شناسهٔ خبر: 93608 - سرویس بین‌الملل

فواد معصوم:

تجزیه عراق اصلاً مطرح نیست/ آمادگی کامل ارتش در مقابل داعش

فواد معصوم رئیس جمهور عراق با بیان اینکه تقسیم عراق اصلاً مطرح نیست، گفت: این موضوع را فقط برخی سیاستمداران بر اساس وهم و خیال خود بر زبان می‌آورند، طرحی برای تقسیم عراق وجود ندارد.

به گزارش نماینده فواد معصوم رئیس جمهور عراق در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما درباره رابطه با ایران گفت: ما در زمینه‌های مختلفی با هم رابطه داریم و این روابط در یک بخش نیست، اما ما بر مساله حفاظت از امنیت منطقه و امنیت دو کشور تمرکز داریم و همکاری‌های زیادی هم بین دو کشور در زمینه‌های مختلف وجود دارد.
معصوم پیش از ترک تهران در پاسخ به این پرسش که شما از توسعه روابط با ایران چه هدفی را دنبال می‌کنید و به نظر شما اولویت‌های دو کشور روی چه موضوعاتی متمرکز شده است؟ گفت: روابط بین دو کشور ایران و عراق موضوع جدیدی نیست و به قرن‌های‌های گذشته بازمی‌گردد، دو طرف به این روابط اهتمام زیادی دارند، به اعتقاد من،  مسئولان و ملت‌های دو کشور با هم تفاهم دارند، ما در زمینه‌های مختلفی با هم رابطه داریم و این روابط در یک بخش نیست، اما ما بر مسأله حفاظت از امنیت منطقه و امنیت دو کشور تمرکز داریم و همکاری‌های زیادی هم بین دو کشور در زمینه‌های مختلف وجود دارد.

روابط ایران و عراق بر امنیت منطقه تاثیرگذار است 

وی افزود:‌این روابط بر امنیت منطقه تاثیرگذار است، بین ایران و عراق بیش از 1200 کیلومتر مرز مشترک وجود دارد، همان طور که گفتم دو کشور در مسائل مختلف با هم تفاهم دارند، دو کشور در بسیاری از مسائل دیدگاه‌ها و تفاهمات مشترکی دارند که منجر به همکاری مشترک نه تنها در زمینه امنیتی، بلکه زمینه‌های مختلف دیگری می‌شود، از این رو این روابط برای دو کشور ضروری است.
معصوم در پاسخ به سوال درباره آخرین وضعیت جبهه‌های نبرد با داعش نیز گفت: سخت است که بگوییم مثلاً چند کیلومتر در اشغال آنهاست، نیروهای داعش فعالیت‌های تروریستی انجام می‌دهند، ممکن است امروز وارد منطقه شوند و فردا از آن خارج شوند یا آنها را از آن مناطق اخراج کنند، به طور مشخص می‌توانیم بگوییم هنوز شهر موصل و برخی از شهرک‌های کوچک عراق تحت اشغال داعش است، اما نیروهای عراقی بر بسیاری از مناطق مسلط هستند، ‌ به خصوص بر استان دیاله و استان صلاح الدین که برخی از عناصر داعش در آنجا حضور دارند، استان الانبار نیز تحت کنترل نیروهای دولتی یا نیروهای وابسته به دولت مثل عشایر و نیروهای مردمی است که ضد داعش می‌جنگند، در نتیجه مشخص کردن این که چند کیلومتر و یا چه مساحتی در اختیار داعش است، سخت است، امروز مثلاً آنها در منطقه مشخصی فعالیت دارند و روز بعد بر اثر درگیری‌ها از آن مناطق فرار می‌کنند.

آمادگی کامل ارتش و نیروهای مردمی عراق در مقابل داعش

وی افزود: ارتش عراق در ابتدا برای انجام وظایف خود آمادگی کاملی نداشت، اما اکنون نیروهای ارتش، پلیس و نیروهای مردمی و پیشمرگه و همه اینها در مناطق مختلف با هماهنگی کامل حضور دارند، ‌ مثلاً در صلاح الدین و دیاله، هماهنگی کاملی وجود دارد، در اطراف موصل و کرکوک و بین نیروهای پیشمرگه و ارتش و نیروهای پلیس نیز هماهنگی وجود دارد، هیچ گروهی خود سرانه وارد منطقه‌ای دیگر نمی‌شود، بین آنها هماهنگی کامل وجود دارد و آنها بر اساس یک طرح هماهنگ فعالیت می‌کنند.
رئیس جمهور عراق در پاسخ به این پرسش که آیا نیروهای مردمی تحت مدیریت و فرماندهی واحد می‌جنگند؟ گفت: همه آنها تحت فرماندهی کل نیروهای مسلح یعنی نخست وزیر هستند.
معصوم درباره فروش نفت مناطق اشغالی بوسیله تروریست‌های داعش نیز افزود: کشوری به طور مستقیم در این موضوع دخیل نیست، قاچاقچیانی در این زمینه فعالیت می‌کنند، آنها نفت سوریه و برخی از مناطق عراق را به قیمت ارزان می‌فروشند، قاچاقچیانی وجود دارند که این نفت را می‌خرند و فروشند، به طور کلی با بسیاری از کشورها و سازمان ملل توافق کرده‌ایم تا منابع مالی آنها را از بین ببریم در این زمینه به طور قطع فروش نفت مهم است.  

