شناسهٔ خبر: 82673 - سرویس مجلس

رسایی در صحن علنی مجلس:

آقای روحانی ماه عسل دولت تمام شده، پاسخ دهید

حمید رسایی/2 نایب‌رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در آستانه انتخابات ریاست جمهوری شاخص بورس صعود غیر‌عادی می‌کند، گفت: آقای روحانی ماه عسل دولت تمام شده، پاسخ دهید

به گزارش نماینده، در ابتدای جلسه سئوال از طیب نیا، حمید رسایی نماینده تهران با اشاره به اصرار برخی از نمایندگان برای انصراف وی از سئوالش به مناسبت دهه فجر، گفت: دوستان می گویند که بنده به خاطر دهه فجر انصراف دهم. بنده هم به خاطر دهه فجر سئوالم را مطرح می کنم! تا مسئولان بیایند و به نمایندگان مردم پاسخ دهند و مردم بدانند بر خلاف روزگاری که در این کشور شاهانی حاکم بودند و به کسی هم جواب نمی دادند و مجلس فرمایشی بود، الان مجلس فرمایشی نیست و سئوال می کند تا به دولت کمک کند و دولت هم پاسخ می دهد.

سئوال را به خاطر دهه فجر مطرح می کنم تا مردم بدانند مسئولان پاسخگو هستند

رسایی گفت: سئوالم را مطرح می کنم تا مردم در دهه فجر به انقلاب امیدوار شوند که نمایندگان مجلس حرف دل آنها را می زنند. نباید تلقی مردم این شود که حاکمان در رأس حاکمیت نسبت به مشکلات آنها بی تفاوتند. هم دولت یازدهم و هم مجلس تلاش می کنندبرای استقلاب و آزادی این کشور و البته برخی اوقات مسئولانی اشتباه می کنند که باید پاسخ دهند.

 

طبعا در يك ربع نمي شود درباره سقوط ۲۴ هزار واحد شاخص بورس صحبت كرد و حق کسانی که سرمایه عمرشان جلوی چشمشان آتش گرفت و آب شد را ادا كرد اما مي شود اين تويبون را به اندازه يك ربع اختصاص داد به درد دل ۷ ميليون هموطني كه به وعده هاي دولت یازدهم اعتماد كردند، به جاي اينكه پولشان را ببرند در دلالي طلا، زمین، دلار و مسكن یا به جای اینکه سرمایه شان را ببرند در بانک ها و سود بانكي بگیرند، به امید بازی بُرد بُرد برای خودشان و برای دولت محترم، سرمایه زندگی شان را در بازار سرمایه بردند، برای حمایت از تولید، فقط چون فکر می کردند که شعار دولت راستگویان واقعی است.

 

همکاران محترم! موضوع افت شدید بورس و تلاطم بازار سهام و سرمایه که وزیر محترم اقتصاد برای پاسخ دادن به آن، امروز در صحن علنی حاضر شده از آن جهت مهم است که حدود ۷ میلیون نفر از هموطنان که با احتساب خانواده هایشان، این تعداد به ۲۰ میلیون نفر می رسد، سرمایه زندگی شان با این موضوع درگیر است.

 

وضعیت بازار سرمایه به جایی رسیده که بعد از وعده های مسئولان محترم دولت و جذب سرمایه های مردم، به دلیل عدم اجرای تعهدات و وعده ها، اکثر فعالان بازار سرمایه، خصوصا فعالان جزء بازار سرمایه، هستی زندگی شان نصف شده و این بی سابقه است. وضعیت موجود باعث شده تا کمر بسیاری از فعالان این عرصه بشکند.

 

با نگاه به نمودارهای مربوط به بازار سرمایه، کاملا مشخص می شود که صعود عادی و معمولی شاخص کل بورس که روی ۳۵۰۰۰ تا ۴۵۰۰۰ واحد بود، در آستانه انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، وقتی در رقابت های انتخاباتی مورد توجه برخی از کاندیداها قرار گرفت، به دلیل وعده های داده شده وایجاد امید، شروع به صعود غیرعادی کرد و رسید به ۵۰۰۰۰ واحد.

 

نماینده روحانی در تالار بورس چرا ثروتش را در بازار سرمایه نگذاشت

این وعده به مردم در رسیدگی و حمایت از بازار سرمایه که بیشتر مورد توجه آقای روحانی در تبلیغات انتخاباتی قرار گرفت، در دل سرمایه گذاران امید و رونق بی سابقه ای ایجاد کرد. خصوصا که آقای روحانی در ایام تبلیغات انتخاباتی، تنها کاندیدایی بود که نماینده ویژه ای به تالار بورس اعزام کرد.

 

آقای نعمت زاده که به نمایندگی از روحانی و با هدف تبلیغات انتخاباتی در تالار بورس رفته بود، در سخنان خود، در میان سرمایه گذاران و سهامداران اعلام کرد که آقای روحانی در نظر دارد تا توسعه بازار سرمایه را در قالب یکی از مهمترین ارکان اقتصادی کشور در الویت کاری خود قرار دهد. این خبر بلافاصله در صدر اخبار بورس قرار گرفت.

 

البته ای کاش وقتی آقای روحانی، نماینده ای که ثروتش را هزار میلیارد اعلام کرده اند به تالار بورس فرستاد، به جای اینکه سخنرانی کند و وعده های خیالی بدهد، به او امر می کرد در این بازار بخشی از هزار میلیاردش  را سرمایه گذاری کند تا مردم به وعده های روحانی اعتماد کنند. هر چند مردم بدون این کار هم به این کاندیدا اعتماد کردند.

 

 

بعد از انتخاب آقای روحانی به عنوان رئیس جمهور، به صورت طبیعی فعالان بازار سرمایه، خودشان را به تحقق وعده های فرد منتخب نزدیکتر دیدند. آقای روحانی و تیم اقتصادی ایشان، بعد از انتخاب شدن هم به دفعات متعدد، همان توجه ایام تبلیغات را مجددا به بازار سرمایه داشتندبه طوری که در یک سال و نیم گذشته، بیش از ۴۵ بار رئیس جمهور، وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس درباره حمایت از بورس و دعوت مردم به سرمایه گذاری از بورس سخن گفتند.

