به گزارش نماینده، دکتر جعفر عبدالسلام، دبیرکل اتحادیه دانشگاههای جهان اسلام در گفتوگو با فارس، درباره روابط دانشگاههای ایران و مصر به ویژه روابط الازهر و حوزه علمیه قم گفت:علیرغم مشترکات قوی اسلامی که بین ایران و مصر هست آن گونه که باید روابط علمی وجود ندارد.
وی به دلایل امنیتی در این باره اشاره کرد و افزود: مهمترین دلیل نبود روابط، دلایل امنیتی است که شاید نزد مصر یا ایران باشد و ما در اتحادیه نمیتوانیم آنگونه که میخواهیم روابط علمی را برقرار کنیم.
* مشکلات امنیتی اصلیترین مانع روابط دانشگاههای ایران و مصر و قم و الازهر
عبدالسلام ادامه داد: از یکسال پیش به دنبال برقراری ارتباط بودم اما نتوانستم بین دانشگاه تهران و دانشگاه قاهره رابطه برقرار کنم و ما گفتوگوهایی در سطح مجمع تقریب مذاهب اسلامی داشتیم و درباره این مسئله اهتمام داریم و انشاءالله دیدارهایی با دانشگاه تهران و دانشگاههای دیگر داریم تا مشکلات در راه روابط را از بین ببریم و افقها خوبی پیش روی ماست اما دولتهای ما و موانع، موجود است ولی همه دانشگاههای مصر از جمله الازهر به این روابط راغب هستند.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که آیا روابط الازهر و حوزههای قم و نجف میتواند تفکر تکفیری را از صحنه جهان اسلام حذف کند، گفت: روابطی که وجود ندارد اما معتقدم بله این امکان وجود دارد؛ الازهر هم از جماعات تکفیری راضی نیست و آنها خارج از دین میداند و هر جمعیت اسلامی چه مجمع تقریب و... جمعیتهای تکفیری را به رسمیت نمیشناسند و چون بر این متفق هستیم اتحاد ما اهمیت زیادی در از بین رفتن این جنبشهای تکفیری دارد که بر هیچ اساس درستی بنا نشده است.
وی همچنین درباره امکان دیدار با علمایی که حکم تکفیر افراد و گروهها را صادر میکنند، تصریح کرد: اغلب علمای اسلامی جنبشهای تکفیری را قبول ندارند و آنها را براساس اینکه همگی خارج از دین هستند، محکوم میکنند و معتقدند نمیتوان تکفیر مسلمانان را به این راحتی انجام داد و مجرد نگاه به ظواهر مردم و نتیجه گرفتن که فلانی کافر و فلانی فاسق است دینی و اسلامی نیست و دین به این مسائل راضی نیست؛ من معتقدم که ممکن است این دیدارهای علمی این اندیشه را از بین ببرد و ممکن است این اتفاق نیافتد و برخی بر این امر اصرار کنند که البته آنها اندک هستند.
* اخوانالمسلمین در طول ۸۰ سال گذشته بارها زمین خورده و بلند شده/رژیم کنونی مصر به اخوانالمسلمین ظلم میکند
سوال بعدی از دکتر جعفر عبدالسلام که شخصیتی مصری است امکان جایگزینی تفکر تکفیری در مصر با سرکوب اخوانالمسلیمن در این کشور بود که وی گفت: اخوان المسلمین از سال ۱۹۲۸ در مصر وجود داشته و تا الان ۸۰ سال است که فعالیت میکند و هرگز این جماعت نمیمیرد و حتی در میان ضربات سختی که رژیم کنونی به آنها زده همچنان فعال است.
وی افزود: امروز در مصر مقابله بین کسانی است که معتقد به اسلام سیاسی هستند و کسانی که جنبشهای مدنی را قبول دارند و به اینکه دین میتواند در حکومت دخالت کند، ایمان ندارند و بین این دو اندیشه درگیری وجود دارد.
عبدالسلام با بیان اینکه مصر، حکومت متدینی مثل ایران دارد، تصریح کرد: مصر و مردم مصر به حذف دین از عرصه سیاسی راضی نمیشوند ولی خب درگیریها بسیار زیاد است و هرکدام به دنبال موفقیت هستند و یکی جایی و دیگری جای دیگری موفق میشود و شکست میخورد تا ببینیم خدا چه میخواهد.
وی افزود: در مصر فکر و اندیشه تکفیری به معنایی که جاهای دیگر گفته میشود، وجود ندارد و درگیریئی که هست آن چیزی است که گفتم و اخوان المسلمین محنتهای زیادی در ۱۹۴۸، ۱۹۵۲، ۱۹۶۷ کشیده و در همه این سالها اخوان مورد حمله قرار گرفته است ولی آنها برگشتند الان نیز آنها از سوی رژیم نظامی مورد ظلم قرار گرفتند و خدا میداند چه کسی پیروز میشود.
* در شبکههای ماهوارهای تفرقهافکن خیری نیست/نباید هیچ کس، دیگری را به مذهبش دعوت کند
جعفر عبدالسلام همچنین درباره شبکههای ماهوارهای تندروی شیعه و سنی در مصر و جهان اسلام، گفت: مسلماً در این شبکههایی که بین شیعه و سنتی تفرقه میاندازند، خیری دیده نمیشود ولی میخواهم نکتهای بگویم بافت جامعه مصر متحد است و در آن شیعه و سنی نمیبینید در مصر شیعه هست که کم هستند ولی تعدادشان معلوم است و ملت مصر را نمیتوان از نظر عقیده به هم ریخت و شیعه در دوره طولانی بر مصر حکومت میکرده است صدها سال در زمان دولت فاطمی ولی آنها اثری نگذاشتند.
وی افزود: در جهان اسلام نیز هر شبکهای که تفرقهای اندازی کند در مسیر خطا قرار دارد و هرگز هیچ گروهی با تفرقهاندازی به پیروزی نمیرسد؛ شیعهها در جهان اسلام وجود دارد و همانگونه که در یکی از کنگرهها در قطر توافق شد نباید هیچ کس، دیگری را به مذهبش دعوت کند و همه کسانی که شهادتین بگویند مسلمان است.