نقش مرجعیت در مقابله با تکفیری‌ها

وی با اشاره به نقش مرجعیت در مقابله با تکفیری‌ها و حفظ حاکمیت ملی عراق گفت:‌ قطعاً ندای مرجعیت برای جذب نیروهای مردمی مهم بود، بسیج عمومی متشکل از این نیروهاست که به درخواست مرجعیت پاسخ مثبت دادند و تبدیل به نیروهای تاثیرگذار در مبارزه با داعش شدند.
رئیس جمهور عراق تصریح کرد: داعش نماینده طایفه یا گروه یا هیچ فرقه‌ای نیست. آنها گروهی تروریست و تکفیری هستند که فقط مسیر خودشان را می‌روند و خطر بزرگی برای طایفه‌های عراقی، مذاهب و ادیان  محسوب می‌شوند.

وی یادآور شد: تروریست‌ها از زمانی که در افغانستان بودند کمک‌هایی سازمان یافته را دریافت می‌کردند، تروریست‌های القاعده، داعش را به وجود آوردند، آنها در زمانی که در سوریه حضور داشتند و در زمانی که وارد عراق شدند، مثلاً در موصل بر بانک‌ها مسلط شدند، ارزها و پول‌های زیادی در اختیار آنها قرار گرفت. آنها به شهروندان فشار آوردند که به اصطلاح جزیه بگیرند.

رئیس جمهور عراق در پاسخ به این پرسش که برخی از نمایندگان عراقی اعتقاد دارند که آمریکا براساس توافقنامه امنیتی با عراق در مبارزه با داعش به این کشور کمک نکرده گفت:‌ ما از آنها درخواست نیروی زمینی نکرده‌ایم و نمی‌کنیم،  نیروی زمینی داریم، نیروهای مردمی و داوطلبان و سربازان حضور دارند، اما ائتلاف بین‌المللی از طریق هوایی و از طریق مشخص کردن مراکز تجمع تروریست‌های داعش کمک می‌کند.

فواد معصوم ادامه داد: قطعاً داعش یک کشور نیست که بتوان مراکز اصلی یا فرودگاه‌های آن را بمباران کرد، آنها فرودگاه و موسسه ندارند، آنها چیزی ندارند، آنها دوره گرد هستند، امروز در جایی هستند و فردا در جای دیگری، بنابراین از طریق بمباران هوایی نمی‌توان به طور کامل بر آنها مسلط شد و آنها را اخراج کرد، نیروی زمینی است که از مناطق آزاد شده محافظت می‌کند.
وی افزود: داعش یک قدرت نظامی نیست که بتوان به آن حمله و مساله را تمام کرد، داعش عبارت از گروه‌هایی است که باندهایی مخفی دارد و آنها جنگ نامنظم دارند، ‌ بنابر این پایان دادن به آنها در عراق و سوریه مساله ساده‌ای نیست که در یک ماه یا دو ماه به آن دست یافت، در خارج از منطقه، مثلاً در اروپا باندهایی دارد و در موصل، ممکن است آن را آزاد کرد، اما گروه‌های مخفی در آن باقی بمانند، باید نظارت شدید شود تا نتوانند به مناطقی که آزاد شده نفوذ کنند.

فکر نمی کنم طرحی برای تقسیم عراق مطرح باشد

معصوم در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص طرح کنگره آمریکا برای تجزیه عراق نیز گفت:‌ فکر نمی‌کنم طرحی برای تقسیم عراق مطرح باشد، ‌ هیچ طرحی مثل این به طور رسمی مطرح نشده، ‌ ممکن است برخی از سیاسیون و برخی از اشخاص آن را مطرح کرده‌ باشند اما در این خصوص طرحی رسمی وجود ندارد.
وی تصریح کرد: کنگره آمریکا مثل پارلمان‌های دیگر جهان است،  هرکدام از آنها ممکن است چیزی را بگوید که می‌خواهد، اما این سیاست راهبردی نیست، چون تقسیم عراق از طریق برخی از اشخاص که این اندیشه‌ها را مطرح می‌کنند عملی نمی‌شود، این مساله پیچیده‌ای است.
رئیس جمهور عراق افزود: کنگره به طور گروهی با اتفاق نظر اکثریت موضوعات را تصویب می‌کند، اما برخی از اشخاص این طرح‌ها را پیشنهاد می‌دهند که واقعی نیستند، همان طور که گفتم تقسیم عراق بر کل منطقه تاثیر می‌گذارد، مثل دیوار سنگی است که اگر یک سنگ از آن بیرون کشیده شود بر دیگر بخش‌های آن تاثیر می‌گذارد.
وی با بیان اینکه تقسیم عراق اصلاً مطرح نیست، گفت: این موضوع را فقط برخی سیاستمداران بر اساس وهم و خیال خود بر زبان می‌آورند، طرحی برای تقسیم عراق وجود ندارد. چطور می‌شود عراق را تقسیم کرد در حالیکه مناطق مختلف به هم چسبیده‌اند، ‌ مثلاً بغداد، نصف مردم شیعه و نصفشان سنی‌اند و عده‌ای ُکرد و مسیحی هستند، شهرهای دیگر هم همینطور، اگر بخواهیم تقسیم کنیم باید عملیات اخراج شهروندان انجام شود مثلاً شیعیان به مناطق خاص و اهل سنت و کردها به جاهای مخصوص خود بروند، این کار عملی نیست. اصلاً عراقی‌ها خواستار تقسیم نیستند، وقتی خود عراقی‌ها نمی‌خواهند، خواست دیگران مهم نیست.

