به گزارش نماینده، روزنامه واشنگتن پست در گزارشی درباره ایران نوشت: رهبران ایران یک درس کلیدی را در داخل کشور جا انداختهاند؛ اینکه آنها به هیچ وجه از این رئیس جمهور آمریکا نمیترسند. اگر غیر از این بود آنها این اقدامات را انجام نمیدادند: یک مقام ارشد ایران روز چهارشنبه گفت: ایران اخیرا آزمایشهای جدید در زمینه ماشینهای پیشرفته فرآوری اورانیوم انجام داده است؛ مساله ای که برای کشورهای غربی که به دنبال محدود کردن برنامه هسته ای ایران هستند آزار دهنده است.
واشنگتن پست افزود: توسعه و ارتقای سانتریفیوژهای جدید ایران و جایگزینی آن با مدلهای فعلی به دقت از سوی غربیها رصد میشود چرا که ممکن است ایران را به صورت بالقوه به سمت ساخت بمب هستهای نزدیک کند.
برخلاف دولت واشنگتن، ایرانیها به خوبی بلدند چگونه شرایط و توافق موقت با گروه ۱+۵ را مدیریت کنند. هدف همه آنها به دست آوردن تواناییهای هستهای است. علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اخیرا گفت که برنامه هستهای این کشور صلح آمیز است، تولید اورانیوم با غنای پایین است و نصب و راه اندازی سانتریفیوژهای جدید حق ما است. گزارشهای خبری همچنین میگویند که ایران در حال بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک است. ایران میگوید که این مدل میتواند مواد هسته ای کمتری نسبت به نوع قبلی آن تولید کند.
واشنگتن پست در ادامه مینویسد: این مساله رنگ و بوی شگردی دیگری میدهد. «مارک دوبوویتز» کارشناس بنیاد دفاع از دموکراسیها میگوید: این غیرممکن است که از حرفهای آقای صالحی بفهمیم که منظور وی تغییر طراحی ساده یا کاهش برگشت پذیر تولید پلوتونیوم است یا جایگزینی هسته اصلی رآکتور که بازگشت آن برای تولید سوخت اورانیوم برای ساخت بمب اتمی را سخت میکند.
اگر ایرانیها با دومی موافقت کرده باشند کاخ سفید باید نتیجه گیری کند که توافق ۲۴ نوامبر یک معامله برای امتیازات انحصاری درباره اراک درقبال تسهیل تحریمها بود. در هر موردی، باراک اوباما احتمالا تسهیل تحریمها را در قبال ابزارهای قابل بازگشت معامله میکند. اوباما میگوید که این توافق میتواند پایه ای برای دیگر موضوعات بغرنج به ویژه توانایی غنی سازی باشد. هرگونه سازش درباره اراک ممکن است نشانه این باشد که توافق جامع براساس تغییرات طراحیها، تغییرات فنی، شفافیت بالا و یک قرار داد کوتاه مدت پایه ریزی خواهد شد جاییکه بیشتر محدودیتها در عرض یک دهه یا بیشتر از بین خواهد رفت.
دوبوویتز نتیجه گیری میکند که دولت باراک اوباما به تعطیل کردن تاسیسات هستهای ایران که به طور بالقوه برای ساخت سلاح هستهای میتوانند کاربرد داشته باشند و یا اوراق کردن ابعاد کلیدی برنامه نظامی هستهای ایران متعهد نیست.
این گزارش مدعی شد: ایران میتواند کره شمالی دوم باشد در یک منطقه بسیار خطرناک. این میتواند نقض وعدههای باراک اوباما برای متوقف کردن برنامه هستهای ایران باشد. در هر سناریویی، توافق موقت میان ایران و گروه ۱+۵ برای نمایندگان و سناتورهایی که میخواستند به دیپلماسی یک شانس دیگر بدهند یک هشدار بیدار باش است. برای بقیه ما این به این معنی است که رئیس جمهور ما آماده است روی امنیت ملی ما ریسک کند، مسابقه تسلیحاتی در خاورمیانه افزایش پیدا کند و تهدیدها علیه اسرائیل بیشتر شود.