به گزارش نماینده به نقل از مشرق، روزنامه فرامنطقه ای «الحیاة» در گزارشی به علل افزایش تصفیه های خونین استالینی و اعدام های داخلی داعش پرداخته است. در آخرین نمونه از اعدام های داخلی، فعالین حقوق بشر سوریه از اعدام ۴۰ نفر از اتباع سعودی در تشکیلات داعش خبر دادند که گفته می شود قصد فرار از قلمرو داعش و بازگشت به شبه جزیره را داشته اند.
چندی قبل خبرگزاری آسوشیتدپرس از فرار یکی از عناصر داعش خبر داد و به نقل از وی نوشت: «بعد از فرار، فرمانده من دستور تعقیب من داده بود. من با تغییر چهره و لباس مبدل فرار کردم و در مقابل، فرمانده من یک گام فراتر از همه جا، دستور داد که هر مظنونی را می توانند در این زمینه به قتل برسانند و نیاز به تحقیق دقیق و احراز هویت من نیست!» سازمان دیده بان حقوق بشر سوریه نیز در گزارشی مدعی شد تنها طی ۶ ماه گذشته، دست کم ۱۲۰ نفر از عناصر داعش از سوی تشکیلات داخلی اعدام شده اند. بر پایه این گزارش، «اکثر کشته شده ها، کسانی بودند که از پیوستن به داعش پشیمان شده و می خواستند به موطن اصلی خود بازگردند.»
نکته مهم در این میان، افزایش تصاعدی و بی سابقه تصفیه های خونین داخلی در این تشکیالت طی دو هفته اخیر است. فعالین تحولات سوریه، ابتدای هفته قبل از اعدام دو نفر در پادگان «العکیرشی» در شهر رقه خبر دادند که متهم به "ایجاد انشقاق در صفوف واحد تشکیلات" بودند؛ اما همین نهادها از اعدام ۴۰ نفر در روزهای اخیر خبر دادند. جرم این ۴۰ نفر، "تقاضای پاسپورت برای بازگشت به کشورشان" اعلام شده است!
یکی از نهادهای حقوقی وابسته به مخالفان بشار اسد نیز سه شنبه هفته قبل از اعدام ۶۰ نفر از سربازان داعش در شهر تل ابیض در حاشیه رقه خبر داد. گفته می شود این افراد از طریق مرز ترکیه قصد بازگشت به کشورشان را داشتند. جالب این جاست که در میان این کشته شدگان نیز ۴۰ نفر از اتباع عربستان سعودی بوده اند. حتی گفته می شود در شهر رقه، وضعیت امنیتی تشدید شده است، زیرا میزان انشقاق به طرز بی سابقه ای افزایش یافته است.
ثامر الصبار، از فعالین مدنی سوریه در همین زمینه به الحیات می گوید: «طی هفته های اخیر، به نظر می رسد خشم تشکیلات داعش علیه نیروهای خلیجی تشدید شده است یا خلیجی ها به عللی تصمیم گرفته اند به دیار خود بازگردند. اوج تصفیه های خونین در شهرهای رقه و دیرالزور بوده است که دست کم ۶۰ نفر کشته شده اند که همگی خلیجی بوده و تنها ۴۰ نفر، از اتباع عربستان سعودی بوده اند. جالب این جاست که جرم اعلام شده برای همه این افراد، صرفا تقاضای بازگشت به موطن خود بوده است.»
این فعال سوری ادامه می دهد: «این موج "فرار" در تاریخ داعش کم ترین سابقه ای ندارد و به نطر می رسد تشکیلات در قبال آن شکننده باشد. از ماه هفتم میلادی سال قبل تا روز ۲۸ ژانویه سال جاری، تنها ۱۲۲ نفر از اعضای داعش اعدام شده بودند که جرم غالب آنان – تا قبل از دو هفته اخیر – در حد "جاسوسی برای کشورهای اجنبی" و یا "غلو" در حق خلیفه بوده است! اما این بار به صورت رسمی جرم افراد را تلاش برای بازگشت به موطن خود می خوانند.»
در این زمینه «غیث» از سربازان تونسی قدیمی داعش که موفق به فرار از قلمرو داعش شده و اکنون به حالت مخفی در خارج از سوریه زندگی می کند، به آسوشیتدپرس گفته است: «بیش از ۱۰ نفر از سربازان قدیمی داعش فرار کرده اند؛ اما تشکیلات خانواده های آنان را گروگان گرفته و حتی در یک مورد؛ خانواده سرباز مربوطه را در خارج از قلمرو داعش ترور کرده است!»
به نظر می رسد داعش در مواجهه با فرار نیروهای خود به موطن اصلی، دچار چالشی شده باشد که می تواند انشعاباتی را در تشکیلات داشته باشد. طی دو هتفه اخیر، داعش در میدان نبرد نیز شکست های جدی خورده است که تا پیش از این، در تاریخ داعی بی سابقه بوده است.