به گزارش نماینده به نقل از تسنیم، "عمر معربونی" افسر سابق لبنانی و فارغ التحصیل آکادمی نظامی از شوروی سابق در مقالهای در پایگاه خبری سلاب نیوز نوشت، این اولین باری نیست که ایران پیشنهاد کمک های تسلیحاتی به ارتش لبنان را داده است، فرماندهی ارتش در سالهای اخیر به دنبال خرید سلاح از ایران بوده و لیستی از لوازم موردنیاز را نیز به این کشور داده و در آن زمان مقرر شد بود که این کمک ها به صورت مجانی و بدون مبلغ آن به لبنان اعطا شود.
اما ۱۴ مارس در آن زمان به شدت در برابر اجرایی شدن این کمک ها ایستاد و برای خود توجیهات مختلفی تراشید، این موضوع باعث شد تا ارتش لبنان نتواند به این تسلیحات دست پیدا کند.
اما ایران بار دیگر از زبان علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی خود تمایل برای اعطای این کمکها را اعلام کرده است، حال باید دید ارتش لبنان تا چه حد به این تجهیزات که در ایران تولید شدهاند، نیاز دارد؟
به صورت خلاصه می توانیم بگوییم که ارتش لبنان به هر سلاح و تکنولوژی جدیدی نیاز دارد، چرا که ارتش تنها سلاحهای انفرادی و متوسط و خودروها و تانک ها و توپ های و بالگردهای قدیمی را در اختیار دارد که عمر آنها به دهه پنجاه میلادی باز می گردد. این ها سلاح های بسیار قدیمی هستند که قابل استفاده نیستند و نمی توانند در انجام مأموریت ارتش در دفاع از کشور به آن کمک کنند.
اگر ما این موضوع را از نظر مبارز با تروریسم بررسی کنیم، می بینیم که نوع مشخصی از تجهیزات و سلاح ها در لیست مورد تقاضای لبنانی ها قرار خواهد داشت که در مبارزه با تروریسم کارآیی زیادی دارد، این در حالی است که گروه های تروریستی به هر سلاحی که یک مبارز در عملیات خود در محیط های مختلف به آن نیاز دارد، دسترسی دارند.
این گروهها حتی سلاح های مازاد بر نیاز خود را نیز در اختیار دارند، همچنین عناصر تروریستی دیدگاه های خشنی دارند که در هر لحظه مرگ را برای خود می خواهند. این بدان معناست که مبارزه با آن ها از مسافت های متوسط و طولانی بهترین راهکار است و باید تا حد امکان از ورود در درگیریهای نزدیک با آن ها جلوگیری کرد تا تعداد تلفات و زخمی های ارتش کم شود، چرا که آن ها به نازنجک ها و مواد لازم برای اقدامات انتحاری در بین نظامیان و شهروندان دسترسی کافی دارند.
اطلاع از توانمندی ها و برنامه های آموزشی ارتش نشان می دهد که نظامیان لبنانی از بهترین نظامیان منطقه است و می توانند برنامه های آموزشی و تسلیحاتی و طرز استفاده از سلاح های مختلف را به خوبی فرا گیرند. این نیروها توان بالای اطلاعاتی دارند و در سالهای متمادی ثابت شده که آنها توان انجام عملیات های اطلاعاتی پیش دستانه را در سطوح بالایی دارند و البته در اطلاعات اجرایی تا حدی ضعیف تر از مورد اول هستند. این را می توان از کشف شبکه های جاسوسی مختلف در لبنان بویژه مربوط به رژیم صهیونیستی یا گروه های تروریستی مشاهده کرد.
ارتش لبنان ثابت کرده که توان بالایی در مبارزه با گروه های تروریستی دارد، بویژه در درگیری نهر البارد و درگیری با فتح الاسلام این موضوع مشهود بود. این درگیری ها در نهایت منجر به تسلط ارتش بر مواضع درگیری و شکست سنگین دشمن تروریستی در این عملیات شد.
