به گزارش «نماینده»، طی تصادفی که عصر روز گذشته (۲۸ آذر) در نزدیکی میدان جهاد (فاطمی) تهران رخ داد، برخی شاهدان مدعی بودند که در رسیدگی به این مصدوم که دختری بوده که در نزدیکی یک بیمارستان خصوصی دچار حادثه شده بود، تأخیر صورت پذیرفته است.
در این راستا یکی از شاهدان این تصادف به تسنیم عنوان میکند: «دختر جوانی در اثر تصادف در مقابل بیمارستان (س) دچار ضربه مغزی و خونریزی شدید شده بود و یکی از مسئولان بیمارستان انتقال مصدوم را وظیفه آمبولانس میدانست و از انتقالش امتناع میکرد. در نهایت انتقال مصدوم پس از ۲۰ دقیقه توسط همان پرسنل بیمارستان انجام شد».
در این رابطه امین صابرینیا رئیس مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی (اورژانس کشور) در پاسخ به این پرسش که اگر فردی در مقابل بیمارستان دولتی و یا خصوصی دچار حادثه شود آیا باید صبر کرد تا پلیس و یا اورژانس برای انتقال مصدوم بیایند؟ میگوید: خیر، بلکه همه بیمارستانها و اورژانسها و حتی مراکز درمانی دولتی و یا خصوصی در شرایطی که وضعیت فرد مصدوم و یا بیمار تهدید آمیز و خطرمرگ وجود داشته باشد باید برای انتقال چنین موردهای سریع اقدام کنند تا کار احیاء و نجات فرد صورت پذیرد.
صابرینیا با اشاره به قوانین مربوطه در این زمینه توضیح میدهد: در قانون مجازات؛ خودداری از کمک به مصدومین و رفع مخاطرات جانی (مصوب ۵/۳/۵۴) ماده ۱ عنوان شده است هر کس شخص یا اشخاصی را در معرض خطر جانی مشاهده کند و بتواند با اقدام خود یا کمک طلبیدن از دیگران یا اعلام فوری به مراجع یا مقامات صلاحیتدار از وقوع خطر یا تشدید نتیجه آن جلوگیری کند بدون اینکه با این اقدام خطری متوجه خود او یا دیگران شود و با وجود استعداد یا دلالت اوضاع و احوال بر ضرورت کمک از اقدام به این امر خودداری کند به حبس تا یکسال و یا جزای نقدی محکوم خواهد شد.
رئیس مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی کشور ادامه میدهد: همچنین در قانون آمده است که در چنین مواردی اگر مرتکب از کسانی باشد که به اقتضاء حرفه خود میتوانسته کمک موثری کند ولی از کمک کردن خودداری کرده باشد به حبس از ۳ ماه تا دو سال یا جزای نقدی محکوم خواهد شد.
رئیس مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی کشور در نهایت خاطرنشان میکند: بنابراین بنده دقیقاً نص صریح قانون را عنوان کردم ولی چون از نزدیک این حادثه را مشاهده نکردم برایناساس جزئیات چگونگی رسیدگی به این مصدوم و مباحث دیگر آن باید توسط کارشناسان امر پیگیری شود.
فرق اخلاق و وظیفه انسانی با قانون در کمک به مصدومان
در این راستا رضا لاری پور مشاور رئیس کل و مدیر کل روابط عمومی و امور بین الملل سازمان نظام پزشکی نیز در رابطه با این حادثه به تسنیم عنوان میکند: قاعدتاً هر تصادف و یا مجروحیتی این چنینی باید با حضور پلیس و اورژانس برای انتقال به مراکز درمانی صورت پذیرد، بنابراین اگر چنین حادثهای در نزدیکی بیمارستانی رخ دهد از نظر قانونی مسئولان آن بیمارستان وظیفهای ندارند البته این جدا از وظیفه انسانی است. همانطور که مسئولان قوه قضائیه اگر یک حادثه ای مانند چاقوکشی را ببینند تا زمانی که پرونده تشکیل نشود نمیتوانند به آن رسیدگی کنند بنابراین حضور پلیس و اورژانس برای انتقال چنین مصدومان تصادفی طبق قانون الزامی اشت.
وی ادامه میدهد: البته یک مواقعی نیز وجود دارد که افراد نمیتوانند به فرد مصدوم کمک کنند بنابراین بهتر است از کمک کردن خودداری کنند زیرا جان خودشان به خطر میافتد. مثلاً یک فردی در دریا در حال غرق شدن است و کسی که شنا نمیداند مسلماً نباید خود را به آب بزند چون جان خود به خطر میافتد. ولی تمام این موضوعات جدا از مباحث اخلاقی و انسانی است که افراد باید به همدیگر کمک کنند.
یک دقیقههای که ۱۰ دقیقه تداعی میشود
همچنین در این رابطه حسن عباسی مدیر روابط عمومی اورژانس تهران نیز درباره تصادف میدان جهاد (فاطمی) به تسنیم عنوان میکند: بر اساس استعلامی که از همکاران اورژانسمان دریافت کردیم این حادثه در حدود ساعت ۱۵ روز شنبه ۲۸ آذر در حوالی میدان فاطمی رخ داد که ترافیک سنگینی نیز وجود داشت و وقتی هم نیروهای اورژانس به محل حادثه اعزام شدند مجبور شدند برای رسیدن به نقطه حادثه؛ خیابان فاطمی را یکطرفه طی کنند. ولی در نهایت وقتی بر سر صحنه حادثه رسیدند فرد مصدوم به بیمارستان (س) منتقل شده بود.
مدیر روابط عمومی اورژانس تهران در تشریح بیشتر این حادثه عنوان میکند: براساس گفته همکارانمان حتی پلیس به آنها گفته بود که در مقابل بیمارستان مستقر شوند تا اگر بیمارستان در نهایت از پذیرش و ارائه خدمات به هر دلیل خودداری کرد بتوانند سریعاً مصدوم را به بیمارستان دیگر منتقل کنند ولی یکی از پرسنل بیمارستان عنوان کرده بود که کارهای پذیرش و درمان مصدوم در حال انجام است و احتیاج به انتقال به بیمارستان دیگری نیست.
عباسی درباره اینکه مردم و شاهدان عینی از اقدام دیر هنگام مسئولان این بیمارستان گلایه داشتهاند، توضیح میدهد: البته این مسئله را دقت داشته باشیم که مصدوم خونریزی شدیدی داشته، از طرفی هم در چنین زمانهایی هر یک دقیقه برای شاهدان عینی به مثابهه ۱۰ دقیقه میگذرد و معمولاً این زمانها برای کسانی که از نزدیک حادثه را رویت میکنند طولانی است و این در شرایطی است که حتی شاهدان عینی به دلیل شرایط جوی حادثه نمیتوانند به خوبی خونسردی خود را حفظ کنند تا اقدامات لازم انجام شود.
عباسی عنوان میکند: همچنین تا به مسئولان بیمارستان درباره این حادثه اطلاع داده شود که فردی در مجاورت بیمارستانشان به کمک نیاز دارد و تا آوردن برانکارد و کارهای دیگر؛ یک زمان مختصری میگذرد، بنابراین همیشه این زمانها برای مردم بسیار طولانی جلوه میکند.
مدیر روابط عمومی اورژانس تهران درباره زنده بودن یا فوت این مصدوم نیز به دلیل خصوصی بودن بیمارستان اظهار بیاطلاعی کرد.
نظر شما