به گزارش نماینده به نقل از خبرگزاری مهر، یحیی بونو فیلسوف مسلمان فرانسوی در برنامه شب آسمانی شبکه قرآن و معارف سیما بیان داشت: در زمانی که فرآیند مدرنیته بروز پیدا کرد چند محور فکری بروز یافت که یکی از این تفکرات مبارزه با حکومت خدایی و آسمانی بود. این افراد تنها با اسلام مشکل نداشتند بلکه با تمامی ادیان از جمله مسیحیت و یهودیت نیز مخالف بودند.
وی افزود: مخالفت و مشکل این افراد بر سر شخصیت پیامبر(ص) نبود آنها خود را برتر میدانستند و میگفتند ما چون موفقتر هستیم بنابراین لطف خداوند شامل حال ما شده است و البته این تفکر دقیقا خلاف نظر کاتولیکها بود که اعتقاد داشتند که کسی که نزد خدا محبوب است بیشتر دچار بلا میشود.
این استاد فلسفه گفت: بعد از مدتی استشراق اصلا به میان نیامده و حضورش نیز کمرنگ تر شده است زیرا علوم به سمت تخصصی شدن رفته است اما میتوان بیان داشت که اکنون یک اسلام ستیزی فرهیخته ایجاد شده، بعضی از این فرهیختگان کشیشهایی هستند که با کاتولیک رسمی هم مشکل داشته و نسبت به آنها منتقد هستند.
وی تأکید کرد: این افراد فرهیخته سیستمی دارند که به آن فوق نقادی میگویند این سیستم با نقادی متفاوت است. سیستم نقادی به سیستمی گفته میشود که اندیشمند منابع را نگاه میکند و آن چیزی را که به وسیله عقل رد نمیشود میپذیرد و این نقد، نقد نرمال خواهد بود.
یحیی بونو ادامه داد: فوق نقادی به نقدی گفته میشود که دقیقا بر عکس نقد نرمال است به این معنا که میگوید مادامی که دلیل عقلی برای پذیرفتن موضوعی نداشته باشیم آن را نمیپذیریم و این یک نوع نقادی افراطی است و خلاف عقل است در حقیقت اصل این نقادی تهمت است.
در ادامه برنامه با حجتالاسلام والمسلمین سیدمجید پورطباطبایی تماس تلفنی برقرار شد و وی با تأیید صحبتهای یحیی بونو مبنی بر کم شدن خاورشناسان گفت: بله، چون حوزههای علمی تخصصیتر شده است بنابراین به اندازه قدیم خاورشناس نداریم اما واقعیت این است افرادی هستند که آثار و صحبتهای مستشرقان گذشته را زنده میکنند. و این مربوط به هر دو طیف موافق و مخالف اسلام است.
وی گفت: این افراد از صفبندیهایی که در زمان گذشته مستشرقان در موضع گیریهای علمیشان وجود داشته استفاده میکنند لذا این موضوعات گستردهتر شده است و این در حالی است که دیگر مستشرقین به آن معنا وجود ندارند و افراد دیگری در سطوح علمی دیگر صحبتهای آنان را دنبال میکنند.
در ادامه یحیی بونو ضمن تأیید حرفهای حجتالاسلام طباطبایی بیان داشت: در گذشته یک مستشرق ضمن این که ادبیات عرب و نحو را میدانست درباره تاریخ اندونزی نیز مطالعه داشت اما الان همه علوم بسیار تخصصیتر شده است و این یکی از مهم ترین دلایل کمتر شدن مستشرقین است.
وی افزود: الان در مخالفت با اسلام دو روحیه وجود دارد یک روحیه به دلیل تعصبات مسیحی است و یک روحیه هم با تمامی ادیان مخالف هستند و متدینین را فسیل شدگان میدانند. نقش نخبگان مسلمان در این زمان این است که باید تلاش خود را بیشتر کنند.
در این بخش از برنامه حجتالاسلام پورطباطبایی اظهار داشت: من این موضوع را میپذیرم که کم شدن مستشرقین به دلیل تخصصی شدن موضوعات است اما واقعیت این است افراد جدیدی هم که بحثهای اسلامی را مطرح مینمایند، از منابعی که در آنها ضعف وجود دارد استفاده میکنند. باید از این گونه افراد پرسید آیا شما میپسندید که یک اندیشمند مسلمان وقتی که میخواهد در رابطه با مسیحیت تحقیق کند به سراغ منابع ضعیف شما برود؟
وی با بیان این مطلب که در تمامی ادیان از زرتشت تا مسیحیت و اسلام هم منابع ضعیف وجود دارد و هم منابع قوی گفت: اندیشمندان و علمای اسلام به خصوص علمای تشیع پالایش منابع را انجام دادهاند، به طور مثال بعد از بحار الانوار صدها کتاب در رابطه با روایات این کتاب کار شده است. بنابراین نمیتوان گفت که نخبگان اسلامی در این زمینه تلاش نداشتهاند.
یحیی بونو در جواب حجتالاسلام پورطباطبایی تأکید کرد: من از این جمله میترسم که میگوییم کار انجام شده است و علما کار انجام دادهاند در حالی که همه چیز انجام نشده است وقتی میگوییم کار انجام شده یعنی دیگر تکاپو معنا ندارد حال آن که بهترین دفاع از خودمان را در جاهایی پیدا میکنیم که دیگران در رابطه با ما کار کردهاند. کارهایی که نخبگان ما انجام دادهاند یک به هزار است.
در پایان برنامه حجتالاسلام پورطباطبایی تصریح کرد: بنده قبول دارم که کارهای زیادی هنوز انجام نگرفته است اما منظور من این بود که الان شناخت حقیقت برای مستشرق دشوار نیست. در تاریخ داریم که پیامبر(ص) روششان این بود که برای نخبگان مسیحی نامه مینوشتند تا این شبهه را که گفته میشد اسلام یکی از فرقههای مسیحیت است برطرف کنند، یکی از کارهایی که الان باید از سوی نخبگان اسلامی انجام شود این است که این رسالت پیامبر(ص) را ادامه دهند و با دانشمندان مسیحی در برطرف کردن شبهات ارتباط برقرار کنند.