به گزارش نماینده به نقل از ایسنا، دکترهاشمی در مراسمی که امروز به مناسبت هفته دیابت در بوستان ولایت برگزار شد در جمع خبرنگاران گفت: وضع دیابت در کشور از این جهت خوب نیست که میدانیم چاقی معادل با دیابت است و افراد چاق در معرض دیابت هستند، این در حالی است که توده بدنی جمعیت کشور ما نیز روز به روز در حال افزایش است. به صورتی که نزدیک به ۲۶ میلیون نفر چاق و حدود ۱۱ میلیون نفر دیابتی در کشور داریم و یکی از معضلات ما در این زمینه نیز کم تحرکی است.
وی در همین مورد ضمن تشکر از مردم و شهردار به دلیل برگزاری این مراسم گفت: بایستی در زمینه تغییر رفتارها فرهنگ سازی کنیم؛ زیرا بهداشت چیزی جز این نیست و اینگونه برنامهها بهترین نمونهها برای تغییر رفتار و فرهنگسازی است.
هاشمی با اشاره به میزهای صبحانهای که در این مراسم ترتیب داده شده بود گفت: با دیدن این میزها متوجه شدیم که غذای مصرفی دیابتیها میتواند حتی متنوعتر از افراد سالم باشد. بنابراین میتوانیم از این برنامهها الگوگیری کنیم. همچنین توجه به ورزش برای پیشگیری از دیابت مهم بوده و همانطور که میدانیم ورزش کردن ۲۰ درصد ابتلا به دیابت را کاهش میدهد. بنابراین توجه به ورزشهایی مثل پیاده روی را توصیه میکنیم.
وزیر بهداشت در مورد پیشگیری از دیابت اظهارکرد: در زمینه پیشگیری وزارت بهداشت از چند سال قبل طرح ملی داشته که مرحله غربالگری آن در ۱۱ شهر بزرگ آغاز شده است و ما با گسترش شبکه به سمتی میرویم که در سالهای آینده زیرساختی را ایجاد کنیم تا بتوانیم ایرانیان را دائما از نظر سلامت کنترل کنیم و سیمای سلامت را هر روز داشته باشیم که این مهم در شهرهای کوچک انجام میشود و غربالگری آن در دو نوبت در ۱۱ شهر انجام میشود. اما کامل نیست.
وی افزود: اعتباری که برای پیشگیری از دیابت در دنیا مشخص میشود چیزی حدود ۱۲۰۰ دلار به ازای هر نفر در سال است که البته در ایران میزان آن خیلی کمتر است. بنابراین امیدواریم ابتدا بتوانیم زیرساخت مناسب را ایجاد کنیم و بعد از آن این طرحها انجام شود. زیرا در غیر این صورت این طرحها کم اثر است.
وزیر بهداشت با اشاره به اهمیت نقش مردم در پیشگیری از بیماریهایی مثل دیابت ادامه داد: نقش مردم در این زمینه میتواند موثر باشد. به ویژه در خود تهران که شهرداری تهران برای ایجاد خانههای سلامت بسیار تلاش کرده و چیزی حدود ۳۵۰ خانه سلامت در نقاط مختلف ایجاد کرده است. بنابراین اگر از خود شهرداریها و مردم و به ویژه پزشکان عمومی کمک بگیریم میتوانیم در زمینههای پیشگیری و درمان بیماریهایی مثل دیابت موفق شویم. بنابراین در زمینه پیشگیری خود مردم نیز باید مسئولیت بپذیرند و با دانش و آگاهی عمومی از این بیماری پیشگیری کنند و مردم باید باور کنند که بیماری مثل دیابت منجر به مرگ زودرس و بدتر از آن منجر به معلولیت میشود و با توجه به این مسائل از بروز دیابت پیشگیری کنند.
