به گزارش نماینده به نقل از مهر، سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای و معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه در حاشیه همایش مذاکرات هسته ای لوزان از دیدگاه علوم سیاسی در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: خوشحالم که دستاوردهای کلان در مذاکرات مورد پذیرش قرار گرفت.
وی با بیان اینکه آینده غنی سازی صنعتی ایران وابسته به ماشین های پیشرفتهتری است، گفت: سازمان انرژی اتمی ایران این ماشینها را در تحقیق و توسعه استفاده می کند و باید تحقیق و توسعه خود را طی کند.
عراقچی ادامه داد: باید ماشین های پیشرفتهتری که دارای «سو» بالاتری هستند برسیم و غنی سازی صنعتی را در روند معقولی رقم بزنیم.
وی در واکنش به اظهارات اخیر کنگره آمریکا تاکید کرد: ما با دولت آمریکا مذاکره می کنیم و این مذاکره در قالب یک مذاکرات چند جانبه با چند کشور است و این طور نیست که مصوبات کنگره یکی از این کشورها بتواند این روند را دچار اختلال کند.
عراقچی افزود: اظهارات اعضای کنگره آمریکا ناشی از حسن نیت در مذاکرات نیست و ما دولت آمریکا را مسئول تعهداتی می دانیم که در یک توافق احتمالی باید اجرا کنند.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای تصریح کرد: آمریکاییها مشکلات داخلی شان را باید خودشان حل کنند. البته ما این مباحث و تصمیماتی که گرفته شده است را از نزدیک رصد می کنیم و تاثیراتی که میتواند داشته باشد مورد ارزیابی قرار می دهیم.
وی با تاکید بر اینکه اگر توافق نهایی حاصل شود، یک توافق چند جانبه بین المللی است، خاطرنشان کرد: این توافق مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل واقع خواهد شد و از نظر بین الملل برای کشورهایی که آن را تایید کردند، الزام آور است.
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه ادامه داد: از نظر ما قوانین داخلی آمریکا نمی تواند بر الزامات بین الملل حاکم باشد.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای با تاکید بر اینکه بارها گفتیم و این واقعیت را در صحنه عمل اثبات کردیم که نه تهدیدهای نظامی و نه تحریم های اقتصادی نتوانست ملت ایران را مجبور کند که خلاف خواسته های خود تصمیمی بگیرد، گفت: ما وارد مذاکره شدیم چون در صنعت هسته ای صلح آمیز به داشته های خود در صحنه عمل رسیدیم و احساس می کنیم که زمان، زمانی است که می توانیم این داشته ها را در صحنه عمل تثبیت کنیم و مورد احترام و شناسایی بین المللی قرار دهیم.
وی افزود: در عین حال آمادگی داریم در مقابل این داشتهها برای جامعه بین الملل اعتمادسازی کنیم، تا احیانا اگر نگرانیهایی در این برنامه وجود دارد حل شود و اعتمادسازی انجام گیرد و برنامه هسته ای ایران هم در یک بستر بین المللی ادامه پیدا کند.
عراقچی همچنین از آغاز مذاکرات از چهارشنبه این هفته در وین در سطح معاونین وزرای خارجه خبر داد و گفت: در کنار این مذاکرات که طی سه روز انجام خواهد شد، جلسات کارشناسی در موضوع تحریم ها و بحث هسته ای ادامه خواهد داشت.
فارس: همچنین مجید تخت روانچی عضو تیم مذاکره کننده هستهای در حاشیه این همایش، در جمع خبرنگاران گفت: روز چهارشنبه به مذاکرات میرویم و آن هم مرحله جدید مذاکره است که بحث نگارش را پی میگیریم.
وی افزود: آنچه در لوزان به دست آوردیم راهحلهایی بوده است که در ادامه مسیر در یک مرحله که تمام جزئیات و کلیات تفاهم در یک متن خواهد آمد، به مذاکرات ادامه میدهیم.
تخت روانچی پیرامون وضعیت مذاکرات در چند ماه آینده گفت: اگر طرف مقابل زیادهخواهی کند و از حرفهایی که زده بود برگردد و بخواهد در این مرحله به آن چیزهایی که در طول مذاکرات تا لوزان نتوانسته بود برسد، دست یابد، قطعاً با مشکل مواجه میشویم.
وی با بیان اینکه ما توافقی میخواهیم که خوب باشد، گفت: اینگونه نیست که تحت هر شرایطی به توافق برسیم.
این عضو تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان درباره رابطه کنگره و دولت آمریکا در خصوص مذاکرات هستهای گفت: ما با دولت آمریکا مذاکره میکنیم و اینکه داخل کشورها چه میگذرد به ما ارتباط پیدا نمیکند.
وی در پاسخ به این سؤال که اگر تصمیمات کنگره برای دولت اوباما الزامآور باشد آن وقت چه خواهید کرد؟ گفت: ما الآن با دولت آمریکا مذاکره میکنیم و اگر قرار است موضوعی در سنا تصویب شود، ظاهراً بعد از توافق خواهد بود.
تختروانچی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا این طرح کنگره میتواند سرنوشت مذاکرات را تغییر دهد؟ گفت: ما البته این موضوع را با طرف آمریکایی مطرح خواهیم کرد که با این وضعیت ادامه مذاکرات چگونه خواهد شد. مسلم این است که دولتها با هم مذاکره میکنند و تعهد میپذیرند، حال اینکه بخواهند این تعهد را چگونه در فرآیند قانونی داخلیشان به کار گیرند، به خودشان مربوط است.
وی ادامه داد: این مصوبه اگر قرار باشد به تصویب سنا برسد و در نهایت قانونی شود که اوباما امضاء کند تعهد آن برای دولت آمریکا بعد از اتمام مذاکرات خواهد بود. البته این سؤال مربوطی است که مطرح شود آیا طرف آمریکایی میتواند به تعهداتش عمل کند.
این عضو تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان در ادامه و در پاسخ به این سؤال که این حق برای مجلس ایران نیز خواهد بود؟ گفت: ما همیشه از این موضوع استقبال کردیم که نمایندگان مجلس ما نیز در این خصوص اظهارنظر کنند.
تختروانچی همچنین در پاسخ به این سؤال که اگر مذاکرات به نتیجه نرسد و آمریکا به تعهداتش عمل نکند چه بازتابی در جامعه جهانی خواهد داشت؟ گفت: امروز روشن شده است که جمهوری اسلامی یک کشور صلح طلب است و دنبال بمب نیست. ما میخواهیم بر اساس حقی که داریم از انرژی هستهای استفاده صلحآمیز کنیم. اگر در ادامه بداخلاقی صورت گیرد و به هر دلیلی مذاکرات را به شکست بکشانند، جامعه بینالمللی متوجه خواهد شد که مقصر کیست و حق با چه کشوری است.
تخت روانچی در پایان پیرامون برداشته شدن تحریمها نیز گفت: از ابتدا نظر ما این بود که در مرحله اول اجرای توافق تمامی تحریمهای اقتصادی، مالی، تجاری، انرژی و نفتی در سطح شورای امنیت، اتحادیه اروپا و آمریکا لغو شود و غیر از این توافقی نخواهیم داشت.