 

همه اینها به اضافه فضاسازی کاذبی که درباره توافقنامه ژنو و حل و فصل دشمنی آمریکا با جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت، سبب شد که سرمایه های مردم بویژه سرمایه های جزء، تا زمان توافقنامه ژنو به ۷۸۰۰۰ واحد برسد.

 

اطلاعات غلط از توافق نامه ژنو ارزش سهام را بالا برد

بعد از توافقنامه ژنو هم با توجه به تیترهای دروغ برخی رسانه ها و فضا سازی های صورت گرفته و ارائه اطلاعات غلط از نتایج این مذاکرات، در کنار محرمانه نگه داشتن واقعیت، سبب شد تا روند صعود ارزش سهام ادامه یابد و به ۸۹۰۰۰ واحد برسد اما به یکباره از ۱۵ دی ماه ۹۲ سراشیبی غیرقابل باوری در بازار سرمایه آغاز شد به طوری که در سه روز، فقط ۲۴۰۰ واحد ارزش سهام کاهش یافت و بعد از ۱۸ روز ۹۰۰۰ واحد ارزش سهام کاهش یافت سقوطی که بی سابقه بود.

 

سهام مردم بعد از ۱۵ دی ماه در حالی روز به روز آب می شد و در اکثر موارد تا ۵۰ درصد کاهش می یافت که شاخص سهام کل، ۲۰ درصد کاهش را نشان می داد. متاسفانه به دلیل عملکرد سازمان بورس بویژه در یک سال اخیر، برداشت مردم این است که شاخص هایی که نمایش داده می شود واقعی نیست.

 

آقای طیب نیا! چرا علی رغم وعده ای که شما در پاسخ به سئوال بنده در کمیسیون اقتصادی دادید و گفتید که به دنبال اصلاح نحوه محاسبه شاخص هستید تا الان کاری نکرده اید؟ امروز هم همچنان شیوه محاسبه شاخص را عوض نکرده اید بلکه وعده می دهید که طی روزهای آینده این کار را می کنید. این هم وعده ای است برای جذب آرای نمایندگان. معلوم نیست که اگر به تعبیر آن ضرب المثل فارسی، خرتان از پل گذشت به این وعده عمل می کنید یا نه؟ آیا شش ماه زمان کافی نبود تا با تغییر روش محاسبه، به رفع اشکالی بپردازدی که وجودش را قبول داشتید؟

 

نمايندگان محترم خودتان را بگذاريد جاي كساني كه سرمايه شان را با وعده ما مسئولين بردند در بازار سرمايه و نبردند در دلالي، بردند در توليد اما می بیند که سرمايه اش مثل يخ در حال آب شدن است.

 

 

آقای روحانی عذرخواهی کنید و آقای طیب نیا استعفا دهید

آقای طیب نیا! در نظام های دیگر، اگر به خاطر وعده مسئولان اقتصادی، سرمایه مردم جذب می شد و بعد به خاطر عمل نکردن به آن وعده ها سرمایه مردم نصف می شد، حتما مسببان این وضعیت استعفا می دادند. مسبب اصلی سوختن سرمایه مردم، اعتماد مدیران عالی اجرایی به کدخدای دروغین و اعتماد به وعده های دشمن شماره یک این مردم است. حق این است که آنها بیایند مثل توزیع اهانت آمیز سبد کالا از مردم به خاطر سوزاندن سرمایه شان عذرخواهی کنند اما این شجاعت را ندارند و نمی کنند. تازه آقای روحانی به منتقدانش به دلیل انتقادات به حق در دفاع از حقوق مردم، هر روز یک انگ می زند و توهین جدید می کند. اما حداقل اي كاش شما استعفا مي داديد تا مردم مال باخته، کمی آرامش پیدا کنند.

 

آقای طیب نیا، چرا تا الان به عنوان رئیس شورای عالی بورس، پیگیر سرمایه های بلوکه شده مردم در سهام پالایشگاه ها نبودید؟ اگر پیگیر بودید قطعا یک سال قبل، مردم سهامدار حقیقی، چشم انتظار نبودند؛ اگر سرمایه زندگی خودتان یک سال بسته بود، چطور اقدام می کردید؟

 

چرا با عدم ارائه به موقع اطلاعات شرکت های پالایشی برخورد قانونی نمی کنید؟ مگر نه اینکه طبق قانون بازار اوراق بهادار در ماده های ۴۵ و ۴۹ باید سازمان بورس به عنوان مدعی العموم به دلیل تأخیر در انتشار صورت های مالی شرکت ها، از آنها شکایت کند؛ تا سرمایه های مردم همچنان در بازار قفل نشود و شرکت ها شفاف بمانند؟

 

شاخص جدید بورس که رئیس سازمان وعده آن را داده، چه زمانی عملی می شود؟ چرا با وجود شاخص قبلی بورس که اشتباه بود، هیچ گونه اصلاحی صورت نگرفته و پس از سئوال مجلس در دستور کار سازمان بورس قرار گرفته است؟

 

چرا مسئولان سازمان بورس در خصوص بازار، مصاحبه های مختلفی با رسانه ها می کنند و کف تعیین کرده و سهامداران را تشویق به دعوت به خرید سهام می کنند؟

 

چرا با وجود اینکه معاملات آنلاین شده و چرخه سنتی کاغذی و نیروی انسانی حذف شده، کارمزد معاملات، همچنان بالا مانده است؟

 

چرا عرضه اولیه شرکت ها، عادلانه توزیع نمی شود؟ و به معامله گران و سرمایه گذاران خُرد، کمتر تخصیص داده می شود؟

 

مثبت شدن شاخص در آستانه سئوال از شما چه مفهومی دارد؟ چرا در نمادهای بزرگ بازار، داد وستدهای کلان (یا همان بلوک) در قیمت های مثبت انجام می شود؟ تا شاخص به صورت دوپینگی و تصنعی مثبت نمایش داده شود؟