ایران اولین کشوری بود که به عراق در مبارزه با داعش کمک کرد

وی در پاسخ به این سوال که مقامات عراقی بارها گفته‌اند آمریکا از عراق در برابر داعش به نحو شایسته حمایت نکرده و آیا این کار خلاف توافقنامه امنیتی نیست؟ گفت:‌ این برداشت صحیحی نیست، در قضیه بمباران (جنگ با) داعش فقط آمریکا مطرح نیست، بلکه صحبت از ائتلاف بین‌المللی است. در قالب ائتلاف بین‌المللی کشورهایی به عراق کمک کردند و کشورهایی خارج از ائتلاف به ما کمک کردند، ‌ جمهوری اسلامی ایران اولین کشوری بود که به عراق در زمینه جنگ با داعش کمک انسانی و نظامی کرد.
رئیس جمهور عراق در ادامه درباره تاثیر کاهش قیمت نفت بر اقتصاد عراق نیز گفت:‌ تاثیر این امر برای عراق بسیار حساس و خطرناک بوده چرا که قیمت کنونی نفت تقریباً نصف قیمت سابق آن است و تکیه اصلی اقتصاد عراق بر نفت است. بنابر این باید در سیاست اقتصادی‌مان تجدید نظر کرده و بر منابع دیگری تکیه کنیم. درست همان کاری که جمهوری اسلامی ایران کرده است. در اوپک سیاست‌های نفتی تعریف شده است و ما با طرف‌های دیگر، در نشست‌های آتی اوپک هماهنگ خواهیم بود.

مجبور شویم نفتمان را خارج از اوپک می فروشیم

معصوم گفت:‌ باید کاری کرد وگرنه مجبور می‌شویم نفتمان را خارج از اوپک بفروشیم، اما همیشه تلاش کرده‌ایم تا اوپک به عنوان نقطه مشترک کشورهایی باشد که با آنها توافق داشته و به آنها اعتماد داریم تا بهای نفت به قیمت روز بازار برسد، بهای نفت زمانی بالا و زمانی پایین می‌آید. سیاست نفتی درستی در این خصوص وجود دارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا دولت عراق در این خصوص برنامه مشخصی دارد و آیا در این خصوص با مقامات جمهوری اسلامی ایران هم صحبت‌هایی داشتید؟ افزود:‌ همیشه بین طرفین در این خصوص صحبت می‌شود و هماهنگی در این مورد وجود دارد، اما  صحبت  کردن در این باره در این مجال نمی‌گنجد.
معصوم درادامه با اشاره به روابط راهبردی ایران و عراق و اینکه ایران در مناسبات با عراق از چه جایگاهی برخوردار است؟ گفت: در مورد تبادل تجاری با ایران، این کشور در ردیف اول قرار دارد، اطلاعات دقیق و آمار دقیقی در این خصوص ندارم، اما ایران در بین کشورها، در ردیف اول و یا در نهایت دوم قرار دارد.
رئیس جمهور عراق درباره موضعش در قبال حمله عربستان به یمن افزود: دولت عراق از روز اول نظرش را اعلام کرد، در نشست سران  کشورهای عربی در شرم الشیخ اعلام کردیم که با دخالت نظامی در امور یمن موافق نیستیم بلکه طرف‌های یمنی باید با هم مذاکره کنند و کشورهای عربی و منطقه باید آنها را برای دستیابی به نتیجه یاری کنند چرا که تخریب یمن، به نفع ملت یمن نیست و باعث دشمنی بین ملت یمن می‌شود. مطمئناً دخالت‌های نظامی در امور کشورهای دیگر، به ضرر منطقه خواهد بود و نادرست است.
وی همچنین با اشاره به موضع دولت عراق درباره بحران سوریه نیز گفت:‌ نظر ما درباره سوریه روشن است، باید انتخاباتی مورد قبول ملت سوریه برگزار شود تا انتخاب مورد نظرشان را جایگزین نظام فعلی کنند، اینکه این نظام قابل قبول است یا نه، باید از طریق انتخابات مشخص شود، انتخابات باید در سوریه برگزار شود تا یک سری برنامه‌های دموکراتیک و تحولات و پیشرفت‌های دموکراتیک حاصل شود و اگر این موضوع را ندیده بگیریم فردا گروه‌های تروریستی حکومت را در دست خواهند گرفت که این امر خطر بسیار بزرگی برای ملت سوریه و همین طور ملت‌های منطقه خواهد بود.