به گزارش جهان به نقل از فارس، عضو جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران تخمین زد: سالانه ۱۰ هزار میلیارد تومان برای خرید سیگار و درمان بیماری های ناشی از آن در ایران هزینه می شود. دکتر نصیر دهقان اظهار کرد: بر اساس آمار حاصل از تعداد افراد سیگاری، میزان مصرف روزانه سیگار آنها و قیمت فعلی سیگار، همچنین سالانه دو برابر هزینه خرید سیگار در کشور صرف درمان بیماری های ناشی از مصرف این ماده دخانی می شود.
وی برآورد کرد: طبق یک آمار حدود ۲۰ میلیون نفر در کشور سیگار می کشند که از این تعداد بین ۸.۵ تا ۱۰ میلیون نفر به عنوان افراد معتاد به مصرف نیکوتین شناخته شده اند. دهقان با بیان اینکه افرادی که روزانه کمتر از پنج نخ سیگار می کشند به عنوان معتادان به مصرف نیکوتین به شمار نمی آیند، افزود: معتادان نیکوتین به طور متوسط روزانه بین هشت تا ۱۰ نخ سیگار مصرف می کنند ولی در بین آنها افرادی نیز هستند که بین ۴۰ تا ۸۰ نخ سیگار در طول روز استفاده می کنند.
به گفته وی، نتایج تحقیقات نشان می دهد که هر نخ سیگار هشت دقیقه از عمر انسان را کاهش می دهد و در هر شش ثانیه یک نفر در جهان در اثر استعمال دخانیات جان خود را از دست می دهد.
نقش خانواده ها در ترک سیگار
عضو انجمن بین المللی تحقیقات تنباکو و سیگار با اشاره به اهمیت موضوع ترک سیگار اظهار کرد: در مسیر ترک سیگار همراهی کردن خانواده های افراد سیگاری به ویژه همسران آنها بسیار سازنده است.
دهقان با بیان اینکه افرادی که برای ترک سیگار به مراکز درمانی مراجعه می کنند در سه گروه آماده (۲۰ درصد)، مردد (۴۰ درصد) و غیرآماده (۴۰ درصد) تقسیم بندی می شوند، افزود: نقش حامیان و اطرافیان افراد سیگاری در مسیر سوق دادن آنها از مرحله پیش آمادگی به مرحله آمادگی و رفع تردید آنها بسیار حائز است.
وی ادامه داد: در صورت همراهی مناسب خانواده ها، افراد سیگاری می توانند پس از ورود به مرحله تمایل، وارد مرحله ترک و پس از آن نیز وارد مرحله تداوم و جلوگیری از بازگشت شوند. دهقان گفت: لازم است افراد سیگاری و خانواده های آنها از علایم و مسایل روانی که احتمال دارد در مراحل ترک سیگار پیش آید، پیش از ورود به مرحله ترک آشنایی کافی داشته باشند.
وی کم حوصلگی، اضطراب، افسردگی، پرخاشگری و کم خوابی را ازجمله شایع ترین علایم ترک سیگار عنوان کرد و افزود: خانواده ها با آشنایی با این علایم می توانند نقش حمایتی خود را تا پایان ترک ادامه دهند و برای رسیدن به نتیجه مطلوب در این مسیر صبر و تحمل زیادی نشان دهند.
نقش موادغذایی در ترک سیگار
دهقان با تاکید بر اهمیت نقش رژیم غذایی در ترک سیگار اظهار کرد: هر ماده غذایی که منجر به اسیدی شدن محیط بدن شود مانند گوشت قرمز، نوشیدنی های کافئین دار، الکل، انواع فست فودها و غذاهای دارای چربی اشباع و بیش از حد شیرین تمایل به کشیدن سیگار را افزایش می دهد.
وی افزود: در مقابل غذاهایی که منجر به قلیایی شدن محیط بدن می شود مانند میوه و سبزی های تازه، کلم بروکلی، انواع حبوبات، جوی دو سر، زنجبیل، شیر، سیر و دارچین تمایل به کشیدن سیگار را کاهش می دهد؛ بنابراین لازم است به استفاده بیشتر از این مواد در مصرف روزانه مواد غذایی توجه شود.
معرفی جایگزین های سیگار
عضو جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران همچنین به معرفی جایگزین هایی برای سیگار در زندگی روزانه افراد سیگاری اشاره کرد و گفت: بر اساس مباحث مطرح شده در حوزه روان درمانی و رفتار درمانی افراد سیگاری، لازم است به معرفی جایگزین هایی برای سیگار به این دسته از افراد توجه شود.
دهقان با بیان اینکه از این طریق می توان سیکل معیوب مصرف مداوم و عادتی سیگار را شناسایی و با ارایه راهکاری جایگزین های مناسبی به آنها معرفی کرد، افزود: افزایش مصرف آب روزانه، انجام ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ورزش و نرمش و به طور کلی تغییر سبک زندگی می تواند در این مسیر بسیار کمک کننده باشد.
وی ادامه داد: همچنین به تازگی روش های نوینی مانند رایحه درمانی و موسیقی درمانی برای ترک دادن افراد سیگاری در ایران (در بین ۴۰ نفر به عنوان گروه شاهد) و استرالیا مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن مثبت گزارش شده است. بنابراین می توان از اینگونه روش ها نیز برای همراهی کردن با افراد سیگاری در ترک سیگار استفاده کرد.