 

چرا اینقدر سرنوشت بازار سرمایه و اساسا اقتصاد کشور به موضوع مذاکرات هسته ای گره زده شده است؟ وعده تزریق ۵ هزار میلیارد تومان به بورس چرا عمل نشد و فقط ۳۰۰ میلیارد تومان تزریق شد؟

 

چرا در حالی که رشد ارزش سهام را حبابی می دانستید - که البته این حباب هم با وعده های تو خالی شما درست شده بود - مردم را دعوت به سرمایه گذاری در بازار بورس کردید تا آنها احساس کنند که فریب خورده اند؟

 

چرا منابع صندوق توسعه بازار سرمایه که برای حمایت از کل سهام بازار در نظر گرفته شده است، صَرف خرید  چند سهم خاص و اوراق مشارکت مختص مدیر صندوق می شود؟ آیا این اقدام با منافع عموم سرمایه گذاران و سهامداران در تضاد نیست؟

 

چرا مدیران سازمان بورس در روند اجرای صندوق توسعه بازار سرمایه دخالت می کنند؟ اگر دخالتی نیست پس چرا رئیس مجمع صندوق توسعه بازار سرمایه، معاون سازمان بورس تعیین می شود و اینکه چرا مدیران سازمان بورس برعملکرد صندوق توسعه بازار مُهر تأیید می زنند؟

 

 

موضوع هسته ای و گره زدن اقتصاد به آن

اشتباه کلیدی دولت یازدهم گره زدن اقتصاد و بازار سرمایه به مذاکرات هسته ای است. این سمّ مهلکی برای اقتصاد ماست که بارها و بارها توسط رهبر انقلاب، مسئولان دولتی از این کار پرهیز داده شده اند.

 

بنده از همکاران می خواهم در نمودار پیوست دقت کنند. همانطور که ملاحظه می کنید در دور قبلی مذاکرات هسته ای از آنجا که اقتصاد کشور را به مذاکرات گره نزده بودیم، روند شاخص سهام کل، بدون توجه به مذاکرات مسیر صعود عادی و طبیعی خودش را داشت. از ابتدای سال ۹۱ تا ابتدای سال ۹۲ ارزش سهام کل بین ۲۵۰۰۰ تا ۴۵۰۰۰ رو به رشد است.

 

در حالی که بعد از انتخابات ریاست جمهوری یازدهم به دلیل پیوند زدن اقتصاد کشور با مذاکرات هسته ای، ابتدا به دلیل ارائه اطلاعات غلط و فضا سازی کاذب مبنی بر اینکه ما در مذاکرات امتیازات زیاده ای گرفته ایم و به زودی همه مشکلات بین المللی را حل می کنیم، شاخص از ۴۸۰۰۰ واحد می رسد به ۸۹۰۰۰ ولی از ۱۵ دی ماه به یکباره شاخص کمرش می شکند و این کمر خم شده، دیگر صاف نشد. علت آن خیلی مهم است که ادامه خواهم گفت.

 

 

ما در دور قبل مذاکرات انرژی هسته ای برای استقلال مان مذاکره می کردیم، پیشرفت هم می کردیم، پاسپورت هایمان هم محترم بود، تحریم ها هم کمتر بود، توهین ها هم کمتر بود، هیچ کلیدی برای قفل کردن نمی چرخید بلکه برای باز شدن می چرخید، تازه ارزش شاخص سهام کل هم رو به رشد بود ولی با حاکم شدن سیاست التماس و انفعال در مذاکرات و دادن امتیازات عجیب به غربی ها و مترتب کردن اقتصاد کشور بر مذاکرات، نه تنها سهام سقوط کرد که توهین ها هم بیشتر شد، تحریم ها بیشتر شد، پاسپورت سیاسی مان هم بی ارزش شد، همه چیز هم با کلید قفل شد و پیشرفت در این عرصه و عرصه های دیگر متوقف شد.

 

قبلا هم تحریم بود ولی با حمایت به موقع از بازار سرمایه، باعث می شدند تا امید و اعتماد که فاکتور مهم بازار سرمایه است، از بین نرود. چرا دولت یازدهم به مردم وعده تزریق ۵۰۰۰ میلیارد در بازار سرمایه داد ولی فقط ۳۰۰ میلیارد را عملیاتی کرد؟

 

رهبر انقلاب یک سال قبل چه فرمودند

یک هفته بعد از ۲۲ بهمن سال قبل امام خامنه ای در دیدار با مردم تبریز خطاب به مسئولان دولتی با یادآوری سخنان خود در ابتدای سال ۹۲ در مشهد مقدس فرمودند: تصور برخی دولتمردان دولت قبلی و همچنین برخی دولتمردان دولت فعلی این است که اگر ما در قضیه هسته ای، با امریکا مذاکره کنیم، موضوع حل می شود. من هم به دلیل اصرار آنها بر مذاکره درخصوص موضوع هسته ای، گفتم مخالفتی ندارم اما همان موقع هم تاکید کردم که خوشبین نیستم.

 

ایشان افزودند: نشانه های خوشبین نبودن، اکنون در حال آشکار شدن است و دلیل بارز آن هم، اظهارات سخیف و توهین آمیز سناتورها و مقامات آمریکایی بر ضد ملت ایران است.


رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: البته ملت ایران در راهپیمایی ۲۲ بهمن امسال، پاسخ این اهانت ها را داد و به مقامات آمریکایی تو دهنی زد. حضرت آیت الله خامنه ای گفتند: یکی از علت های حضور گسترده تر و پرشورتر ملت در راهپیمایی ۲۲ بهمن، گستاخی، زیاده خواهی، بی ادبی و پررویی مقامات امریکایی بود که مردم با غیرت دینی خود به صحنه آمدند تا به دولت امریکا اعلام کنند که دچار اشتباه محاسبه نشود، زیرا مردم در صحنه هستند.

