شناسهٔ خبر: 96320 - سرویس سیاست

جزئیات مجمع عمومی خانه احزاب/ ۱۴ پیشنهاد احزاب برای اصلاح بندهای ۱۵ و ۲۲ اساسنامه

مجمع خانه احزاب دومین مجمع عمومی خانه احزاب امروز در وزارت کشور تشکیل و ۱۴ پیشنهاد از سوی احزاب ارائه شد.

به گزارش نماینده به نقل از تسنیم، نخستین مجمع عمومی عادی و فوق‌العاده خانه احزاب ۳۱ اردیبهشت ماه امسال با حضور فعالان حزبی آغاز و مصطفی کواکبیان به‌عنوان رئیس موقت این تشکل انتخاب شد. وزیر کشور در این نشست تأکید کرده بود: باید واقعاً خانه احزاب را جای فعالیت‌های صنفی قرار دهیم و اگر این فعالیت‌های صنفی انجام شود بسیاری از مطالبات احزاب به‌ویژه در زمینه‌های حقوقی و قضایی رونق می‌گیرد.

اما "پنج‌شنبه" دومین مجمع عمومی نیز برگزار شد. در ابتدای این نشست که از صبح در سالن ۶۰۰ نفری اجتماعات وزارت کشور آغاز به کار کرد،  مصطفی کواکبیان رئیس موقت مجمع عمومی خانه احزاب با اشاره به تعطیلی خانه احزاب، اظهار داشت: متأسفانه براثر برخی بی‌مهری‌ها و خودخواهی‌ها حدود ۴ سال است که مجمع عمومی خانه احزاب تعطیل بود.

خانه احزاب، مدافع حقوقی تشکل‌های سیاسی/ انتقاد از طرح محدودسازی احزاب در خانه ملت

کواکبیان وجود خانه احزاب را مدافع حقوقی تشکل‌های سیاسی دانست و گفت: این خانه می‌تواند علاوه بر نجات احزاب از وضعیت اسفبار کنونی به تقویت حزب و توسعه تشکل‌های سیاسی کمک کند.

وی ضمن انتقاد از طرح محدودسازی احزاب در خانه ملت، گفت: نمایندگان باید کاری کنند که مردم را در صحنه نگه دارند. این‌طور نیست که هر حزبی خوب باشد و یا مطلقاً بد باشد؛ میزان، ایده یک حزب است که باید کوشش کنیم حزب خود را حزب‌الله سازیم.

کواکبیان افزود: چرا هنوز باید مشکلات عدیده احزاب را تجربه کنیم. مگر رهبر معظم انقلاب پس از شهادت شهیدان بهشتی و باهنر دبیرکل حزب جمهوری اسلامی نبودند؟ مگر در سخنان‌شان نگفتند: "با تحزب مخالفت نداریم و تحزب با وحدت جامعه منافاتی ندارد"؟ پس چرا باید انتخابات ما انتخابات غیرحزبی باشد؟

وی به همکاری دولت و وزارت کشور برای راه‌اندازی مجدد خانه احزاب اشاره کرد و گفت: امیدواریم همه احزاب چه اصول‌گرا و چه اصلاح‌طلب بتوانند گام‌های بلندی را در راستای اعتلای جمهوری اسلامی ایران بردارند.

کواکبیان به جلسه امروز مجمع عمومی خانه احزاب اشاره کرد و خاطرنشان کرد: امروز قرار است اصلاح اساسنامه و انتخاب شورای مرکزی را در دستور کار داشته باشیم و در مجمع عمومی امروز قرار نیست که به اصلاح همه مفاد اساسنامه بپردازیم.

وی تأکید کرد: پس از تشکیل شورای مرکزی خانه احزاب می‌توانیم در جلسات خود پیشنهادات مطروحه جهت اصلاح موادی از اساسنامه خانه احزاب را مورد بررسی قرار دهیم، چرا که براساس قوانین جدید ما نیاز به بازنگری کل اساسنامه خانه احزاب خواهیم داشت.

کواکبیان با بیان "براساس مصوبه هیئت‌رئیسه مجمع عمومی فوق‌العاده خانه احزاب به اصلاح دو ماده از اساسنامه خواهیم پرداخت" افزود: قصد داریم مواد ۱۵ و ۲۲ را مورد بررسی قرار دهیم و در همین راستا به بررسی ۱۴ پیشنهاد نیز بسنده خواهیم کرد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: قرار است برای هریک از پیشنهادات ۳ دقیقه زمان در نظر گرفته شده و سپس رأی‌گیری خواهیم کرد.

پیشنهادات احزاب برای اصلاح مواد ۱۵ و ۲۲ اساسنامه خانه احزاب چه بود؟

در ادامه این جلسه تعدادی از فعالان حزبی دیدگاه‌ها و نقطه نظرات خود را پیرامون اصلاح اساسنامه خانه احزاب بیان کردند که مهمترین پیشنهادات احزاب پیرامون ترکیب شورای مرکزی و اصلاح دو ماده از اساسنامه خانه احزاب در دوره جدید به این شرح است:

ــ جامعه زنان انقلاب اسلامی به‌دبیرکلی اعظم طالقانی پیشنهاد مخالفت با هرگونه تغییر و سهمیه‌بندی در ترکیب شورای مرکزی را ارائه کرد.

