به گزارش نماینده به نقل از خبرگزاری تسنیم، اختتامیه دومین جایزه ادبی دکتر طاهره صفارزاده، شامگاه یکشنبه چهارم آبان در تالار سوره حوزه هنری تهران برگزار شد.
در این مراسم، علیرضا قزوه مدیرمرکز آفرینشهای ادبی در سخنانی کوتاه اظهار داشت: حقّی که صفارزاده به گردن ما شاعران به عنوان مادر و معلم دارد، ما را وادار میکند تا این برنامه را بهتر برگزار کنیم.
وی بر همین اساس خاطرنشان کرد که ویژهنامهای در روزنامه اطلاعات برای بزرگداشت مقام صفارزاده منتشر میشود و علاوه بر این از چند کتاب و تمبر یادبود خانم صفارزاده نیز رونمایی خواهد شد.
به گفته قزوه، نصب تندیس بانو صفارزاده در موزه مشاهیر برج میلاد که امسال انجام خواهد شد، دیگر اقدام فرهنگی در تکریم مقام این بانوی شاعر و مترجم قرآن مجید خواهد بود.
مدیر مرکز آفرینش های ادبی در ادامه سخنانش با بیان اینکه اهالی فرهنگ جایزه صفارزاده را افتخار خودشان میدانند، خاطرنشان کرد: امروز با برگزاری جایزه ادبی برای صفارزاده، در واقع یک بانوی برگزیده فرهنگ به همگان معرفی میشود.
قزوه ادامه داد: در کتابهای سوره مهر، بخشی از زحمات علمی ایشان منتشر شده و تمامی افرادی که در مطبوعات و جراید صحبت کردهاند، همگی متفق هستند که حق ایشان به عنوان بانوی فرهیخته ادا نشده و تلاش ایشان از خودشان جلوتر و بزرگتر از حد و اندازهای است که جامعه میشناسد.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی با بیان اینکه هر بار که زندگی صفارزاده را ورق میزنم متوجه نکات جدیدی میشوم، عنوان کرد: توجه ایشان به ادعیه قابل تأمل است و در حد فاصل سالهای ۸۳ تا ۸۶ کارهای بسیار خوبی در زمینه دعاهای مختلف از جمله جوشن کبیر و کمیل انجام داده است.
قزوه با بیان اینکه خانم صفارزاده چهار یا پنج تألیف در زمینه ادعیه دارند که قابل توجه است، تأکید کرد: تمام افرادی که اهل دعا و ادعیه هستند، اهل نجات هم هستند و خانم صفارزاده نیز از این طیف بود.
وی با بیان خاطرهای از نورانیّت طاهره صفارزاده، گفت: ایشان روزی برایم تعریف کرد که در آسمان دیده است که با حروفی را با خطّی نورانی نوشته بودند و این مسأله را نشانه این میدانستند که پروردگار، ترجمه قرآن ایشان را قبول کرده است؛ شادی او در هنگام بیان این مطلب بسیار زیبا و شبیه کودکان بود.
قزوه در پایان صحبتهای خود با بیان اینکه این بزرگترین هدیهای است که خداوند میتواند به یک شاعر عطا کند، گفت: البته جایزه ادبی چهرههای ماندگار را به ایشان پیشنهاد کردند اما قبول نمیکرد و رضایتشان از جنس دیگری بود.
در ادامه مراسم، رضا اسماعیلی دبیر جشنواره جایزه ادبی طاهره صفارزاده گفت: من کوچکترین شاگرد ایشان بودم و افتخار دارم که در طول سالهای اخیر، زمینه خدمت به عنوان شاگرد را پیدا کنم و گامی کوچک در این زمینه بردارم.
وی افزود: دوستانی که تلاش کردند از زندگی خانم صفارزاده کلیپ بسازند، گله میکردند که هرچه تلاش کردیم فیلم و عکس بهدست بیاوریم، نتوانستیم و این باعث حسرت است که نمیتوانیم این بزرگان را به نسل امروز معرفی کنیم. امیدوارم مسئولان و سیاستگذاران فرهنگی برای ساخت فیلم های مستند از زندگی بزرگان اقدام کنند.
این شاعر، در ادامه با اشاره به اینکه افرادی مانند صفارزاده میتوانند الگوی شعر آیینی باشند، تصریح کرد: ایشان برترین الگو برای شاعران آیینی ما هستند و عناصری مثل حماسه، حکمت و بیدادگری که در شعر آیینی ما کمرنگ شده بود را برجسته کردند.
اسماعیلی در ادامه با اشاره به تأثیرپذیری موسوی گرمارودی از نگاه ادبی صفارزاده، افزود: شاهکار عاشورایی خطّ خون موسوی گرمارودی همچنان پابرجاست.
وی خاطرنشان کرد: یکی از ویژگیهای شعر صفارزاده، اندیشه، معرفت شناسی و بیدارگری است و باید از بزرگان شعر آیینی برای الگوگیری نسل جوان استفاده کنیم.