 

حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: تا وقتی که چشم ما به دست دیگران یا به کاهش تحریم ها و یا اظهارات مقامات امریکایی دوخته شده باشد، به جایی نخواهیم رسید. من اصرار دارم که مسئولان به نیروی داخلی تکیه و به مردم اعتماد کنند تا این سرچشمه فیاض و تمام نشدنی در داخل، خروشان و فروزان و جوشان شود. اگر این کار انجام شود، قطعاً همه درهای بسته باز خواهد شد و باید در همین مسیر حرکت و عمل کرد.

 

وعده تزریق ۵۰۰۰ میلیارد به بورس چرا محقق نشد

مردم را امیدوار نگه داشتید تا سهام خودشان را نفروشند و دائما گفتید که بازار به کف رسیده ولی هر بار که این ادعا را کردید، بعد از چند روز قیمت ها پایین تر آمد و مردم بیشتر ضرر کردند. به چه دلیل علی رغم وعده های داده شده توسط مسئولان عالی دولت و وزیر اقتصاد مبنی بر حمایت و تزریق مبالغ قابل توجه به بازار سرمایه، تاکنون به این وعده ها عمل نشده است؟

بر اساس مصوبه فوق وزیر با مدیران بانک ها قرار بود این مبلغ، به صندوق توسعه بازار داده شود ولی مدیرعامل صندوق اعلام کرد که پولی نیامده و در نهایت کم تر از ۳۰۰ میلیارد تومان تزریق شد.

 

 

صندوق توسعه بازار سرمایه هم فقط از چند سهم خاص و اوراق مشارکت مختص مدیر صندوق حمایت کرده است در حالی که بیش از ۷۰۰ شرکت در بورس و فرابورس حضور دارند.

 

موضوع جلسه یکشنبه سیاه فعالان حقوقی بورس با تیم مذاکره، جعله سیاه کاهش ارزش سهام

ارزش سهام شاخص کل از ۱۵ دی ماه، کاهش یکباره ای داشت. گمانه های مختلفی درخصوص علل واکنش بازارسرمایه وجود داشت مثل تصمیم دولت در خصوص مهار نقدینگی، افزایش نرخ سود بانکی و حتی تلاش رسانه ای زیاد شد تا این موضوع را به مصوبه مجلس درباره افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها مرتبط کنند.

 

اولا اگر نرخ خوراک بر بازار تاثیر داشت، می بایستی فقط صنعت پتروشیمی قیمتش افت می کرد پس چرا شرکت های ساختمانی، غذایی، دارویی و ... هم افت کردند. این نشان می دهد که مصوبه مجلس تاثیری در این موضوع نداشته است.

 

دوما روند نزول شاخص کل از ۱۵ دی ماه آغاز شد و طی ۳۰ روز - یعنی تا ۱۴ بهمن ماه - ۸۵۰۰ واحد کاهش پیدا کرد، در حالی که مصوبه مجلس در باره افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها در ۱۵ بهمن بود، یعنی قبل از مصوبه مجلس این کاهش شروع شده بود.

 

برخی ها گفته اند که دلیل این کاهش، ارزش شاخص سهام کل، انتقال ۱۳ شرکت از تابلوی فرابورس به بازار پایه بوده ولی این هم دلیل این کاهش شدید نمی تواند باشد. وقتی در اخبار آن ایام دقت کنید، می بینید که یک روز قبل از این کاهش شدید بازار سرمایه، جلسه ای بین اعضای تیم مذاکره کنندده هسته ای و حدود ۳۰ تن از فعالان حقوقی بازار سرمایه و چند تن از مدیران بانکی برگزار شده که از محتوای این نشست چند ساعته، فقط یک عکس یادگاری و چند خط خبر بیرون آمد و ما بقی محتوای آن مانند محتوای مذاکرات هسته ای محرمانه ماند!

 

 

حسب اظهار کارشناسان، افراد حاضر در این جلسه، حدود ۲۰۰۰۰ میلیارد تومان در بازار سرمایه سهام حقوقی در اختیار دارند، برخی از آنها به تنهایی ۲ هزار میلیارد تومان سهام حقوقی در اختیار دارند، سهامی که مربوط به شرکت های دولتی است. از میزان سهام حقیقی آنها یا بستگانشان هم هم اطلاعی ندارم.

 

جعبه سیاه و رمزکشایی کاهش به یکباره ارزش سهام کل، در حقیقت به محتوای این دیدار برمی گردد. یکی از  اعضای این جلسه، بعد از چند روز در فیس بوکش نوشت که در این جلسه اطلاعات خوبی به دستمان رسید! یکی از خوانندگان خبرگزاری فارس ذیل این خبر، پرسیده که آیا این کار رانت نیست؟ من می گویم بله این رانت است. این مال باخته در کامنت ذیل این خبر نوشته: فردا حجم خرید حقوقی ها در بازار سرمایه بر اساس چشم اندازی که وزارت خارجه در اختیار آقایان قرارداده، به نهایت خواهد رسید. همه می دانید که در بورس، هر کس زودتر به اطلاعات دسترسی پیدا کرد از یک مزیت و رانت برخوردار می شود زیرا زودتر از دیگران می تواند قیمت آتی اوراق بهادارش را پیش بینی کند.

 

چرا این رانت در اختیار برخی قرار گرفت؟

ظاهرا بعد از این جلسه چند ساعته، فعالان حقوقی بازار سرمایه در قالب سئوال و جواب هایی از محتوای توافقنامه ژنو که تا آن روز دولت حاضر به اعلام رسمی آن نبود، مطلع می شوند و می فهمند که در آینده در قالب مذاکرات هیچ اتفاقی تازه ای نخواهد افتاد کما اینکه اتفاقی هم نیفتاد. خصوصا که این جلسه را آقای عراقچی مدیریت می کرده که در تیم مذاکره کننده مشهور به انجمن اسلامی مذاکره کنندگان است و خود ما هم در بسیاری از مواقع در قالب مذاکره با وی، به برخی نکات پی میبریم. در بررسی صورت گرفته تیم کارشناسی، این سئوال مطرح است که آیا برخی سهام های حقیقی، برای جلوگیری از ضرر به حقوقی ها فروخته شد و برخی سهام های حقوقی ها هم برای مصون ماندن از ضرر، به حقیقی ها فروخته شد.