ــ جمعیت اسلامی حامیان مردم استان تهران به‌دبیرکلی محمدحسین عبدالخالقی روش جدولی اعضای تشکل‌ها در شورای مرکزی را ارائه داد.

ــ جمعیت حقوق‌دانان ایرانی به‌دبیرکلی نبی‌الله احمدلو و کانون ندای همبستگی اصفهان به‌دبیرکلی علی‌اکبر قیصری پیشنهاد حضور نمایندگان ۳ گرایش سیاسی در ترکیب شورای مرکزی خانه احزاب را ارائه دادند.

ــ حزب عدالت به‌دبیرکلی بیژن ثابتی مطلق پیشنهاد کاهش تعداد اعضای شورای مرکزی به ۱۵ نفر و رأی هریک از اعضای مجمع فقط به ۵ نفر را ارائه داد.

ــ حزب مشارکت‌های مردمی استان گیلان به‌دبیرکلی سهیلا مداراتی پیشنهاد افزایش اعضای اصلی شورای مرکزی به ۳۰ نفر را ارائه داد.
ــ کانون فارغ‌التحصیلان آذربایجان‌غربی امیر اسلامی‌تبار و کانون مهستان به‌دبیرکلی پورنامدار افزایش اعضای اصلی شورای مرکزی به ۲۷ نفر را پیشنهاد کردند.

ــ حزب کارگزاران سازندگی به‌نمایندگی یدالله طاهرنژاد پیشنهاد ارائه ۳ لیست ۱۴ نفری از سوی ۳ گرایش و انتخاب ۷ نفر از هر لیست را پیشنهاد داد.

ــ انجمن اسلامی فارغ‌التحصیلان ایتالیا به‌دبیرکلی فریدون قدیری ابیانه پیشنهاد محدودیت انتخاب اعضای مجمع به ۷ نفر را ارائه کرد.

ــ حزب مردم‌سالاری به‌دبیرکلی مصطفی کواکبیان پیشنهاد انتخاب اعضای مجمع به ۱۴ نفر را ارائه داد.

ــ سازمان معلمان ایران به‌دبیرکلی نقیبی پیشنهاد رأی اعضای مجمع به ۲۱ نفر و انتخاب ۶ نفر بدون گرایش سیاسی را ارائه کرد.

ــ جمعیت مستقل ایران اسلامی به‌دبیرکلی قدرت‌علی حشمتیان با پیشنهاد رأی دو فراکسیون اصلاح‌طلب و اصولگرا به‌طور جداگانه به ۷ نفر از سایر احزاب ارائه داد.

ــ حزب وحدت و همکاری ملی به‌دبیرکلی محمدرضا راه‌چمنی پیشنهاد رأی هریک از ۳ فراکسیون اصلاح‌طلب، اصولگرا و سایر احزاب به‌صورت جداگانه به ۷ نفر را ارائه کرد.

ــ حزب مؤتلفه اسلامی به‌نمایندگی اسدالله بادامچیان با پیشنهاد رأی به ۳ نفر بازرس اصلی و ۳ بازرس علی‌البدل از بین ۳ گرایش از سوی مجمع عمومی و انتخاب براساس بالاترین رأی مفادی بود که برای اصلاح مواد ۱۵ و ۲۲ اساسنامه خانه احزاب مورد بررسی قرار گرفت.

خروجی دومین مجمع عمومی خانه احزاب چه بود؟

در ادامه این جلسه ماده ۱۵ اساسنامه احزاب مورد بررسی و اصلاح قرار گرفت و مقرر شد مدت زمان مسئولیت هیئت رئیسه خانه احزاب به ۳ سال تغییر کند و اعضای آن نیز از ۱۵ نفر به ۲۱ نفر متشکل از ۷ اصولگرا، ۷ اصلاح‌طلب و ۷ مستقل تغییر کند.

همچنین نحوه تعیین اعضای شورای مرکزی خانه احزاب مورد بررسی قرار گرفت که از مجموع ۱۳۱ رأی، ۶۶ رأی به‌صورت فراکسیونی، رأی مثبت دادند و در جلسه مجمع عمومی خانه احزاب، تغییر ماده ۱۵ قانون احزاب به تصویب رسید.

گفتنی است به‌دلیل عدم حدنصاب اعضای جلسه، مجمع عمومی این خانه با رأی اکثریت آرا به بعد از ماه مبارک رمضان موکول شد.

با وجود آنکه شاکله اصلی خانه احزاب از بین بردن دغدغه‌ها و مشکلات صنفی ــ حقوقی احزاب کشور است و باید محلی برای هم‌افزایی احزاب در همه طیفها باشد اما باز هم در روزهای بازگشایی مجدد این خانه و در دومین مجمع فوق‌العاده شاهد حواشی بسیاری بودیم که از جمله آنها می‌توان به هرج و مرج، درگیری‌های لفظی، ناهماهنگی‌های مکرر، عدم حضور فعالان حزبی شاخص و اعتراض به نحوه برگزاری انتخابات، اشاره کرد.