به گزارش نماینده به نقل از تسنیم، سید حسین موسویان، مذاکرهکننده اسبق هستهای ایران طی یادداشتی در پایگاه خبری المانیتور به ذکر دلایلی پرداخت که نشان میدهد ظرفیت غنیسازی ایران و گریز هستهای این کشور به سمت تسلیحات اتمی جای نگرانی ندارد.
موسویان در این یادداشت دلایل زیر را در این باره ذکر کرده است:
۱- مطابق قواعد و قوانین فعلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، این نهاد بینالمللی با اجرای سه دسته از مقررات میتواند بیشترین حد شفافیت را در فعالیتهای هستهای تضمین خواهد کند؛ این سه برنامه عبارتند از: توافقنامه پادمانی، مقررات متمم کد ۳.۱ و پروتکل الحاقی. قدرتهای جهانیِ در حال مذاکره با ایران به روشنی درک میکنند که ایران آماده است تا در یک توافق جامع نهایی به تمامی این مقررات متعهد شود.
۲- ایران سطح غنیسازی خود را طی مدت اجرای توافق جامع هستهای در ۵ درصد نگاه خواهد داشت تا درباره عدم انحراف برنامه هستهایش به سمت مقاصد نظامی تضمین بدهد. اورانیوم شکافتپذیر مورد استفاده در تسلیحات اتمی حاوی اورانیوم غنیشده تا ۸۵ درصد یا بیشتر است.
۳- ایران به منظور تضمین اینکه فعالیتهای غنیسازیاش به تولید بمب ختم نمیشود تعداد سانتریفیوژها یا میزان بهرهوری آنها را با نیازهای عملی خود هماهنگ کرده و محصولات آن را تا چندین سال به اکسید تبدیل خواهد کرد.
۴- در زمینه رآکتور آب سنگین اراک، ایران با استقرار اقدامات نظارتی بیشتر و بازطراحی این رأکتور به منظور کاهش ظرفیت تولید سالانه پلوتونیوم غنیشده از ۸ تا ۱۰ گرم در سال به زیر ۰.۸ کیلوگرم در سال همکاری خواهد کرد. همین میزان ۰.۸ کیلوگرم نیز تا ۷۸ درصد شکافتپذیر خواهد بود که این میزان برای تولید سلاحهای اتمی کم و ناکافی است. ضمن اینکه طراحی مجدد و ساخت رآکتور خود به زمانی بین ۵ تا ۶ سال نیاز خواهد داشت.
۵- عملی کردن فتوای رهبر عالیقدر ایران در زمینه منع تولید و ذخیره سلاحهای هستهای و تمامی سلاحهای کشتار جمعی یک تضمین عملی قدرتمند است. هنگام تبدیل این فتوا به مفاد عملی، نقض آن جرم تلقی شده و با تبعات قانونی همراه خواهد بود.
۶- ایران هزینه سنگینی برای برنامه هستهایش پرداخت کرده و با تحریمهای یکجانبه و چند جانبه زیادی مواجه شده است. تحریمهای وضع شده علیه ایران حتی از تحریمها علیه کره شمالی که دارندهی بمب هستهای است هم سنگینتر هستند. واقعیت اینجاست که ایران در حال حاضر هزینه ساخت بمب را پرداخته و این در حالی است که نه قصد ساخت بمب دارد و نه این کار را انجام داده است.
۷- آژانس بینالمللی انرژی اتمی شواهدی از انحراف برنامه هستهای ایران به سمت تسلیحات اتمی نیافته است.