به گزارش نماینده از تسنیم، دیدار نوروزی سینماگران با علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی ربیعی وزیر کار، رفاه و امور اجتماعی و حجت الله ایوبی رئیس سازمان سینمایی در در سالن سیف الله داد خانه سینما برگزار شد.
محمدمهدی عسگرپور مدیرعامل خانه سینما در ابتدای این دیدار گفت: امروز یکی دو تا از همکاران سینمایی در صنف لابراتوار پیش من آمده بودند و از من می پرسیدند که آیا ما را هم مدنظر میگیرید؟ در پس این سوال ساده نکتههای زیادی بود. زمانی که جریان اداری توسط دولت انجام میگرفت زیر ساختها و همین لابراتوارها و حتی مدیریت همین خانه سینما توسط دولت انجام گرفت. در یک دوره ای بر اساس تغییرات تکنولوژیک با یک سری پدیده روبرو میشویم مثل همین کنار گذاشتن لابراتوارها و دیجیتالی شدن سینماها که زندگی برخی از همکاران ما دچار تغییر میشود.
وی با طرح سوالی ادامه داد: حال باید پرسید که جوابگوی همکاران من مثل صنوف لابراتوار چه کسی است؟ اگر نهاد صنفی دست دولت باشد یک تعریفی دارد و اگر نهاد صنفی در اختیار دولت نباشد تعریف دیگری خواهد داشت. نسبت بین مسئولیت و تکلیف مشخص نیست و اینکه مسئولیت چه چیزی با چه کسی است. در سینمای ایران ما با بعضی از این سوالات مواجه هستیم که پاسخگوی همکاران بیکار ما کیست.
وی افزود: در حوزه سرمایهگذاری و تولید با یک فاجعه روبهرو هستیم، ما اعلام کردیم که درصد قابل توجهی در سینمای ایران فعالیت میکنند که عضو صنف نیستند یا کسانی در این سینما هستند که عضویتی در صنوف ندارند و بعد از اولین فیلمشان از سینما خارج میشوند و نتیجه آن عدم امنیت شغلی در سینمای ایران میشود. ما با این وضعیت فیلم میسازیم و فیلم اکران میکنیم و توقع داریم که سینما به عنوان مهمترین شاخص فرهنگی خیلی جاها را فتح کند.
مدیرعامل خانه سینما با طرح دوباره سوال خود گفت: باید نسبت بین مسئولیت و تکلیف معلوم شود. اینکه مسئولیت تامین صندوق بیمه بیکاری با کیست؟ و مسئولیت حضور کسانی که عضو اصناف سینمایی نیستند با چه کسی است؟ دولتمردان اگر میخواهند به نهاد صنفی کمک کنند با ما تفاهم کنند. چرا که ریشه همه مشکلات به دلیل همین عدم تعریف درست از تکلیف صنفی است.
عسگرپور با اشاره به امضای تفاهمنامه بین خانه سینما و وزارت کار، رفاه و امور اجتماعی گفت: صنوف خانه سینما در وزارت کار ثبت شدند، البته به معنای این نیست که صنوف غیرقانونی بودند و قرار است با این کار قانونی شوند. صنوف سینمایی براساس مستنداتی که موجود است و براساس آنچه که نتوانستند درب خانه سینما را ببندند و همانطور که در دیوان عدالت اداری ثابت شد، قانونی است.
وی با اشاره به پیگیری های وزیر کار، رفاه و امور اجتماعی ادامه داد: دکتر ربیعی در یک سال و نیم اخیر، کمک بسیاری به ثبت اصناف ما در وزارت کار داشت. ایشان به دلیل نگاه فرهنگیای که دارد پیگیر موضوع فعالیت صنوف خانه سینما است و براساس این مسأله، سندی در وزارت کار، رفاه امور اجتماعی امضا شده و اصناف سینمایی ثبت شدند.
مدیرعامل خانه سینما با اشاره به خلأ قانونی نهاد صنفی خانه سینما گفت: در سالهای اخیر تلاش عدو سبب خیر شد تا ما خلأهای قانونی را پیدا کنیم و تجربه خوبی بود تا مشاوران خانه سینما برای برطرف کردن مشکلات آن دور هم جمع شوند.
