به گزارش نماینده به نقل از فارس نشریه آمریکایی فارنپالیسی در گزارشی به بررسی محورهای اختلاف واشنگتن و پاریس در رایزنیهای هستهای بین ایران و ۱+۵ پرداخته و از قول یک دیپلمات فرانسوی نوشته فرانسه نمیخواهد معماری تحریمهای بنا شده طی ده سال علیه ایران از بین برود.
این دیپلمات فرانسوی میگوید: «ما ده سال صحبت کرده و به تدریج موفق به ایجاد معماری تحریمها و فشارها علیه ایران شدهایم. هنگامی که آن را از بین ببریم، نمیتوانیم آن را بازگردانیم بنابراین بهتر است که بهترین توافق ممکن را انجام دهیم.»
*بلندگوی اسرائیل
فرانسه یکی از کشورهای گروه موسوم به ۱+۵ است که در گذشته هم در مسیر توافق هستهای با ایران کارشکنی کرده است. پاریس قبل از عقد توافق موقت ژنو در آبانماه سال ۱۳۹۲یک بار در مسیر امضای توافقنامه کارشکنی کرده بود.
رسانههای بینالمللی از جمله روزنامه گاردین و روزنامه والاستریتژورنال در روزهای گذشته گزارشهایی دباره رویکرد سختتر فرانسه نسبت به شریکان دیگر خود در گروه ۱+۵ علیه ایران خبر دادهاند.
برخی تحلیلگران فرانسه را بلندگوی اسرائیل در مذاکرات هستهای میدانند. به عنوان مثال، «جفری گلدبرگ» روزنامهنگار سرشناس و نزدیک به رژیم صهیونیستی دو هفته پیش نوشت «لوران فابیوس»، وزیر خارجه فرانسه در مذاکرات هفتههای آتی بین ایران و گروه ۱+۵ نقش «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی را ایفا خواهد کرد.
«یوال اشتاینیتز»، وزیر اطلاعات و امور راهبردی رژیم صهیونیستی چند ماه بعد در اسفندماه همان سال جزئیات بیشتری از فشار این رژیم بر پاریس برای فشار بر مذاکرهکنندگان ایران فراهم آورد.
وی گفته بود در پیش نویس اولیه توافقنامه هستهای ژنو، ایرانیها میتوانستند ذخیره اورانیوم ۲۰ درصدی خود را حفظ کنند و صرفاً توافق میکردند از ادامه تولید این سطح از اورانیوم خودداری کنند. اما در پی فشار رژیم اسرائیل از طریق فرانسه، در متن نهایی توافقنامه مقرر میشود که ایران نیمی از ذخایر اورانیوم ۲۰ درصدی خود را رقیق کرده و نیم دیگر را به اکسید تبدیل کند.
اشتاینیتز همچنین در آن زمان مدعی شد در نسخه اولیه توافقنامه ژنو صرفاً مقرر شده بود ایران از آغاز به کار رآکتور آب سنگین اراک خودداری کند اما میتوانست به ساخت بخشهای کلیدی این رآکتور ادامه دهد. اما در پی رایزنی فرانسویها با رژیم اسرائیل، دولت فرانسه در این زمینه نیز شرایط متفاوتی را برای ایران مطرح کرد.
رایزنیهای هستهای بین ایران و گروه ۱+۵ از چهارشنبه هفته گذشته با دیدار جان کری، وزیر خارجه آمریکا و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران آغاز شد.
جمهوری اسلامی ایران همواره تأکید کرده برنامه هستهای این کشور در راستای مصارف انرژی و دارویی است اما کشورهای غربی به رهبری آمریکا تهران را به پیگیری مقاصد نظامی متهم کردهاند.