اگر ما این نکته را بدانیم که ارتش های نظامی دنیا معمولا مأموریت اساسی آنها ورود در عملیات نظامی در مناطق باز و محاصره کردن شهرها و تسلط بر شهرها از طریق محاصره است، می بینیم که ارتش لبنان در معرکه نهر البارد و درگیریهای کنونی در شهر عرسال که محبور به ورود در درگیریهای خیابانی در کوچه های تنگ شده، چه کار بزرگی کرده است.
این در حالی است که معمولا چنین درگیریهایی باید به نفع گروه های شبه نظامی و تروریست ها تمام شود، چرا که آنها سلاح های پیشرفته و مخصوص به این درگیریها از جمله قناصه و بمب های دست ساز و راکت ها و مسلسل های متوسط و سنگین با توان آتش بار بالا در اختیار داشتند. آن ها حتی انواع موشک های ضد تانک در اختیار داشتند که از خمپاره های دوشی آغاز می شد و تا سامانه های موشکی ضد زره امتداد پیدا می کرد.
هیچ کس نمی داند ارتش لبنان دقیقا چه نیازهایی دارد و از ایران چه چیزهایی خواهد خواست و ایران چه به آن خواهد داد؛ اما اگر بخواهیم بر اساس اتفاقات میدانی و آشنایی قبلی نسبت به تجهیزات ارتش لبنان مسایلی را مطرح کنیم، می توانیم بگوییم که لیست تجهیزات و تسلیحات مورد نیاز ارتش لبنان می تواند به شکل زیر باشد.
۱- سلاح های انفرادی متوسط: ایران بیشترین نوع سلاح های انفرادی استفاده شده در لبنان را تولید میکند، البته می توانیم بگوییم که نیاز ارتش به مهمات این سلاح ها بیشتر از نیاز به خود آنهاست. علاوه بر این ها لبنان به قناصه های سبک و سنگین تولید شده در ایران بویژه قناصه صیاد ۷/۱۲ میلیمتری نیز نیاز دارد تا بتواند اهداف انسانی و زرهی را تا مسافت ۲۵۰۰ متری به صوت فعال و دقیق هدف قرار دهد. این قناصه ها به دوربین های هدفگیری در شب و روز با دقت بسیار بالا مجهز است و ارتش برای مقابله با دشمن در هر جبهه ای به دست کم ۶۰ مورد از آن ها نیاز دارد، این قناصه ها برای استفاده نیاز به مهارت خارق العاده ندارد و می تواند بعد از چند تیراندازی آزمایشی در دست تیراندازان ماهر ارتش به صورت ساده مورد استفاده قرار گیرد.
۲- تسلیحات ضد زره: مناسب ترین موشک ایرانی برای ارتش لبنان موشک طوفان است که نسخه پیشرفته ای از موشک های تاو آمریکایی است. این موشک از روی سکوهای موشک انداز تاو نیز قابل شلیک است که لبنان تعدادی از آنها را در اختیار دارد. ایران همچنین می تواند انواع دیگری از موشک ها را به لبنان بدهد که برخی از آن ها حتی از مدلهای خارجی پیشرفته تر هستند و برخی به صورت کاملا بومی تولید داخل ایران هستند. لبنانی ها همچنین می توانند خواستار دریافت خمپاره های ضد زره دوش پرتاب از ایران شوند، ایران مدلهای زیادی از این سلاح را تولید می کند. از جمله این خمپاره ها، موشک اندازها و موشک های آر پی جی ۷ است که به وفور در ارتش لبنان در دو نوع ضد زره و ضد نفر موجود است.
۳- موشک اندازهای مختلف بویژه از نوع سبک که با مأموریت های ارتش در مبارزه با گروه های تروریستی تناسب دارد، ارتش در درگیریهای خود با تروریست ها به عامل برتری آتش و نرمش در کنترل آن نیاز دارد و این دو عامل برتری را موشک اندازهای ۱۰۷ میلیمتری با برد ۸ کیلومتر می توانند محقق کنند، این نوع تسلیحات با خودروهای کوچک ۴ سیلندر یا نفربرها که ارتش لبنان در اختیار دارد، قابل انتقال است. همچنین برای این درگیری ها نیاز شدید به توپ های سبک از نوع ۸۲ میلیمتری احساس می شود که برای بالاترین سطح آتش در بردهای متوسط برای مقابله با حملات دشمن مورد استفاده قرار می گیرد، راکت ها و خمپاره ها نیز برای آتش پوششی قبل از پیشروی احتمالی ارتش مورد استفاده قرار می گیرد.