دبیر جشنواره جایزه ادبی طاهره صفارزاده در بخش دیگری از سخنانش با ارائه پیشنهادی گفت: امیدوارم بتوانیم درباره خانم صفارزاده یک ستاد ملّی و شورای سیاستگذاری تشکیل دهیم و از وجود این سرمایههای ارزنده استفاده و ایشان را به خوبی به مردم ایران و جهان معرفی کنیم.
اسماعیلی افزود: متأسفانه از کنار این مسائل به سادگی رد شدهایم اما امیدوارم سال آینده یک کنگره بین المللی برایشان تشکیل شود.
وی در پایان صحبتهایش اظهار داشت: از علیرضا قزوه برای پذیرش پیشنهاد تأسیس جایزه ادبی طاهره صفارزاده تشکر میکنم؛ علاوه بر این باید بگویم که شناسنامه طاهره صفارزاده نیز منتشر شده است.
در ادامه مراسم، سیدمحمود دعایی سرپرست مؤسسه اطلاعات درباره شخصیت خانم صفارزاده، گفت: شأن معنوی و مناعت این عزیزان بسیار بوده است و من از بهرام قاسمی که مرا با طاهره صفارزاده آشنا کرد، تشکر میکنم.
وی افزود: وقتی بنا شد مؤسسه اطلاعات را اداره کنیم، گفتم احتیاج به همکار دارم و یکی از این نیروها که مدتی سردبیر و عضو شورای سردبیری بود، بهرام قاسمی بود. ما به دنبال افرادی برای نظارت و کار در روزنامه بودیم و آقای بهرامی از مرتبطین خانم صفارزاده بود و گفتند اگر صفارزاده بپذیرد که صفحات ادبی را اداره کند، بسیار خوب است.
دعایی در ادامه بیان خاطرهاش عنوان کرد: قراری با صفارزاده تنظیم کردیم و در اولین برخورد با مَنِشی روبرو شدم که کاملاً دینی بود و لذا از ایشان دعوت کردم که همکار صفحه ادبی روزنامه اطلاعات باشند؛ ایشان بعدها هر اثری را که خلق میکردند، اول به روزنامه اطلاعات میدادند.
سرپرست مؤسسه اطلاعات درباره ویژگیهای خاص طاهره صفارزاده، گفت: او دائم الذکر، مُتَحَجّد و زاهد بود و به دلیل پایبندی به این تفکرات و انس با قرآن حالاتی شبیه مکاشفه به ایشان دست میداد.
وی افزود: خانم صفارزاده نگران بود که آیا چیزهایی که میبیند درست است یا خیر؛ و میخواست با یک انسان برجسته دینی در این باره صحبت کند و انتخاب ایشان امام خمینی(ره) بود؛ من فرصت این ملاقات را فراهم کردم و وقتی به او خبر دادم، از خوشحالی گریه کرد.
دعایی اضافه کرد: وقتی به جماران رسیدیم، کیف دستیاش را باز کرد و چادر نمازش را روی سرش انداخت تا چادرش در آن فضا که امام را ملاقات میکند، متبرک شود؛ من شعری از صفارزاده درباره امام در حضور خود ایشان و امام خواندم که دیدم صفارزاده گریه میکرد و نیم ساعت بعد صفارزاده از محضر امام مرخص شد و گفت سبک شدم و راهم را پیدا کردم.
وی در پایان صحبتهای خود، گفت: صفارزاده در زندگیاش نشان داد که باورمند و دائم الذکر بود و اواخر عمر حالاتی داشت که ملاقات با او را سخت میکرد و کسی که ایشان را نمیشناخت؛ نمی توانستند متوجه حالات او شود و در اواخر عمر نیز هرچه به دستش رسید وقف کرد که از جمله آنها خانهاش بود که آن را وقف بنیاد قرآن کرد.
سیدعلی موسوی گرمارودی نیز در این مراسم با قرائت شعری از حضرت زینب(س) و تقدیم ثواب آن به روح طاهره صفارزاده، گفت: ایشان در حوزه دانشگاهی کارهای بزرگی انجام دادند که هنوز شناخته نشده و همچنین کارهای ایشان در حوزه نظری شعر و شعرهای بلند بسیار قابل توجه است.
در پایان این مراسم برگزیدگان دومین جایزه ادبی طاهره صفارزاده به قرار ذیل معرفی شدند:
* بخش بانوی برگزیده فرهنگ: حکیمه دبیران - استاد دانشگاه، شاعر و پژوهشگر ادبی.
* بخش شعر: خانمها پونه نیکویی از استان گیلان و آزاده سالمی از استان اصفهان.
* بخش مقاله و پژوهش ادبی: شراره کامرانی.
همچنین در بخش پایانی این مراسم از تمبر یادبود دکتر طاهره صفارزاده و دو کتاب "طاهره صفارزاده" از رضا اسماعیلی و "در ستایش بیداری" که گزیده اشعار تقدیمی شاعران به اوست، رونمایی شد.