آن زمان (۱۷ سال پیش) ‌ مسئولیت‌ها را به‌عهده داشتند.

این اقتصاددان با تأکید بر اینکه یکی دیگر از ویژگی‌های طرح مسکن مهر پرداخت تسهیلات ارزان‌قیمت بود، گفت: نرخ سود وام بانکی برای مسکن روستایی ۴ درصد و برای شهرهای کوچک، شهرهای بزرگ و کلان‌شهرها به‌ترتیب ۴، ۷ و ۹ درصد بود که در مقایسه با سود بانکی رایج آن زمان یعنی ۱۲ تا ۱۴ درصد دولت مابه‌التفاوت نرخ سود را در بودجه جبران می‌کرد.

داودی با بیان اینکه دولت با این کار مشکل زمین و اعتبارات ساخت را برطرف کرد، افزود: همزمان ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان وام در طرح مسکن مهر پرداخت می‌شد که در آن زمان هزینه متوسط ساخت یک واحد ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان بود یعنی متقاضی با نقدینگی حدود ۵ میلیون تومان صاحب خانه می‌شد.

وی با ابراز اینکه دولت با انبوه‌سازان قرارداد می‌بست و آنها پس از ساخت واحد مسکن مهر آن را به متقاضیان واگذار می‌کردند تصریح کرد: صرف‌نظر از اینکه چه‌کسی مسکن مهر را انجام داد این طرح جامع و به‌نفع محرومان بود. این طرح، طرحی بود که می‌توانست معضل مسکن را حل کند.

این اقتصاددان با تأکید بر "انتظار داشتیم دولت یازدهم طرح مسکن مهر را با قدرت ادامه دهد" بیان کرد: اگر دولت این کار را انجام می‌داد باعث تقویت سرمایه اجتماعی می‌شد که این مسئله به اجرای سیاست‌های دولت کمک می‌کرد، قطعاً با توجه به اینکه این طرح ادامه نیافته است دولت در اجرای سیاست‌هایش با مشکل مواجه خواهد شد.

وی ادامه داد: طرح مسکن مهر می‌توانست نقطه قوتی برای سیاست‌های دیگر دولت باشد، نسبت به برخورد دولت به این طرح تعجب کردم.

*۸۰۰ هزارمیلیارد تومان نقدینگی سرگردان در کشور داریم

معاون اول دولت نهم با اعلام "در حال حاضر حدود ۸۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی سرگردان در کشور داریم" گفت: این نقدینگی هیچ نقشی در تولید نداشته است چه‌چیزی بهتر از اینکه این میزان نقدینگی وارد مسکن شده و اشتغال را تضمین کند.

داودی با بیان "تعجب کردم طرح به این خوبی مورد بی‌مهری دولتی‌ها قرار گرفت" خاطرنشان کرد: هنوز دیر نشده و می‌توان با نظارت بخشی از ۸۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی را وارد حوزه ساخت و ساز و مسکن کرد. از سوی دیگر دولت باید راه طرح مسکن مهر را ادامه دهد و یک میلیون واحد نیمه‌تمام را تکمیل کند. این مسئله به‌نفع دولت تمام خواهد شد.

وی با ابراز اینکه تاکنون ۸۵۰۰ میلیارد تومان از تسهیلات پرداختی مسکن مهر وصول شده است، گفت: البته این میزان وصولی به مسکن مهر تزریق نشده و به جاهای دیگر تزریق می‌شود.

* در حالی که یارانه‌ها کم شده افزایش بودجه جاری کشور کجا صرف شده است؟

پرویز داودی در ادامه گفت: در دولت گذشته سالانه ۸۹ هزار میلیارد تومان بودجه جاری مورد استفاده قرار می‌گرفت اما این رقم در سال جاری به ۱۷۳ هزار میلیارد تومان رسیده است در حالی که حقوق کارمندان افزایشی نیافته است. حال سؤال ما اینجاست: این پولها به کجا رفته است؟ زیرا یارانه‌های پرداختی نیز کم شده و یارانه برخی افراد قطع شده است.

ادامه دارد ...

نظر شما