شناسهٔ خبر: 77036 - سرویس سیاست

صالحی:

شورای مشترک انرژی هسته ای تشکیل دهیم/ امکان رسیدن به توافق بسیار بالاست

صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی: پیشنهاد دادیم که کشورهای خلیج فارس دور هم جمع شوند و شورای مشترک انرژی هسته ای تشکیل دهیم مانند آمریکای لاتین و یا آسیای شرقی که برخی از کشورها همکاری های مشترکی دارند.

به گزارش نماینده به نقل از مهر، علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در جمع خبرنگاران درباره مذاکرات ایران و ۱+۵ گفت: در مجموع امکان رسیدن به توافق بسیار بالاست.

وی با اشاره به اینکه در بحث غنی سازی، آب سنگین اراک، تحریم ها و فردو مشکلاتی وجود دارد، بیان کرد: در این زمینه ها به هم نزدیک شدیم و در برخی از زمینه ها، موضوع بسته شده است. از بعد فنی و حقوقی کاملا به هم نزدیک شده‌ایم و بعد سیاسی نیازمند یک اراده است.

صالحی گفت: ما از روز اول با هدف رسیدن به نتیجه وارد مذاکرات شده ایم.

رئیس سازمان انرژی اتمی در این باره که آیا در صورت عدم توافق به شرایط قبل بازخواهیم گشت، گفت: در تفاهم‌نامه ژنو آمده است که اگر طرفین به نتیجه نرسند، هر کسی کار خود را انجام می دهد. قرار نیست که اگر به تفاهمی نرسیم، به همین سبک ادامه دهیم.

وی ادامه داد: اقداماتی مانند عدم نصب تجهیزات اراک و کشت سطح میزان تولید غنی‌سازی را قرار نیست ادامه دهیم و بر اساس آنچه مصلحت باشد، عمل می کنیم. این طور نیست که همه چیز را بیان کنیم. تصمیم مقتضی را در زمان خود خواهیم گرفت.

صالحی تصریح کرد: اکنون قریب به ۳۰ هزار سانتریفیوژ نصب شده داریم که ۹ هزار و اندی از سانتریفیوژها کار می‌کنند و ۹ هزار سانتریفیوژ در حال نصب هستند و کار نمی کنند.

رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: تا زمانی که مذاکرات ادامه دارد، قصد راه‌اندازی ۹ هزار سانتریفیوژ را نداریم. ما می خواهیم حسن‌نیت را نشان دهیم و به دنبال حل موضوع هستیم، نه ناقض کردن آن. ما مذاکرات را ادامه می دهیم تا سرانجام مذاکرات را ببینیم.

وی درباره نوع سانتریفیوژهای موجود بیان کرد: اکنون سانتریفیوژهای نسل دوم را داریم که یک‌هزار سانتریفیوژ نصب شده است و زنجیره ۱۶۰ هزارتایی به صورت آزمایشگاهی کار می کند.

صالحی با بیان اینکه سانتریفیوژهای IR۴، IR۶ و IR۸ در اختیار داریم که IR۸ آخرین نوع سانتریفیوژ است و قریب به ۲۴ سو قدرت دارد، اظهار داشت: به IR۸ گاز تزریق نکرده ایم و تزریق نمی کنیم، البته تست های مکانیکی در حال انجام است، اما تا زمان ادامه مذاکرات قصد تزریق گاز اکتیو یعنی UF۶ را نداریم.

رئیس سازمان انرژی اتمی خاطر نشان کرد: قریب به دو هفته پیش سفری به مسکو داشتم و قراردادی برای دو نیروگاه جدید دیگر در بوشهر امضاء کردیم که ساخت این دو نیروگاه ۱۰ سال زمان می برد. ساخت نیروگاه اولی، ۸ سال و دومی ۲ سال بعد از آن که در این مورد یادداشت تفاهم با روس ها امضاء کردیم.

وی گفت: درباره امکان همکاری برای تامین سوخت نیروگاه ها به صورت مشترک نیز گفتگو کردیم.

صالحی ادامه داد: برخی کشورهای اروپایی با ما تماس داشته اند و گفته اند که در عقد قرارداد عجله نکنید؛ چراکه ما آمادگی داریم با شما قرارداد ببندیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: ما طبق تصویب مجلس قرار است ۲۰ هزار نیروگاه داشته باشیم، به همین دلیل فرصت داریم تا برای ساخت نیروگاه های جدید قرارداد ببندیم. برخی از کشورهای آسیایی نیز اعلام آمادگی کرده اند که برای ساخت نیروگاه جدید با ما قرارداد ببندند، البته ما صبر نمی کنیم و طبق منافع ملی خود عمل خواهیم کرد.

وی درباره رضایت از ساخت نیروگاه بوشهر و قرارداد با روس ها اظهار داشت: ما از کار نیروگاه بوشهر بسیار راضی هستیم و امیدواریم تا آخر سال جاری و یا اوایل سال آینده بهره برداری از این نیروگاه به صورت کامل در اختیار ایرانی‌ها قرار گیرد.

صالحی گفت: نیروگاه بوشهر یکی از مطمئن‌ترین و مهمترین نیروگاه‌های جهان است و بالاترین استانداردها در آن رعایت شده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: اگر قرار بود جای دیگری سوخت بسازیم و مواد اولیه را به کشور دیگری ببریم که در آن کشور سوخت ساخته شود، این پیشنهاد از سال ها پیش مطرح بوده است، اما ما می خواهیم تمامی سیکل سوخت را در جمهوری اسلامی ایران انجام دهیم.

وی درباره همکاری با کشورهای اسلامی اظهار داشت: ما خوشحال می شویم هر کشور اسلامی دیگری و هر کشور در حال توسعه دیگری طبق حقوقی درNPT و اساسنامه آژانس ترتیب داده شده، از تمام امکانات موجود در این دو سند حقوقی استفاده کند.

صالحی با اشاره به اینکه فرقی نمی کند این کشورها عربستان یا امارات باشند و هر کشور دیگری عنوان کرد: دیگر نگرانی از این بابت نداریم، کشورها حق دارند و ما پیشتاز این امر هستیم. ایران برای دستیابی به حقوق همه کشورها بر اساس NPT مبارزه می کند و اگر آنها می خواهند وارد عرصه هسته ای شوند، خوشحال می شویم.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: ما پیشنهاد دادیم که کشورهای خلیج فارس دور هم جمع شوند و شورای مشترک انرژی هسته ای تشکیل دهیم مانند آمریکای لاتین و یا آسیای شرقی که برخی از کشورها همکاری های مشترکی دارند.