به گزارش ننماینده»، پس از وقوع حادثه سقوط جرثقیل در مسجد الحرام كه منجر به درگذشت ۱۰۸ نفر از حجاج شده بود مركز اسناد انقلاب اسلامی طی پیگیریهایی سعی داشت تا روایت شاهدان عینی حادثه را دریافت و برای ثبت در تاریخ منتشر كند.
سیدمصطفی میرسلیم، رئیس شورای مركزی حزب مؤتلفه اسلامی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام كه در زمان وقوع حادثه در صحنه حضور داشته و شاهد اتفاقات قبل و بعد از حادثه سقوط جرثقیل و واكنش مقامات عربستان بوده است، روایتی را برای ما نقل میكند.
میرسلیم به عنوان شاهد عینی حادثه سقوط جرثقیل در مسجدالحرام طی یادداشتی كه به صورت اختصاصی در اختیار پایگاه اطلاع رسانی مركز اسناد انقلاب اسلامی قرار داده است، واقعه را به شرح زیر روایت میكند:
مراسم حج بزرگترین تجمع عبادى مسلمانان است كه همه ساله در ایام مشخص در مكه مكرمه با حضور مسلمانانى از تقریباً تمام كشورهاى اسلامى و كشورهایى كه مسلمانان در آنجا حضور دارند برپا مىشود. دولت عربستان براى رفاه حجاج در سالهاى اخیر اقدامات مهمى انجام داده است از جمله توسعه حرمین شریف در مكه و مدینه.
این اقدامات توسعهاى بسیار گسترده كه به لحاظ ماهیت قطعاً قابل نقد است و چه بهتر كه با مشورت سایر كشورهاى اسلامى مثلاً در چهار چوب مصوبات سازمان اجلاس اسلامى انجام مى گرفت تا هویت حرمین حفظ مىشد، دولت عربستان را وادار به استفاده از پیمانكاران متعدد كرده كه اغلب با شتاب ناگزیرند فعالیتهاى مختلف ساختمانى انجام دهند، بنابراین شاهد علم شدن دهها دكل جرثقیل ثابت و متحرك در حرمین یا در پیرامون متصل بدان است.
این دكلها و اساساً كارگاههاى عمرانى، هم خطر و هم مزاحمت براى جمعیت نزدیك دو میلیونى حجاج محسوب مىشود. خطر آن به لحاظ افتادن مصالح در محدوده شعاع عملكرد جرثقیل است و مزاحمت آن به لحاظ ایجاد مضیقه براى انبوه جمعیت حجاج در حال رفت و آمد است.
بهترین راه برچیدن این دكلها و در صورت عدم امكانِ برچینى، مهار كردن و تعطیل نمودن آنها در ایام حج است. بى توجهى دولت عربستان به این نكته مهم و عدم استفاده از اطلاعات هواشناسى موجب شد كه امسال، براثر طوفان، یكى از جرثقیلهاى متحرك كه كاملاً امكان جابجایى و دور كردن ازحرم را داشت، واژگون شود و تا كنون جان ۱۰۸ نفر از حجاج را بگیرد و وضع نزدیك به ٢٣٨ نفراز مجروحان نیز بدون نگرانى نیست.
نكته بسیار حیاتى دیگر عدم آمادگى مأموران امداد و نجات در هنگام حوادث غیر مترقبه است كه ساعتى پس ازوقوع حادثه بدون آمادگى لازم وارد حرم شدند و تا آن موقع خود حجاج به امداد رسانى مشغول بودند.
پادشاه عربستان دیروز بازدیدى از محل وقوع حادثه نمودند و از بعضى حجاج مجروح نیزعیادت كردند. اینها ممكن است التیام مختصرى براى عزاداران و مجروحان باشد ولى مسئولیت دولت عربستان درباره عدم نظارت بر كارگاههاى فعال در ایام حج و عدم استفاده از اطلاعات هواشناسى بویژه در هنگام انقلاب پاییزى و عدم آمادگى براى سازماندهى فورى به امداد و نجات بعد از وقوع حادثه غیر قابل انكار است والا اصل خدمت به حجاج زیر سؤال مى رود.
سید مصطفى میرسلیم
شاهد حادثه در مكه مكرمه
۲۴ شهریور١٣٩٤
نظر شما