به گزارش نماینده عربستانیها با همکاری آمریکا، قیمت نفت را به پایینترین میزان در چهار سال گذشته رساندهاند.
پیش از این پایگاه خبری آناتولی روز جمعه در مطلبی از قول رئیس مرکز «سیاستهای نفتی و انتظارات راهبردی» عربستان سعودی گزارش داده بود که ریاض در راستای وارد آوردن فشار بر ایران و روسیه اقدام به فروش ارزان نفت در بازارهای آسیایی و آمریکای شمالی کرده است.
در همین حال، پایگاه خبری ـ تحلیلی «اگزمینر» نیز ضمن اشاره به این تحلیل، از توافقی پنهان بین واشنگتن و ریاض خبر داده که بر اساس آن واشنگتن از این کشور پادشاهی خواسته در ازای برخورداری از نیروی انسانی و منابع لازم برای پایان دادن به حکومت سوریه، به آن کشور در جنگ نیابتی علیه روسیه کمک کند.
مطابق این گزارش، آمریکا از عربستان خواسته با سر ریز کردن نفت به بازارها قیمتها را پایین کشانده و اقتصاد چند کشور را تخریب کند.
در همین حال تامس فریدمن تحلیلگر معروف آمریکایی در مقالهای در نیویورک تایمز اقدامات عربستان را برای کاهش قیمت نفت دارای ابعاد و اهداف استراتژیک عنوان کرد. در کنار فواید اقتصادی که عربستانیها با کاهش قیمت نفت با فروش نفت مازاد خود بدست می آورند، هدفگذاریهای سیاسی و بینالمللی در کاهش قیمت نفت کاملا نمایان است. ایران و روسیه دو کشوری هستند که با کاهش قیمت نفت تحت فشار قرار میگیرند.
بودجه امسال ایران و روسیه با نفت صد دلاری بسته شده که کاهش قیمت نفت، چشمانداز درآمدهای این دو کشور را مبهم کرده است. عربستان به خصوص تلاش میکند که ایران و روسیه را در تحولات سوریه تحت فشار و در مسیر دادن امتیاز قرار بدهد.
اما درباره ایران عربستان به صورت ویژه یک جنگ اقتصادی راه انداخته است، در کاهش قیمت نفت، ایران بسیار بیشتر از روسیه آسیبپذیر است. زیرا روسیه میتواند با افزایش تولید نفت خود و فروش آن کسری کاهش قیمت نفت را با فروش بیشتر جبران کند ولی ایران به دلیل تحریمها همچنان با محدودیت فروش روبهروست.
این در حالی است که رفع تحریمها به مذاکرات هستهای گره خورده و ایران و گروه ۱+۵ کمتر از چند هفته دیگر برای رسیدن به توافق نهایی وقت دارند. هر چه مذاکرات به مراحل نهایی خود نزدیکتر میشود دو طرف برای گرفتن تصمیمات سیاسی و فنی با ریسکپذیری بیشتری باید عمل کنند. ایران تا کنون برای رسیدن به توافق، انعطاف بسیار زیادی از خود نشان داده و امتیازات قابل تاملی نیز به گروه ۱+۵ واگذار کرده ولی طرف غربی همچنان برای رسیدن به توافق نهایی از ایران امتیازات بیشتری مطالبه میکند.
در این میان کاهش قیمت نفت ابزار فشاری به ایران برای رسیدن به توافق نهایی محسوب میشود. زیرا فرض اساسی این است که دولت با توافق نهایی میتواند سریعا به بازار نفت ورود تاثیرگذارتری داشته باشد و برای تنظیم قیمت نفت ابزار بیشتری بدست میآورد. همین مسئله ایران را به نوعی برای رسیدن به توافق نهایی تحت فشار بیشتری قرار میدهد.
عربستانیها برای تاثیرگذاری بر پرونده هستهای ایران با کاهش قیمت نفت، یکبار دیگر به نوعی کارشکنی خود علیه ایران را نشان دادند. همچنان که رشید آبانمی، رئیس مرکز «سیاستهای نفتی و انتظارات راهبردی عربستان سعودی» با صراحت به آناتولی میگوید، عربستان قصد دارد به منظور محدود کردن برنامه هستهای ایران، نفت را در بازارهای آسیایی و آمریکای شمالی به قیمت ۵۰ تا ۶۰ دلار به ازای هر بشکه به فروش برساند.
منبع: جهان