 

متضرر اصلی این نوع جلسات، بخش معظمی از سهامداران حقیقی هستند که بعد از این کاهش دائما با وعده و وعده های دولت و وزیر اقتصاد در عرصه سهام نگه داشته می شوند و هر روز که ارزش سهام شان کم می شود به امید تحقق وعده دولت و جبران ضرر، باقی ماندند اما کم کم ضرر آنها آنقدر زیاد شد که ارزش سرمایه آنها به نصف رسید.

 

پدیده ریش قرمزها در بورس و تعلل در برخورد با آنها

بسیاری از افراد در این دوره با خریدهای اصطلاحا گله ای، با گمراه کردن سرمایه گذاران و ایجاد صف های خرید و فروش ساختگی و همچنین جوسازی، اقدام به دستکاری قیمت سهام می کنند. ماده ۴۶ قانون اوراق بهادار مصوب آذر ۱۳۸۴ تصریح می کند: افرادی که اقدامات آنها منجر به ایجاد ظاهری گمراه کننده یا قیمت های کاذب شود، به سه ماه تا یکسال حبس و جزای نقدی دو تا پنج برابر سود کسب شده، محکوم می شوند.

 

در حالی که هم اکنون شاهد تشکیل چنین روند هایی به شکل وسیع تری در بازار سهام هستند و افرادی که اشتهار به ریش قرمز دارند، آزادانه و با کدهای مختلف معامله می کنند که موجب گمراهی بسیاری از سرمایه گذاران حقیقی می شوند.

 

 

پدیده ریش قرمز با ظهور یک فرد - که خبرنگار بی بی سی در ایران بود - با در اختیار گرفتن رسانه ها و جریان های خبری ساختگی و دروغین و دستکاری قیمت ها در بورس از زمان دبیرکل اسبق بورس (آقای عبد تبریزی) آغاز شد. این فرد بازداشت و روانه زندان شد اما اکنون نه تنها این فرد آزاد است، به دلیل تعلل و بعضا حمایت و ارتباط با سهامداران بزرگ بازار سرمایه، جریانات مشابهی شکل گرفته است. متاسفانه این رفتار به یک پدیده در بورس تهران تبدیل شده است و شما هیچ اقدامی درباره آنها نکرده اید. این پدیده از ۱۵ سال قبل در بازار بورس وجود دارد فقط مربوط به شما نیست ولی اگر می خواهید این بازار سامان بگیرد، باید در برخورد و جراحی آن با قاطعیت عمل کنید.

 

دولت متهم اصلی است و  سهام داران می توانند به دستگاه قضا شکایت کنند

آقاي روحاني، شايد هيچ گروهي به اندازه فعالان بازار سرمايه از انتخاب شما خوشحال نشدند و شايد اگر قابل سنجش باشد، بالاترين آمار رأی شما از فعالان بورسي بود و قريب به يقين، هيچ بخشي هم به اندازه این افراد آسيب نديده است.

 

آقاي رييس جمهور به حمدالله روز مناظره فرموديد حقوقدان هستيد نه سرهنگ اکنون این شش میلیون نفر نامه ای به شما نوشته اند به روحانی حقوقدان و گلایه کرده اند از رئیس جمهور کشورشان و الان هم دنبال يك وكيل هستند تا از حق شان دفاع کند. در نامه خود خطاب به شما نوشته اند:

 

رييس جمهور محترم كشورمان، و وزیر اقتصادش، معاون اولش  در سال قبل به تناوب مردم را به بورس دعوت كردند و دم ازحمايت بورس زدند. همه این موارد در آبان و آذرماه ٩٢ بود ولی دی ماه فروش گسترده سهام در بالاترين قيمت ها به سهام داران و شروع افتي كه باعث شده تا به امروز خيلي ها حتي تا ٥٠ درصد سرمايه ضرر كنند.

 

وزير محترم اقتصاد پرده از واقعيتي تلخ برمي دارد "دخالت دولت در بورس براي جلوگيري از رشد" نكته دردناكی است. اينكه چند روز قبل از اين سخنان، دولت محترم با فروش سهام، كلي نقدينگي از بازار خارج كرد.

 

 

آقای حقوقدان مردم شکایت دارند، وکیلشان می شوید

آقاي حقوقدان! مطابق قانون ماده ۴۹ قانون بورس، هفت میلیون سرمایه گذاری که سرمایه آنها به خاطر دخالت دولت در بورس نصف شده، شكايت دارند و با سند، مدعی دخالت عامدانه دولت در بورس هستند، چه کسی باید به دادشان برسد؟

 

وزیر شما در یکی از جنجال برانگیزترین اظهارنظرهای چند سال اخیر، یک مقام اقتصادی، پس از نزول مداوم شاخص های بورس، خبر از دخالت دولت در بورس داد و گفت: "افزایش قیمت ها حباب گونه بود و به همین دلیل دولت تصمیم گرفت در جهت پیشگیری از تبعات احتمالی آن ورود پیدا کند."
 

این اظهارنظر وزیر اقتصاد از آن جهت عجیب می‌نمود که قانون بورس به طور صریح بر لزوم عدم دخالت دولت در بازار سرمایه تأکید کرده است. دليل دعوت از مردم براي حضور در بورس و به دنبال آن فروش سهام دولتي به قيمت هاي بالا و دخالت هاي خاص براي ريزش بازار چه بود؟ آيا دولت دامي براي فعالين بورسي تدارک ديده بود؟   

 

 

وعده هاي توخالي که چندين بار براي حمايت هاي دولت از بازار اعلام گرديده و به سرانجام نرسيده، دليلش چيست؟ به عنوان نمونه آقاي وزير از تزریق ۵۰۰۰ ميلياردي به صندوق توسعه بورس صحبت کردند که نه تنها عملياتي نشد، بلكه باعث شد تا بازار وضعيتش بدتر هم بشود .