ایوبی: برخی با ناکامی های سینما جشن میگیرند
در ادامه نشست حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی سخنانش را باشعری از مولانا شروع کرد.
چون کسی را خار در پایش جهد/ پای خود را بر سر زانو نهد
وز سر سوزن همی جوید سرش/ور نیابد میکند با لب ترش
خار در پا شد چنین دشواریاب/ خار در دل چون بود وا ده جواب
رئیس سازمان سینمایی در ادامه با اشاره به این شعر گفت: از همان روز اول که مسئولیت سازمان سینمایی را برعهده گرفتم اولین سوال درمورد خانه سینما بود. مساله خانه سینما همچون خاری در پای سینمای ایران بود و تلاش کردم تا این خار را از پای سینمای ایران درآورم. اسفندماه سال گذشته با برگزاری انتخابات خانه سینما، مساله خانه سینما حل شد.
وی اضافه کرد: اما برای برطرف کردن خار در دل، کار من نیست و کار خود شماست. در سالهای گذشته خارهایی بر دل نشسته است و باید خود شما پیش قدم شوید و خار دل را بیرون کنید. سینما نیاز به همدلی و همزبانی دارد امیدوارم که صنوف با هم بنشینند و اختلافها را کنار بگذارند چون که عدهای هستند که از این اختلافات سوءاستفاده میکنند. البته این کار نیاز به گذشت و فداکاری دارد.
رئیس سازمان سینمایی با اشاره به اینکه وضعیت اکران نوروزی امسال کاهش یافته است، گفت: موفقیت سینما، موفقیت کشور است و متاسفانه برخی ناکامیها را جشن می گیرند. از اینکه اکران نوروزی موفق نشود خوشحالی میکنند. اکران نوروزی هنوز شکست نخورده و اگر هم شکست بخورد باید ناراحت باشیم.
ایوبی با اشاره به شائبهای که به آمار فروش فیلمهای سال گذشته وارد میکنند، گفت: بعضی میگویند آمار و ارقامی که از اکران سال قبل داده شده درست نیست، چنین برداشتی صحیح نیست، شما میتوانید آمار فروش را در سایت سینما تیکت ببینید. اما انگار مشکل ما با آمار هنوز حل نشده است و خاطره سالهای گذشته و آمارهایی که داده شده است در اذهان مانده است. دشوار است آمارها را قبول کنیم.
برنامه سازمان سینمایی برای سال جاری چیست؟
وی با اشاره به برنامههای سازمان سینمایی در سال پیش رو گفت: سالنهای سینمایی در طول ۳ دهه بازسازی نشده بودند ولی در سال گذشته این کار شروع شد و ادامه خواهد داشت. قاچاق محصولات فرهنگی از مشکلات عمده سینمای ما است که ما با تقویت پخش سینمای خانگی در این زمینه برنامهریزی میکنیم تا همانطور که در گیشه موفق بودیم در سینمای خانگی نیز فروش خوبی داشته باشیم.
ایوبی اضافه کرد: جشنواره بینالمللی فجر در مقابل ما است، ۱۵ نفر از روسای سینمایی و معاونین وزیر از کشورهای منطقه به این جشنواره میآیند تا موتور سینمای کشور و منطقه را راه بیاندازیم.
وی با اشاره به موضوع آموزش در سینما گفت: آموزش و ارتقای دانش سینمایی از اولویتهای ما است و آقای جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اساسنامه مدرسه ملی سینما را بازبینی و ویراستاری کردند. از اردیبهشتماه امسال ۶ کارگاه آموزش سینمایی خواهیم داشت و ۶ جوان را به اروپا فرستادیم تا در زمینه CGI آموزش ببینند.
رئیس سازمان سینمایی در پایان به مساله تبلیغات سینمایی و تعامل صداوسیما با سینما اشاره کرد و گفت: تبلیغات سینما در انحصار سازمان صداوسیما است و امیدواریم که تعامل این رسانه با سینما بیشتر شود چون اگر تلویزیون تصمیم بگیرد، میتواند سینمای یک کشور را نابود کند. در کشورهایی که سینما دارند تلویزیون را به عنوان رقیب قدر سینما نمیدانند و تلویزیون موظف است که به سینما کمک کند. امیدواریم که تلویزیون به سینمای ایران کمک کند و تبلیغات فیلمها شکل بهتری پیدا کند.