هاشمی در پاسخ به اینکه برخی نگران عدم ادامه مسائل طرح تحول سلامت و خدمات نسبی سلامت و سیاستهای آن و چگونگی اعمال آن در دولتهای بعدی هستند، اظهار کرد: اولا تعدادی هستند که همیشه نگراناند و دوم اینکه هم وزیر و هم دولتها تغییر خواهند کرد ولی اگر بنا باشد همیشه نگران باشیم، تمام زندگی ما در نگرانی میگذرد. باید بگویم از همین هفته تعیین مقررات دائمی مالی این سیاستها در مجلس شورای اسلامی مطرح میشود یعنی قوانین دائمی را در مورد اعتبارات ما که پیشنهاد دولت است انشاءالله در مجلس دائمی میکنیم تا خیال مردم و جامعه پزشکی در آینده راحت باشد و در اینجا جا دارد که از تمام کمیسیونهای مجلس مثل کمیسیون بهداشت و درمان، کمیسیون اجتماعی و غیره تشکر کنم. اگر دولتها یکی از اولویتهایشان مثل دولت دکتر روحانی بحث سلامت باشد، سلامتی مردم تامین میشود.
وی افزود: اتفاقی که در این دوره افتاد این بود که دولت، مجلس، شخص رئیس جمهور و در رأس نظام، مقام معظم رهبری در مورد سلامتی مردم تاکید داشتند و در عین حال جریانات مختلف سیاسی و همین طور مطبوعات و رسانهها کمک کردند و از آنجایی که در این بخش اشکالات زیادی وجود دارد، در این راه کمک کردند. البته باید بپذیریم اشکالات زیادی داریم و تا در همه زمینهها قبول نکنیم که اشکال داریم درصدد حل آن بر نمیآییم. بنابراین باید اشکالات را بگوییم. در این زمینه نیز سیاستمداران توجه کردند و دولت رسیدگی به بحث سلامت را در اولویت خود گذاشته و مطمئن هستم که دولتهای بعدی این کار را با قدرت ادامه میدهند. ما ریل گذاری این کار را انجام میدهیم تا سرعت دولتهای بعدی بیشتر شود و بتوانند نظام سلامتی را که ۱۰ تا ۱۵ سال طول میکشد تا مستقر شود به ارمغان بیاورد.
هاشمی همچنین در مورد افزایش دریافتی پزشکان افزود: این طور نیست که دریافتی همه پزشکان افزایش یافته باشد بلکه در سالهای متمادی به جامعه پزشکی ظلم شده و تعرفههای آنها واقعی نشده بود و از همه بدتر اینکه بین گروههای مختلف توازنی وجود نداشت که طرح تحول سلامت با کمک سازمان نظام پزشکی تلاش میکند که این امر به عدالت بین رشتهای و درون رشتهای نزدیکتر شود.
وزیر بهداشت گفت: جا دارد از همه جامعه پزشکی در استان های مختلف در سازمان نظامی پزشکی و از همه بیمارستانها به ویژه بیمارستانهای خصوصی و روسای آنها تشکر کنم. به طور کلی ایجاد این سامانه خیلی خوب است. اما معمولا ادامه آن بستگی به نظارت ما دارد. ما در بحث نظارت روش برعکسی داریم. ابتدای کار سخت میگیریم و بعد آن را رها میکنیم. اما در این طرح حتما این طور نخواهد بود و نظارتها ادامه دارد و امیدواریم بتوانیم آنچه را که برای جامعه پزشکی و در عین حال برای مردم ضروری است را اجرا کنیم و هدف اصلی ما اخلاقمداری، توجه به قانون، ضمن رعایت حقوق همگان است.
هاشمی در مورد میزان شکایاتی که به سامانه شکایتی وزارت بهداشت در زمینه دریافتهای زیاده از حد پزشکان شده است، اظهارکرد: میزان شکایتها در روزهای اول زیاد بود؛ اما خیلی از آنها مرتبط نبودند و در مورد کار پزشکان، بهداشت و غذای بیمارستانها بوده است. در حالی که این شماره برای دریافتهای خارج از نرخ بود که برخی از آنها را پیگیری کردیم و گزارش آن در دو هفته آینده اعلام خواهد شد. در عین حال نظارتها در سراسر کشور ادامه دارد و هر چه پیش برویم این نظارتها قویتر خواهد شد. هر چند که امیدوارم تعداد شکایات و تخلفات بسیار کم باشد.
