نماینده/ سعدالله زارعی: بحرین نزدیک به چهار سال پس از آغاز انقلاب، اینک در آستانه تحول مهم قرار دارد. خبرهای درون و بیرون بحرین مجموعا از چنین تحولی حکایت میکنند. بعضی از این خبرها به قرار زیر است: انتخابات مجلس که هفته گذشته از سوی رژیم آلخلیفه برگزار شد فقط با مشارکت ۱۵ درصد از شهروندان واجدشرایط مواجه شد در حالی که رقم مشارکت مردم در همهپرسی که از سوی نیروهای انقلاب برگزار گردید شامل بیش از ۷۰ درصد شهروندان واجد شرایط بود. رژیم آل خلیفه در واکنش به این افتضاح بزرگ در یک اقدام بیسابقه به منزل روحانی عالیرتبه و صاحب نفوذ جدی- آیتاله شیخ عیسی قاسم- حمله کرد و حال آنکه از عکسالعملهای فوری نیروهای انقلاب خبر داشت. پس از این تحولات، پسر ملک عبدالله پادشاه عربستان - متعب- که در عین حال سمت وزیر گارد ملی عربستان را هم دارد به آمریکا رفت تا با مقامات این کشور درباره بحرین مذاکره کند. وی میگوید: کشورش با آمریکا درباره بحرین اختلافنظر دارد که خود این موضوع بیانگر آن است که از نظر مقامات امنیتی سعودی اوضاع در بحرین وخیم است و نیروهای عربستان علیرغم آنکه طی سه سال گذشته بر «منامه» سیطره داشتهاند، نتوانستهاند کمکی به رژیم متحد خود در بحرین برای بقا بنمایند و آمریکاییها نومیدانه مقامات عربستان را سرزنش کردهاند. درباره تحولات بحرین گفتنیهایی وجود دارد:
۱- برگزاری همهپرسی تعیین سرنوشت بحرین که بسیار زیرکانه و هوشمندانه از سوی معارضه به اجرا درآمد، ضربه سنگینی را بر رژیمهای سعودی و آلخلیفه وارد کرده است. این همهپرسی دارای ابعاد گوناگونی میباشد از یک رو، خود اینکه معارضه بحرینی بتواند یک همهپرسی فراگیر در کل بحرین و در طی دو روز یعنی همان روزهای برگزاری انتخابات مجلس از سوی رژیم آلخلیفه برگزار نماید، یک اتفاق بسیار جالب و استثنایی است. این همهپرسی که در روزهای ۳۰ آبان و اول آذر برگزار شد با استقبال بیش از ۷۰ درصد شهروندان واجد شرایط رأی در بحرین و پاسخ مثبت ۹۹/۱ درصد از ۲۵۰ هزار رأی ریخته شده به صندوقها توام گردید. این در حالی است که انتخابات مجلس که پادشاه بحرین برگزارکننده آن بود، تنها با مشارکت ۱۵ درصد واجدان شرایط رأی مواجه شد و بر حسب اعلام شخصیتهای مستقل بحرینی، تعداد شرکتکنندگان ۴۷۱۵۱ نفر بودهاند به همین دلیل از ۴۰ عضو پارلمان فقط ۶ نفر توانستهاند در دور اول به مجلس راه یابند و بقیه به دور دوم که دیروز برگزار شد رفتند. این در حالی است که آراء نمایندگان راه یافته به مجلس هم از ۲۰۰۰ رأی فراتر نرفته است! در واقع همهپرسی و انتخابات یک دوئل حقوقی بود که در آن انتخابات با سختترین ضربات همهپرسی مواجه گردیده است.
