نماینده/نادر قاضیپور *: با آنکه مدتی از گران شدن نان میگذرد ولی ظاهرا قرار نیست نظارتی بر اینکه لااقل همان ۳۰ درصد اعلامی دولت گران و به قول دولت، اصلاح شود، صورت گیرد. در این باره نکاتی وجود دارد که شایسته یادآوری است.
یک ـ وقتی حضرت امام(ره) دستور تأسیس سازمان تعزیرات را صادر کردند، نان را در اختیار دولت قرار دادند تا این کالای اساسی زندگی مردم که مستقیم با خوراک ملت در ارتباط است و قوت غالب مردم است، قیمت دولتی داشته باشد. نان، غذایی است که بر سر سفره کارگران، قشر کمدرآمد و آسیبپذیر جامعه قرار میگیرد و این قشر هر چه را که نتوانند تهیه کنند، نان را باید بتوانند تهیه کنند؛ از این رو به دلیل ارتباط مستقیم نان با معیشت و خوراک مردم، درباره نان همواره باید طوری تدبیر شود که همیشه بر سر سفرهها حضور داشته باشد. بنابراین دولت نباید بدون توجه به معیشت مردم قیمت نان را به یکباره افزایش میداد.
دو ـ سفره سرمایهداران وابستگی مستقیم به نان ندارد. سرمایهداران بوقلمون و کباب و انواع اطعمه و اشربه را سر سفرهشان دارند و سالاد و دسر میخورند و نان هم نباشد اموراتشان با شیرینی میگذرد اما افزایش قیمت نان فشار زیادی بر قشر آسیبپذیر جامعه آورده است و با وجود گذشت چندین هفته از اصلاح(!) قیمت آن، هنوز آسیبپذیران جامعه نتوانستهاند با این موضوع کنار بیایند. نمایندگان ملت در مجلس وظیفه خود دانسته و از زمانی که قیمت نان افزایش یافت بارها و بارها این مساله را به دولت تذکر دادند و امیدواریم در جریان بررسی بودجه ۹۴ که در حال حاضر در کمیسیون تلفیق تحت بررسی است، فکر اساسی به حال خوراک اصلی مردم شود.
سه ـ در برخی شهرها ۳۰ درصد، در برخی ۴۰ درصد، در برخی شهرها ۵۰ درصد و در برخی شهرها تا ۱۰۰ درصد قیمت نان افزایش یافته است. قیمت نان ۵۰۰ تومانی در ارومیه ـ حوزه انتخابیه این جانب ـ ۲ برابر شده و به ۱۰۰۰ تومان رسیده است. ما انتظار داشتیم دولت قیمت نان را به صورت یارانهای نگه داشته و یارانه آن را به نانوایان بپردازد و افزایش هزینهها را بر کالاهای غیراساسی و همچنین کالاهای لوکس و غیرضروری مصرفی اعمال میکرد، نه اینکه بهای نان را که قوت غالب مردم است افزایش دهد. قیمت نان و برق بدون مجوز مجلس از سوی دولت افزایش یافته است. این اقدامات به قشرهای ضعیف جامعه فشار زیادی تحمیل میکند و ممکن است تبعات فراوانی برای دولت داشته باشد.
چهار ـ دولت افزایش قیمت نان را وسط سال انجام داد اما کدام کارگر وسط سال حقوقش افزایش مییابد که بتواند این افزایش قیمت را جبران کند!؟ اگر اصرار بر گرانی قیمت نان هم از سوی دولت وجود داشت، باید حقوق کارگران در اول سال افزایش مییافت و متناسب با آن قیمت نان هم بالا میرفت نه وسط سال.
پنج ـ حال که دولت این تصمیم را عملی کرده و چندین هفته هم از اجرای البته شبانه(!) گران شدن قیمت نان میگذرد، لااقل چرا بر میزان یارانه افزوده نمیشود!؟ یارانه از ۴ سال و ۲ ماه پیش که اجرای قانون هدفمندی یارانهها کلید خورد تاکنون یک ریال هم افزایش نیافته در حالی که همه چیز به نسبت ۵۰ ماه قبل افزایش قیمت را به خود دیده است. حال که این افزایش در یارانهها تاکنون انجام نشده و نان هم به قول دولت ۳۰ و در عالم واقعیت تا ۱۰۰ درصد گران شده است؛ نباید از سوی دولت در پی افزایش قیمت نان، یارانهای مخصوص آن به میزان یارانه ماهانه افزوده شود!؟
*نماینده مردم ارومیه وعضو کمیسیون صنایع
منبع: وطن امروز