به گزارش «نماینده» ایرانیان شش برابر بیشتر از استاندارد جهانی نان مصرف میکنند. با این حساب عجیب نیست که در هر محلهای چند نانوایی وجود داشته باشد و باز هم مردم برای خرید نان بویژه نانهای سنتی صف بکشند! پس در نظر اول شغل نانوایی شغلی توجیهپذیر و با ریسک کم محسوب میشود که ارزش سرمایهگذاری دارد.
تحلیل کسب و کار
پخت نان و سود بردن از آن تابع شرایط بسیاری است که مهمترین آنها مکان مناسب برای احداث نانوایی است؛ همچنین با توجه به افزایش قیمت آرد و دو نرخی شدن آن (دولتی و آزاد) و افزایش دستمزد کارگر در سال ۹۴ از سوی دولت (حداقل دستمزد کارگری ۷۱۲ هزار و ۴۲۵ تومان است)، دخل و خرج نانوایان با هم جور در نمیاید و آنها را مجبور میکند تا با توجه به نوع نانی که پخت میکنند از محصولات فرعی مانند پاشیدن خشخاش روی نان یا فروش انواع نانهای حجیم به فرمها و طعمهای مختلف در کنار نانهای سنتی استفاده کنند تا بتوانند از پس هزینههای بالای نانوایی بر بیایید و آخر ماه سود نیز بکنند.
در بین انواع نانهای سنتی سود حاصله از نانوایی سنگکی بیشتر از انواع دیگر است ولی کار آن هم سختر است. همچنین میزان دستمزدها در سنگکی بالاتر است به طوری که مجموع دستمزد حداقل سه کارگر در نانوایی سنگکی بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان در روز است در حالی که همین تعداد کارگر در نانوایی بربری بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان هزینه در بر دارد.
میزان پخت هر نانوایی تابع شرایطی مانند مکان، بافت و تراکم جمعیتی منطقه و فاصله از نانوایی بعدی دارد که این فاکتور ها در کنار کیفیت پخت و مشتری مداری میتواند سودآوری خوبی را برای نانوایی به همراه داشته باشد.
یک نانوایی سنگکی به طور معمول در روز بین ۷ تا ۸ کیسه آرد مصرف میکند که البته این میزان در صورت در نظر گرفتن موقعیت محل و تعداد مشتریها میتواند تا ۱۴ کیسه نیز افزایش یابد.
در یک نانوایی دستمزد شاطر از همه بیشتر است مثلا در سنگکی این مبلغ بین ۱۰۰ تا ۱۳۰ هزار تومان در روز است البته این انتظار از شاطر میرود که حداقل ۷ کیسه آرد را در ازای این دست مزد پخت کند و در صورتی که از این میزان بیشتر پخت کند دستمزد بیشتری دریافت میکند.
در اینجا برای نمونه دخل و خرج یک نانوایی سنگکی را با هم به طور تقریبی برسی میکنیم:
هزینه اجاره مکان: حداقل ۵۰ میلیون رهن و ماهی ۳ تا ۴ میلیون اجاره. بهترین جا برای نانواییهای فانتزی بر خیابان اصلی و پر رفت و آمد است. این انتخاب برای این است که اول از همه نان های فانتزی در کمترین زمان باید مصرف شوند تا از بین نروند و دوم اینکه چون این نانها بدون صف عرضه میشود اگر در خیابان اصلی قرار بگیرند مشکلی به وجود نمیآورند. نانواییهای سنتی در برخی ساعات کاری شلوغ شده و حتی منجر به بسته شدن صف جلوی نانوایی هم میشود، پس بهتر است این شلوغیها در کوچه یا خیابانهای فرعی برقرار شود.
هزینه تجهیزات: حداقل ۳۰ میلیون تومان برای خرید تجهیزات دست دوم و یا ۷۰ میلیون تومان برای خرید تجهیزات نو.
هزینه دستمزد کارگر: دستمزد کارگر سنگکی بیشتر از نانهای دیگر است و با توجه به کاری که انجام میدهد بین ۶۰ تا ۱۳۰ هزار تومان متغیر است.
هزینه آب- برق-گاز: به طور معمول با توجه به یارانهای که دولت به نانواییها میدهد بین ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان هزینه مصرف انرژی در نانوایی است.
حداقل تعداد کارگر: بسته به تعداد پخت بین ۳ تا ۴ نفر.
وزن هر کیسه آرد: ۴۰ کیلو گرم.
قیمت هر کیسه آرد: دولتی برابر۳۵۰۰۰ تومان و آزاد برابر۵۵۰۰۰ تومان.
تعداد نان به ازای هر کیسه آرد: ۱۱۰ تا ۱۲۰ عدد.
قیمت نان سنگک: دولتی معادل ۸۰۰-۱۰۰۰ تومان و آزاد معادل ۱۳۰۰-۱۵۰۰ تومان.
سرمایه مورد نیاز
برای راهاندازی یک واحد نانوایی سنگکی با متراژ حدود ۷۰ مترمربع حدود ۱۰۰ میلیون تومان سرمایه اولیه (بدون احتساب مکان کسب و کار) مورد نیاز است که از این مبلغ حدود ۷۰ میلیون تومان شامل سرمایه ثابت (خرید تجهیزات) و ۳۰ میلیون تومان بعنوان سرمایه در گردش (مواد، انرژی و دستمزد) میباشد.
درآمد انتظاری
میزان فروش یک واحد نانوایی سنگکی با در نظرگیری به طور متوسط پخت ۱۰ کیسه ۴۰ کیلوگرمی آرد در روز، برابر ماهانه حدود ۳۰ میلیون تومان خواهد بود. از طرفی هزینههای ماهانه این واحد شامل مواد، انرژی و دستمزد برابر ۲۰ میلیون تومان میباشد که در صورت اجاره مکان مبلغ اجاره نیز به این هزینه اضافه خواهد شد. نقطه سر به سر پخت با ۸ کیسه آرد در روز محقق شده و الباقی به عنوان سود باقی خواهد ماند. به عبارتی هر چه محل واحد به طور دقیقتری انتخاب شود و بتوان بیش از ۸ کیسه در روز پخت و فروش نمود سوددهی نانوایی به طور قابل ملاحظهای افزایش خواهد یافت.
پیشنهاد کسب و کار
با توجه به تحلیل مختصری که انجام شد، این کسب و کار می تواند سودآوری مطلوبی داشته باشد اما لازمه آن این است که به روشهای مختلف هزینههای راهاندازی و تولید را پایین بیاوریم و در عوض سعی کنیم با به خرج دادن کمی خلاقیت تفاوت در ظاهر نانوایی، برخورد با مشتری، کیفیت و تنوع در پخت، سود خود را افزایش دهیم همچنین هر نانوایی محل مخصوص به خودش را می طلبد و میتوان با انتخاب محل مناسب و افزایش فروش روزانه به سود قابل قبولی دست یافت.
نظر شما