۴- مسلسلهای سنگین کالیبر ۵/۱۴ میلیمتری و ۲۳ میلیمتری از دیگر تجهیزات مورد نیاز ارتش لبنان است، این تسلیحات در ایران در انواع مختلف ساخته می شود و ارتش لبنان برای بالا بردن توان آتش خود در درگیری هایی در فواصل مکانی متوسط و دور تا ۲ کیلومتر می تواند از آن ها استفاده کند.
این مسلسلها پایه های ثابت دارند و سوار کردن آنها بر روی خودروها یا خودروهای زرهی نیز امکان پذیر است. آن ها علاوه بر قدرت آتش، قدرت تحرک بالایی نیز دارند.
۵- هواپیماهای بدون سرنشین: تجربه نشان داده که هر موقع از این هواپیماها در عملیات جمع آوری اطلاعات استفاده شود، موفقیت آمیز خواهد بود و دست بالای نظامی را به ارتش خواهد داد. این هواپیماها اطلاعات مهمی از محل استقرار و تحرکات گروه های تروریستی ارائه میدهد، در اختیار داشتن این هواپیماها در ارتش لبنان قطعا می تواند آنها را در درگیریهای میدانی با تروریستها در موضع برتر قرار دهد و در هدفگیری آتش بار، توپ ها و موشک ها به سمت مواضع دقیق حضور دشمن کمک کند.
۶- مین های ضد نفر و ضد خودرو که ارتش نیاز مبرمی به آنها دارد و میتواند آنها را در گذرگاهها بکارد تا مانع از انتقال تجهیزات و نفرات دشمن شود. این مین ها با هدف ایجاد کمین نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرد و در درگیری با خودروهای تروریستها و حتی پیاده نظام آنها قابل استفاده است.
۷- تجیهزات پیشرفته ارتباطاتی که ارتش نیاز مبرمی به آن ها دارد. ارتباطات در هر میدانی، عامل اصلی در نظارت و پیگیری و هماهنگی های فرماندهان به شمار می رود و می تواند بالاترین سطح آمادگی را بدون قطع ارتباط برای آنها مهیا کند. ارتش همچنین باید دستگاه های شنود و ایجاد اختلال در خطوط مواصلاتی تروریست ها را در اختیار داشته باشد.
۸- مهمات: ارتش لبنان به شدت از کمبود مهمات رنج می برد، این موضوع بحران همیشگی ارتش بوده و در درگیری نهر البارد نیز باعث شد تا ارتش مجبور به درخواست کمک از ارتش سوریه شود. در آن زمان ارتش سوریه نیز این کشور را به خمپاره های ضد تانک و مسلسلهای متوسط و سنگین و آر پی جی و دیگر تجهیزات، مجهز کرد. از شانس لبنانیها، ایران میزان بالای از انواع مهمات مورد نیاز لبنان را تولید میکند که از جمله آنها گلوله های تانکهای ام ۴۸ و تانکهای تی ۵۵ و توپهای ۱۵۵ میلیمتری و توپهای ۸۱ و ۱۲۱ میلیمتری است. گلولههای مسلسل ۷/۱۲ و ۵/۱۴ و ۲۳ میلیمتری از دیگر مهماتی است که می تواند از طرف ایرانی تامین شود.
تعداد و مقدار تسلیحات و مهمات و تجهیزات درخواست شده از سوی لبنان، موضوعی است که ایرانی ها و لبنانی ها در نشست های خود مشخص می کنند، اما چیزی که مسلم است، اینکه که در صورت دسترسی لبنانی ها به موارد مورد نیاز، ارتش می تواند با لیاقت و شایستگی بالا در درگیریها وارد شود و دست برتر خود در مبارزه با تروریست ها را تضمین کند.