به گزارش نماینده، خبرگزاری رویترز طی خبری به جزئیاتی درباره روند مذاکرات هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ پرداخت.
در این گزارش آمده است: ایران و قدرتهای جهانی روز یکشنبه و در تلاش برای دستیابی به توافقی تاریخی همچنان به ماراتن گفتوگوهای خود ادامه میدهند اما همچنان اختلافاتی درباره موضوعاتی نظیر برداشته شدن تحریمهای سازمان ملل و توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته وجود دارد.
دیپلماتهای نزدیک به مذاکرات گفتند که آنها توافق اولیهای درباره مکانیزم تعلیق تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران داشتهاند اما شش قدرت هنوز به توافقی درباره برداشته شدن تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل و اعمال شیوهای برای تحمیل مجدد این تحریمها در صورت نقض شدن توافقنامه از سوی ایران، دست نیافتهاند.
یک دیپلمات نزدیک به مذاکرات به خبرگزاری رویترز گفت که طرفهای مذاکره کننده هنوز به مکانیزمی درباره رفع تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل دست نیافتهاند.
توافق موقت ژنو (برنامه جامع مشترک) که در ۳۰ ژوئن (۹ تیر) به پایان میرسید تا ۷ جولای (۱۶ تیر) تمدید شده است تا فرصت بیشتری برای ادامه مذاکرات هستهای بین ایران و گروه ۱+۵ پدید آید.
دیپلماتهای ارشد همگی از وجود پیشرفت در مذاکرات خبر دادهاند اما همزمان بر ادامه کار روی مسائل باقیمانده تأکید کردند. مقامات دو طرف درباره جزئیات اختلافات اظهار نظری نکردهاند، اما بر اساس پیگیریهای خبرنگار اعزامی تسنیم به وین از برخی منابع، به نظر میرسد که سه محور اصلی همچنان جزو اختلافات اساسی در مذاکرات هستند. یکی از محورهای اختلافی، سازوکار برداشته شدن تحریمها بهخصوص اصل بازگشتناپذیری آنهاست.
محور دوم اختلافات مربوط به دوره زمانی میشود، باید برخی محدودیتها برای برنامه هستهای ایران در نظر گرفته شوند. در این موضوع اختلاف دیدگاه طرف ایرانی و غربی در برداشتی است که از گفتگوهای لوزان وجود دارد.
طرف غربی تلاش دارد تا بیانیه لوزان را با قرائت خود یک توافق الزامآور نشان دهد، و بر همین اساس صحبت از محدودیتهای ۱۰ تا ۱۲ ساله میکند اما طرف ایرانی تأکید دارد که در لوزان راهحلها مورد بررسی قرار گرفته و هیچ تعهد الزامآوری وجود نداشته است؛ ضمن اینکه ایران معتقد است که محدودیتهای بلندمدت را به هیچ وجه نخواهد پذیرفت. موضوع سوم اختلافات در مذاکرات مربوط به ابعاد نظامی احتمالی یا همان پیامدی است که در همین چارچوب موضوع دسترسیها و بازرسیها و نقش آژانس بینالمللی انرژی اتمی مطرح میشود.
مکانیزم برداشته شدن تحریمها، کنار برگشتناپذیری آنها و همچنین هموزنسازی و همزمانسازی اقدامات طرفین علاوه بر بحث درباره طول دوره توافق در اصل همان مباحثی هستند که خانم موگرینی از آنها تحت عنوان "برخی موضوعات سیاسی" یاد میکند.
با این وجود هرچند برخی معتقدند که در این دور از مذاکرات، آنچه میتواند یک شگفتی باشد عدمتوافق است و نه خود توافق، اما نگاهی واقع بینانه حاکی از این است که در این زمینه نباید عجولانه قضاوت کرد و باید تا لحظه آخر منتظر ماند تا دید آیا دو طرف در موضوعات اساسی باقیمانده به توافق میرسند یا نه.