۲- برگزاری همهپرسی در برابر انتخابات مورد حمایت پادشاه ضمن آنکه دست برتر را در بحرین نشان داد در همان حال ثابت کرد که انقلاب بحرین مسالمتآمیز است و مردم در یک روند غیرامنیتی خواستار تغییر بنیادی در کشورشان هستند. در این همهپرسی سوال شده بود: «آیا با انتخاب نظام سیاسی جدید با نظارت سازمان ملل موافقید؟» ۹۹/۱ درصد از حدود ۷۰ درصد واجدان شرایط رأی به این سوال پاسخ «نعم» (بله) دادهاند، مشارکت۷۰ درصدی و پاسخ ۹۹ درصدی پردهها را کنار زد و این نکته که رژیم آلخلیفه در میان مردم خویش هیچ جایگاهی ندارد، به اثبات رساند. از این پس کار رژیم آلخلیفه در متهم کردن نیروهای انقلاب به اینکه آشوبطلب هستند نیز کاملا خنثی گردید. کما اینکه این روند به خوبی نشان داد که بحرین به سرنوشت لیبی - هرج و مرج پس از پیروزی- مبتلا نمیشود. از طرف دیگر توانایی نیروهای انقلاب در ساماندهی به همهپرسی و برگزاری آن و نیز نتایجی که از آن بدست آمد، نشان داد که هدایت حرکت مردم را نیروهایی متفکر و مدبر در دست دارند و یک سازماندهی قوی پشت انقلاب بحرین وجود دارد. کما اینکه متقابلا ثابت شد که رژیم آلخلیفه توانایی درک شرایط را ندارد و از این رو نمیتواند تحولات را مدیریت کند. اگر رژیم درک درستی داشت، انتخابات مجلس را برگزار نمیکرد. رژیم با این انتخابات به دست خود ثابت کرد که جایگاهی در بین مردم ندارد. از سوی دیگر وقتی از همهپرسی مردمی - استفتاء الشعبی- باخبر شد یا باید جلوی آن را میگرفت و یا با رهبران به توافق میرسید. رژیم علیرغم آنکه توان نظامی خود را جمع کرد نتوانست جلوی همهپرسی را بگیرد و برنامهای برای توافق با رهبران را نیز دنبال نکرد. در واقع این همهپرسی از یک طرف توانایی بالای مخالفان و از طرف دیگر ناتوانی مطلق رژیم آلخلیفه را به اثبات رساند. با این وصف از روز دوم آذرماه که نتایج انتخابات رژیم و همهپرسی انقلاب اعلام شد، انقلاب جان تازه یافت و رژیم به بحران عمیقتری مبتلا گردید.
۳- یک روز پس از برگزار شدن انتخابات رژیم و همهپرسی نیروهای انقلاب، «متعب بن عبدالله» وزیر گارد ملی عربستان راهی آمریکا شد. متعب با صراحت اعلام کرد که در ارتباط با بحث بحرین و به نمایندگی از همه کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس با مقامات ارشد آمریکا ملاقات کرده است. وی در این مصاحبه به اختلافات آمریکا و عربستان درخصوص بحرین اشاره کرد و در واقع اذعان کرد که با آمریکا به راهحلی برای نجات رژیم آلخلیفه و یا کاستن از شدت بحران بحرین نرسیده است یعنی در واقع نه آمریکا و نه عربستان راه حلی ندارند. سفر متعب نقش مداخلهگرایانه عربستان و آمریکا علیه مردم بحرین را کاملاً برملا میکند. او هر چند در مصاحبه خود ادعا کرده است که «بحرین با دخالتهای خارجی مواجه بوده و عربستان از بحرین علیه مداخلات خارجی حمایت میکند» اما واقعیت این است که عربستان و آمریکا در حال اعتراف به این حقیقت هستند که یک حلقه محکم دیگر از حلقههای انقلاب اسلامی در یک کشور عرب دیگر در حال شکلگیری است و مانند بقیه موارد، جبهه استکباری ناچار به کنار آمدن با آن است. اظهارات متعب و اظهار یأس او نسبت به موفقیتآمیز بودن طرحهای مشترک عربستان و آمریکا برای حفظ رژیم آل خلیفه، قریبالوقوع بودن پیروزی انقلاب بحرین را یادآور میشود. پیروزی انقلاب بحرین ثابت میکند که هیچ نیرویی قادر به مهار انقلابهای مردمی نیست. انقلابها را میتوان با تأخیر مواجه کرد، هزینههای آن را بالا برد ولی نمیتوان آنها را متوقف و یا متلاشی کرد.
۴- حمله نیروهای امنیتی آلخلیفه به منزل آیتالله شیخ عیسی قاسم نشان داد که این رژیم بر اعصاب خود مسلط نیست چرا که درک این موضوع که اهانت به رهبر روحانی بحرین سبب شعلهور شدن خشم مردم میشود، چندان پیچیده نبود. حمله به منزل این روحانی با نفوذ در شهر الدراز واقع در غرب منامه، روز سهشنبه هفته گذشته و دو روز پس از اعلام نتایج تعیین کننده همهپرسی انجام شده و ارتباط این حمله با نتایج انتخابات، نشان میدهد که رژیم بحرین هیچ راهحلی برای برون رفت از شرایط ندارد و با سیاستهای خطا عمق بحران را افزایش داده و در باتلاق نادانیها غرق میشود.