 

آقاي رييس جمهور! عدم شفافيت بازار، بي تدبيري و بي اعتنايي مديران به شرايط موجود و حتي برخي رفتارهاي تعمدي بر عمق ريزش بازار افزوده است. آقاي روحاني! در حالي که اكثر سهام بازار ريزش هاي بالاي ۵۰ درصدي را تجربه کرده اند، آقايان در آمارهايشان به شاخصي تقلبي استناد مي کنند که اصلا بيانگر وضعيت بورس نيست. آقاي رييس جمهور! قانونا دولت به خاطر دخالت در روند بورس و بدتر از آن تشويق مردم به خريد سهام در حالی که بنای حمایت نداشته، مقصر است.

 

علاوه بر سرمایه مردم، اعتماد به دولت هم در حال از بین رفتن است

آقای طیب نیا! در جلسه معارفه رئیس جدید سازمان بورس از آه و ناله و نفرین مردم گلایه کرده اید! تعجب از شماست. مردم نصف سرمایه شان را در سایه بی تدبیری دولت شما و به دلیل ارائه اطلاعات غلط از دست داده اند بعد توقع دارید برایتان کف بزنند!؟ اگر این ۶ میلیون نفری که سرمایه شان نصف شده از شخص شما یا حتی رئیس جمهور به دستگاه قضا شکایت کنند، باید پاسخگو باشید.

 

آقاي رييس جمهور، آن چيزي که دارد از بين مي رود علاوه بر سرمايه  فعالان اقتصادي، اعتماد مردم است، اعتمادي که اگر از بين برود، نتيجه اش همان مي شود که در دعوت دولت و صداوسيما از مردم براي انصراف از يارانه، هیچ کس حاضر به همراهی نشد و مردم در این رفراندم به شما نه گفتند.  
 

آقاي رييس جمهور! بورس ايران در اين مدت به اندازه پول هاي بلوكه شده ايران نزد کشورهاي غربي افت داشته ولي کسي پاسخگو نيست. بسیاری از فعالان بازار بورس که اکنون سرمایه خود را از دست رفته می‌بینند، در درجه اول دولت و در درجه دوم شخص وزیر اقتصاد را متهم اصلی این اتفاقات می‌دانند و معتقدند که دولت در بازار دخالت منفی کرده است. حتی برخی از زیان‌دیدگان بر این عقیده‌اند که مورد فریب دولت قرار گرفته‌اند؛ چرا که از یک طرف آنها با تبلیغات گسترده به سرمایه‌گذاری در بورس دعوت شده‌اند و از سوی دیگر با دخالت دولت ضرر کرده‌اند.

 

همکاران قبلا ۲۷۰ رأی مثبت دادید، امروز ۲۷۰ رأی منفی بدهید

اکنون با توجه به اینکه سرمایه مردم در مدیریت اقتصادی، این آقایان در طول یک سال گذشته به بیش از نصف کاهش یافته و کمر مردم شکسته، نمی توانم خودم را قانع کنم که از به رأی گذاشتن سئوال انصراف دهم. آقای طیب نیا از این مجلس بیشترین رأی اعتماد تاریخ مجلس را با ۲۷۰ رأی گرفته اند. چون می خواست دولت آقای روحانی در اقتصاد پر قدرت عمل کند و بهانه ای نداشته باشد ولی الان ماه عسل دولت تمام شده و آقای روحانی و یارانش باید پاسخ دهند و مجلس باید نشان دهد که مراقب آن رأی اعتمادش است.

 

همکاران محترم با رأی مثبت قبلی ما سرمایه مردم به جیبشان برنمی گردد ولی با رأی منفی وضعیت اصلاح می شود. بنابر این امروز ۲۷۰ رأی منفی به آقای طیب نیا بدهید و با مردم مال باخته، اظهار همدردی کنید تا آقای طیب نیا هم عزمش را برای اصلاح این وضعیت جزم کند.

 

طیب‌نیا در پاسخ به سؤال رسایی:

نمادهای معاملاتی که با خوش‌بینی نسبت به نتایج سریع مذاکرات هسته‌ای افزایش یافته بود کاهش یافت

وزیر اقتصاد، گفت: نتیجه مذاکرات هسته‌ای با آنچه اغلب سهامداران پیش‌بینی می‌کردند منطبق نبود در نتیجه بعضی نمادهای معاملاتی که با خوش‌بینی نسبت به نتایج سریع مذاکرات افزایش یافته بود کاهش یافت.

 به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، علی طیب‌نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی امروز (سه‌شنبه) در صحن علنی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤال ملی حجت‌الاسلام حمید رسایی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: بازار سرمایه نسبت به پیش‌بینی‌ها بسیار حساس بوده و جلسه امروز مجلس می‌تواند تأثیر بسیاری در وضعیت آن داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه استراتژی بلند مدت وزارت اقتصاد متوازن‌سازی نظام مالی کشور است، تصریح کرد: حمایت از بازار سرمایه یک تاکتیک نبوده، بلکه سیاستی راهبردی و بلندمدت است، زیرا اگر پول‌های مردم جذب بازار سرمایه شود، زمینه را برای شفافیت در عرصه اقتصاد افزایش می‌دهد و نقش مهمی در کنترل تورم ایفا می‌کند.

طیب‌نیا با تأکید بر تلاش‌های وزارت اقتصاد در جهت حل مشکلات بازار سرمایه افزود: پاسخگویی به سؤال نماینده محترم در عرض ۱۵ دقیقه شاق و امکان‌نپذیر است و سؤال وی هم عمدتاً متوجه شخص رئیس‌جمهور بود.

وی با اشاره به بررسی سؤال رسایی در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس بیان داشت: وی در آن جلسه عنوان کرد که من مشکلی با مدیران وزارت اقتصاد و بورس ندارم، بلکه مشکل من با رئیس‌ جمهور و تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای است، بنابراین سؤال رسایی از بنده خالی از وجه است و استدلالاتشان نیز خارج از موضوع بود.

وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین خاطرنشان کرد: آقای رسایی در ماه‌های اخیر در بازار سرمایه فعال شده و جلسات متعددی با مدیران بورس برگزار کرده‌اند و علاوه بر آن در شبکه‌های اجتماعی نیز فعال شده‌اند، اما ای کاش تلاش و پیگیری وی در اختیار و سیاست‌گذاران قرار می‌گرفت که در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی به کار گرفته شود.

وی از وفادار بودن وزارت اقتصاد و سیاست‌های دولت در حمایت از بازار سرمایه سخن گفت و اضافه کرد: نوسانات مقطعی ما را از پیگیری هدف خود باز نمی‌دارد.

وزیر اقتصاد و دارایی سیاست‌های ابلاغیه مقام معظم رهبری را دال بر لزوم دفاع از بازار سرمایه برشمرد و گفت: باید منابع مردم را به سمت فعالیت‌های اقتصادی مولد و شفاف هدایت کنیم.

وی در پاسخ به این سؤال که چرا قیمت سهام سال گذشته افزایش قابل ملاحظه‌ای یافته است، بیان داشت: بر اساس نظر کارشناسان افزایش نرخ ارز و افزایش ارزش دارایی‌های بنگاه‌ها و نیز تورم سنگین و قابل ملاحظه‌ای که ارزش دارایی‌های بنگاه‌ها را افزایش داد به افزایش ارزش سهام منجر شد.

طیب‌نیا امید به دولت و اعتبار دولت در میان مردم برای  حل مشکلات اقتصادی کشور را عامل دیگر افزایش قیمت سهام ذکر کرد و ادامه داد: انتظار نسبت به یک توافق بلندمدت در مذاکرات هسته‌ای در یک دوره کوتاه مدت علت چهارم افزایش ارزش سهام بود که تا دی ماه سال ۹۲ این روند صعودی شاخص قیمت‌ها ادامه داشت، چراکه سبب شد در مجموع ارزش بازار شامل بورس تهران و فرابورس ۹۰ درصد افزایش یابد.

وی در توضیح این پرسش که چرا این روند صعودی نزولی شد، خاطرنشان کرد:‌ آثار افزایش نرخ ارز و تورم به طور کامل در قیمت سهام تخلیه شد و مانند سایر دارایی‌ها مثل مسکن پس از آنکه قیمت به اوجی رسید شروع به کاهش کرد و این روند کاهشی را در سایر دارایی‌ها در حد بیست الی ۳۰ درصد می‌توان جست‌وجو کرد.

وزیر اقتصاد و دارایی اضافه کرد: عامل دیگر نزولی شدن روند شاخص بورس این بود که نتیجه مذاکرات هسته‌ای با آنچه اغلب سهامداران پیش‌بینی می‌کردند منطبق نبود و مذاکرات طولانی شد که موجب شد بعضی نمادهای معاملاتی که با خوش‌بینی نسبت به نتایج سریع مذاکرات افزایش یافته بودند مانند سهام سرمایه بانکی و خودرو کاهش یافت.

وی از تصمیماتی که ریسک‌های سیستماتیک و غیرسیستماتیک را وارد بازار سرمایه کشور کرد، به عنوان دیگر عامل روند نزولی شاخص قیمت‌ها یاد کرد و تصریح کرد: افزایش قیمت نهادهای واحدهای تولیدی مانند نرخ خوراک غاز پتروشیمی‌ها که تأثیر قابل ملاحظه‌ای در برخی از صنایع تأثیرگذار کشور داشت، این علامت را به سرمایه‌گذاران منتقل کرد که تصمیمات اقتصادی می‌تواند دستخوش تغییرات اساسی شده و به سایر صنایع کشور هم تعمیم یابد.

طیب‌نیا با ابراز خرسندی از پیشنهادها و احکام مناسب در این زمینه در لایحه تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت گفت: انشاءالله در آینده شاهد چنین رخدادهایی نخواهیم بود.

وی به وضع حق انتفاع معادن سنگ آهن به میزان ۳۰ درصد بر فروش شرکت‌ها اشاره کرد و گفت: من به عنوان یک کارشناس مالیه می‌گویم که بدترین نوع مالیات، ‌مالیاتی است که بر فروش بسته می‌شود.

طیب‌نیا از امکان بستن مالیات بر سود سخن گفت و در ادامه خاطرنشان کرد: اگر در حوزه‌ای امتیاز و سود اضافه‌ای وجود دارد باید مالیات را دریافت و به حساب خزانه واریز کرد؛ حساسیت مجلس این بود که در حوزه‌ای غیرمنطقی و غیرمتعارف وجود نداشته باشد که این را می‌توان به گونه‌ دیگری هم تأمین کرد.

وزیر اقتصاد و دارایی با اشاره به کاهش مداوم قیمت فلزات اساسی که روی فروش شرکت‌ها هم اثر گذاشته بود، گفت: رکود حاکم بر اقتصاد جهانی، ‌ تنگنای اعتباری که نمود آن را در کمبود نقدینگی در بازار و نرخ سود بالا در سیستم بانکی و به ویژه مؤسسات فاقد مجوز می‌توان یافت و نهایتاً کاهش بی‌سابقه قیمت جهانی نفت که آثار خود را بر بازار در دوره اخیر ظاهر کرد از جمله عوامل نزولی شدن روند شاخص‌هاست.

وی در تشریح راهکارهای مقابله با این وضع خاطرنشان کرد: اول حساسیت و اعلام حمایت مجلس و دولت نسبت به رفع مشکلات بازار فعالیت‌های اقتصادی و برقراری رونق اقتصادی که خوشبختانه با همکاری شما نمایندگان و احکام مناسب پیش‌بینی شد.