وی ادامه داد: در عین حال تذکر میدهم برخی رشتههای مختلف کمی خویشتندار باشند تا به تدریج خواستهها و نظرات آنها نیز تامین شود و اصلاحات انجام شود. اما نفع همه در این است که مطالباتشان را در این مسیر دنبال کنند و این بهتر از هرج ومرج است.
هاشمی در پاسخ به اینکه در مورد بحث دخانیات که یکی از ریزفاکتورهای مهم برای دیابت و انواع بیماریهاست و دیده میشود مجوزی برای یک شرکت ایرانی الاصل تولید سیگار داده شده و آیا این مجوزها با ستاد کشوری مبارزه با دخانیات منافات ندارد، گفت: باید دید که در سرانه مصرف سیگار چه اتفاقی میافتد. گاهی مجوز دادن به یک شرکت شناسنامهدار که در کشور مالیات پرداخت میکند بهتر از این است که ما قاچاق را ترویج کنیم. تصمیم وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز حتما در جهت پیشگیری از قاچاق و کاهش قیمتهاست.
وزیر بهداشت اظهارکرد: به نظر من اگر بتوانیم مالیات بر دخانیات را افزایش دهیم میتوانیم به کاهش مصرف دخانیات کمک کنیم.
افزایش مالیات برای کالاهای آسیب رسان به خزانه دولت میرود
وی افزود: این یک دروغ بزرگ است که برخی میگویند اگر مالیات بر دخانیات اضافه شود قاچاق افزایش مییابد این را کسانی میگویند که آلوده قاچاق هستند. بنابراین باید آنقدر مالیات افزایش یابد تا بازدارنده باشد. در گذشته تصور برخی بر این بود که تمایل وزارت بهداشت برای افزایش مالیات بر کالاهای آسیب رسان برای این است که درآمدش افزایش یابد. اما من همین جا اعلام می کنم که هر مالیاتی که برای کالاهای آسیب رسان اعم از مواد غذایی مضر، سیگار و غیره وضع شود همه در خزانه دولت رفته و در جهت رفاه عمومی هزینه میشود. بنابراین نباید مانع وضع قوانین بازدارنده شد و اگر قیمت دخانیات افزایش یابد مصرف آن کم خواهد شد.
هاشمی در همین مورد ادامه داد: وزارت بهداشت مخالف مصرف در این زمینه است و مهم برای ما سرانه مصرف است. هرگاه تولیدی منجر به کاهش واردات و در عین حال ارتقاء کیفیت شود یعنی آسیب رسانی آن کمتر شود ما از آن استقبال میکنیم. در همین مورد اگر تعداد نخ سیگار مصرفی ما در آینده نسبت به سال گذشته یا امسال کمتر شود و در صورتی که مجوز برای تولید داخل داده شده باید از آن استقبال کنیم. زیرا مصرف سیگار برای ما مهم است؛ اما اینکه این تولید داخل نباشد و به صورت قاچاق وارد شود نه فکر معقولی است و نه با اقتصاد مقاومتی همراه است و با آن مغایرت دارد.
هاشمی در ادامه در مورد حمایت از بیماران صعب العلاج گفت: در این مورد شنبه صبح جلسهای داریم تا ابعاد مختلف آن را بررسی کنیم و نتایج آن به زودی اعلام میشود. همچنین در مورد بیماران شیمی درمانی و کنترل مصرف داروها نیز در سراسر کشور اتفاقاتی خواهد افتاد و هزینههای درمان و دارو برای بیمارانی شیمی درمانی کاهش مییابد و البته برای افراد کم درآمد و بی بضاعت و کسانی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند رایگان خواهد بود که برنامههای زیادی را اجرا کردیم و نتایج آن به زودی اعلام میشود.