جالب این است که آیتالله شیخ عیسی قاسم در بحرین به متانت و میانهروی شهرت دارد و در مقایسه با رهبران روحانی جریان «الوفاق» روحیه مسالمتجویی دارد. شیخ عیسی قاسم در طول چهارسال گذشته همواره تحت فشار نیروهایی قرار داشته که خواستار برخورد متقابل امنیتی با رژیم آل خلیفه بودند و شیخ همواره بر شیوههای مسالمتآمیز سیاسی برای حصول نتایج تأکید میکرد. حمله رژیم بحرین به منزل آیتالله قاسم، طیفهای مختلف بحرینی از حزب حق به رهبری مشیمع تا حزب الوفاق به رهبری شیخ علی سلمان تا احزاب دیگر را حول محور شیخ عیسی قاسم منسجم نمود. این در حالی است که در روز جمعه گذشته، لحن شیخ در خطبهها تغییر محسوسی پیدا کرده بود. رژیم بحرین با حمله روز سهشنبه به بیت شریف آیتالله قاسم به گمان خود درصدد بود تا در مقابل شکست از همهپرسی نیروهای انقلاب، یک برگ برنده رو کرده و نیروهای انقلاب را با شرایط پیشبینی نشده مواجه گرداند. به گمان آل خلیفه حمله به منزل رهبر روحانی شیعیان بحرینی، زنگ خطر را برای رهبران و احزاب شیعی بحرین به صدا درمیآورد و با توجه به روش مسالمتآمیز رهبران شیعی و پرهیز آنان از درگیری با نیروهای امنیتی و پلیس، با رژیم کنار میآیند تا حریم رهبران مذهبی حفظ گردد. اما رژیم بحرین در محاسبه شرایط دچار خطا شد. واقعیت این است که شرایط قبل و بعد از همهپرسی در بحرین متفاوت است. اگر پیش از همه پرسی، واقعه روز سهشنبه اتفاق افتاده بود، شاید برخی از شیعیان از اعمال محدودیت علیه رهبران نگران شده و آن را سبب تضعیف انقلاب ارزیابی میکردند و احیاناً کمی فتیله را پایین میکشیدند اما پس از برگزاری موفق همهپرسی، رهبران و تودههای انقلابی دریافتهاند که رژیم در یک وضعیت انفعالی قرار گرفته و اشتباهات بزرگ آن- که حمله به منزل شیخ عیسی قاسم از جمله این اشتباهات بزرگ بود- سرعت آن را در سقوط بیشتر میکند. تظاهرات بسیار گسترده مردم در دفاع از شیخ و صفوف منسجم رهبران روحانی و سیاسی بحرین در برابر اقدام هتاکانه دولت و برگزاری بیسابقهترین نماز جمعه بحرین در جمعه هفتهای که در آن به بیت قاسم جسارت شده بود، ثابت کرد که ترفند رژیم آل خلیفه در ترساندن مردم و رهبران مؤثر نبوده است.
۵- انقلاب بحرین از حیث تداوم و نیز از حیث مسالمتآمیز بودن یک استثنا در میان انقلابهای اخیر در جهان عرب است. مردم در این کشور نزدیک به چهار سال در مقابل رژیم سفاک آلخلیفه و نظامیان رژیم فاسد عربستان مقاومت میکنند بدون آنکه یک گلوله شلیک کنند این در حالی است که در این مصاف تاکنون دهها نفر شهید داده و صدها نفر از آنان مجروح و یا محبوس شدهاند. تداوم ۴ ساله انقلاب در کشوری که مردم آن بسیار فقیر بوده و مخالفت آنان با رژیم بر شدت فقر آنان میافزاید، بسیار مهم است و از یک سو از عمق اعتقادات و باورهای دینی و از سوی دیگر از شدت ناملایماتی که از سوی رژیم تحمل میکنند، خبر میدهد. چنین مردمی حتماً به پیروزی میرسند چرا که وعده تخلف ناپذیر خدا آن را بشارت داده است.
مردم بحرین البته فقط هزینه انقلاب در کشور کوچک خود را نمیدهند. آنان هزینه تغییرات بزرگ در شبه جزیره عربستان و بخصوص تحول بنیادین در عربستان را میپردازند. براین اساس باید گفت سفر متعب به واشنگتن از نگرانی عمیق رژیم سعودی نسبت به شرایط پس ازپیروزی انقلاب بحرین در عربستان حکایت میکند و به تجربه دریافتهایم که این رژیمها نمیتوانند مانع وقوع انقلابی شوند که خدای متعال آن را برای اصلاح امت مقرر کرده است.