طیب‌نیا دادن پیام به جامعه مبنی بر اینکه مجلس و دولت مصمم به خودداری از وارد کردن ریسک‌های سیستماتیک به بازار هستند را راهکار دیگر مقابله با نزول شاخص قیمت‌ها برشمرد و با اشاره به ضرورت اظهار رضایت از سودآوری فعالیت‌های اقتصادی سالم و عدم تلقی آنها به عنوان رانت و نیز عدم وضع مالیات‌های مضاعف و بی‌معنا گفت: احترام قائل شدن نسبت به حقوق مردم و برخورداری مرد از حق تصمیم‌گیری نسبت به دارایی‌هایی که به آنها واگذار می‌شود از دیگر راهکارها در این زمینه است.

وی بر لزوم تقویت نقش صندوق توسعه بازار که در لایحه خروج از رکود نیز مورد توجه مجلس قرار گرفته است، تأکید کرد و افزود:‌تا کنون در این صندوق ۶۰۰ میلیارد تومان سرمایه وارد کرده‌ایم و امیدواریم با تصویب لایحه از سوی مجلس این سرمایه افزایش یافته و نقش مؤثری در تثبیت بازار ایفا کند.

وزیر اقتصاد و دارایی تقویت بازارگردانی در بازار سرمایه را ششمین راه حل جلوگیری از روند نزولی شاخص‌ها عنوان کرد و با اشاره به پیش‌بینی احکام مناسب در این بار در لایحه رفع موانع تولید رقابت‌پذیر اظهار داشت: در این لایحه فعالیت‌های بازارگردانی از پرداخت مالیات معاف شده‌اند.

طیب‌نیا از پیش‌بینی سهام خزانه در لایحه خروج از رکود و اینکه شرکت‌های پذیرفته شده در بورس می‌توانند ۱۰ درصد از سهام شناور خود را خریداری کنند به عنوان راه دیگر ممانعت از این روند نام برد و با اشاره به نظارت مؤثر بانک مرکزی بر مؤسسات مالی غیرمنضبط که جلوی نرخ افزایش نرخ سود را می‌گیرد، گفت: نرخ سود باید متناسب با نرخ تورم، روند کاهشی داشته باشد.

وی از لزوم تشکیل کمیته ثبات بازار سرمایه سخن گفت و با اشاره به تصمیمات ارزشمندی که در موارد مختلف از جمله در مورد کیفی‌سازی پالایشگاه‌ها اتخاذ شد اضافه کرد: این اقدام زمینه را برای باز کردن نماد پالایشگاه‌ها فراهم کرد.

وزیر اقتصاد و دارایی گفت: ما مایلیم که هیچ‌گاه نمادی را نبندیم ویژگی بارز بازار سرمایه قدرت نقد شوندگی بالای دارایی مردم است. و نمادها باید تنها در شرایطی بسته شوند که در بازار، شفافیت وجود نداشته که آن هم با یک برنامه زمانبندی روشن برای باز کردن آنها باید صورت بگیرد.

طیب‌نیا به لزوم تقویت بازارهای کالا و انرژی و تعیین قیمت خوراک تولیدی بخش خصوصی در بورس اشاره کرد و گفت: قیمت‌گذاری کالاها صرفاً توسط دولت در مورد کالاهای اساسی و انحصاری باید صورت گیرد.

وی ادامه داد: طراحی و اختیار انتشار اوراق فروش تبعی برای تعداد قابل ملاحظه‌ای از جمله ۲۸ شرکت که منتشر شده است و پیش‌بینی احکام مختلف برای رفع موانع نظام بانکی از جمله افزایش سرمایه بانک‌ها و تلاش برای حصول مطالبات غیرجاری بانک‌ها از مشتریان بدحساب که بانک‌ها را به عنوان بخش قابل ملاحظه بازار سرمایه پررونق می‌کند و هم در تأمین نقدینگی بازار احتیاج دارد.

وزیر اقتصاد و دارایی درباره شاخص قیمت گفت: الآن وضعیتی که در بورس حاکم است صرفاً شاخص قیمت نیست از سال ۸۷ و ۸۸ شروع به محاسبه شده است و ما در شورای بورس در ۱۷ شهریور سال جاری تصمیم گرفتیم که شاخص قیمت را به صورت ساده منتشر کنیم و انشالله در آینده نزدیک بازار سرمایه همه انواع شاخص‌ها را منتشر خواهد کرد.

وی در پایان گفت: ما در بازار منابع قابل ملاحظه‌ای از طریق صندوق تنظیم بازار تزریق کرده‌ایم از طریق تقویت بازارگردانی‌ها و اخیراً نیز بانک مرکزی تصویب کرد سرمایه‌گذاری بانک‌ها و موسسات مالی در صندوق‌های سرمایه‌گذاری مجاز است و این صندوق‌ها می‌توانند اوراق بهادار را در بازار خریداری کنند

طیب‌نیا همچنین اضافه کرد:‌ سیاست ما در قبال بازار سرمایه سیاستی است دائمی و به این حمایت ادامه می‌دهیم و تحت تأثیر نوسانات کوتاه مدت از این سیاست اصولی عدول نخواهیم کرد؛ مردم عزیز بایستی به طبیعت بازار توجه کنند و با تنوع بخشی به سرمایه‌گذاری خود به ویژه از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری ریسک سرمایه‌گذاری خود را به حداقل برسانند.

وزیر اقتصاد گفت: بازار سرمایه نسبت به نرخ بازدهی انتظاری بسیار حساس است و به همین دلیل تصمیمات، اخبار و سیاست‌ها قویاً بر بازار سرمایه مؤثر است و به خصوص اعتبار دولت و مجلس. بنابراین همه با هم کمک کنیم همدل و متحد و یکپارچه تا بر مشکلات غلبه کنیم و به مردم نشان دهیم که مجلس و دولت همدل و همصدا بر آنند که مشکلات بخش اقتصاد و بازار سرمایه کشور را حل و فصل کنند و در این راستا ما به حمایت شما نیازمندیم و امروز مجلس حمایت خود را از بازار سرمایه نشان دهد. این تمنای من از شما عزیزان است.

منبع: سایت شخصی حمید رسایی