به گزارش «نماینده» دکتر محسن شریفی که در نشستی خبری سخن میگفت با ارائه گزارشی در خصوص وضعیت پژوهش، فناوری و تولید علم در کشور افزود: بر اساس گزارشهای استنادی پایگاه اسکوپوس در سال ۲۰۱۲ تعداد ۴۰ هزار و ۳۰۰ مقاله و مدرک علمی از ایران در پایگاه اسکوپوس نمایه شده که این تعداد در سال ۲۰۱۴ به بیش از ۴۱ هزار و ۳۰۰ مقاله و مستند علمی افزایش یافته است.
وی، براین اساس رتبه تولید علم ایران را در سال ۲۰۱۲ ، ۱۷ و رتبه فعلی ایران را ۱۶ اعلام کرد.
شریفی با اشاره به این که براساس تعداد مقالات و مدارک علمی نمایه شده در اسکوپوس ایران در رتبه اول تولید علم منطقه است، خاطرنشان کرد: براین اساس در سال ۲۰۱۲ سهم ایران از تولیدات علمی جهان ۱.۵ درصد بوده که در حال حاضر به ۱.۷ درصد افزایش یافته است.
مدیر کل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهشی وزارت علوم همچنین به وضعیت تولیدات علمی نمایه شده ایران در ISI اشاره کرد و ادامه داد: تعداد مدارک علمی نمایه شده ایران در پایگاه استنادی ISI در سال ۲۰۱۲ حدود ۳۰ هزار و ۳۰۰ مقاله بوده که در پایان سال ۲۰۱۴ به ۳۱ هزار و ۱۰۰مقاله رسیده است. بر این اساس رتبه جهانی ایران در تولیدات علمی جهان از رتبه ۲۰ در سال ۲۰۱۲ به ۱۸ ارتقاء یافته است.
شریفی در عین حال از کاهش سهم ایران در تولیدات علمی جهانی نمایه شده در پایگاه ISI از ۱.۳۸ درصد در سال ۲۰۱۲ به ۱.۰۶ درصد در حال حاضر خبر داد و گفت: رتبه ایران براساس شاخص استناد به مقالات ISI از ۲۴ در سال ۲۰۱۲ به ۲۳ در سال ۲۰۱۴ افزایش یافته است. رتبه منطقهیی ایران در تولید علم نیز براساس تولیدات علمی نمایه شده در این پایگاه، دو است.
وی با تاکید بر این که این اعداد نشان دهنده بهبود وضعیت تولیدات علمی ایران است، ادامه داد: یکی دیگر از شاخصهای تولیدات علم بر اساس ISI، سهم ما از تولیدات مقالات برتر دنیا است که این شاخص که از حدود ۰.۸۲ درصد در سال ۲۰۱۲ به ۱.۵۶ درصد در سال ۲۰۱۴ رسیده است.
مدیر کل دفتر سیاستگذاری امور پژوهشی وزارت علوم شاخص دیگر ارزیابی علمی را قرار گرفتن ایران در لیست دانشمندان یک درصد برتر دنیا عنوان کرد و گفت: در سال ۲۰۱۲ تعداد دانشمندان ایرانی در فهرست جهانی یک درصد برتر دانشمندان فعال در تولید علم رشته های مختلف قابل توجه نبود ولی در حال حاضر ۱۷۰ دانشمند ایرانی در رشتههای مختلف در این لیست قرار گرفتند.
وی قرار گرفتن دانشگاهها در یک درصد برتر دانشگاههای دنیا را از دیگر شاخصهای تولیدات علمی عنوان کرد و اظهار داشت: در سال ۲۰۱۲ آماری در این زمینه نداریم ولی در سال ۲۰۱۴، ۱۲ دانشگاه و در سال ۲۰۱۵ تعداد ۱۳ دانشگاه در فهرست یک درصد دانشگاههای برتر دنیا قرار گرفتند.
شریفی این آمار را نشان دهنده جایگاه مناسب تولیدات علمی ایران در منطقه و دنیا ذکر کرد و ادامه داد: تا کنون دانشگاهها در حوزه آموزشی تجربیات خوبی کسب کردند و با راهاندازی مقاطع تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها مراکز آموزشی به سمت تولید و توسعه فناوری و پژوهش روی آورده اند.
نظر شما