به گزارش نماینده به نقل از فارس «جان کری» وزیر خارجه آمریکا بامداد شنبه پس از اعلام رسمی تمدید مهلت مذاکرات هستهای، طی بیانیهای بار دیگر گفت طرفین در مذاکرات پیشرفتهای ملموسی صورت گرفته، اما هنوز فاصلههای واقعیای نیز بین طرفین وجود دارد.
وی با بیان اینکه تهران از زمان اجرای توافق موقت ژنو به تعهدات خود پایبند بوده، در مورد روند پیشرفت مذاکرات هستهای، گفت: «روشن است که ما پیشرفت ملموسی در مذاکرات جامع خود داشتهایم، اما هنوز در برخی موارد فواصل واقعی وجود دارد. اکنون ما یک متن پیشنویس داریم که موضوعات اصلی را پوشش میدهد، اما هنوز تعدادی پرانتز و جای خالی در این متن وجود دارد.»
وزیر خارجه آمریکا که خود نیز هفته گذشته برای شرکت در مذاکرات هستهای به وین سفر کرده بود، یکی از موارد اصلی اختلاف را بحث میزان غنیسازی ایران اعلام کرده و گفت: «هنوز فاصلههای بسیار واقعی در موضوعاتی نظیر ظرفیت غنیسازی در تأسیسات غنیسازی نطنز وجود دارد. این مسئله یکی از بخشهای بسیار مهم در هر توافق جامع بالقوهای است. روی این بحث و همچنین موارد دیگر، هنوز باید کار بسیار بیشتری انجام دهیم.»
کری همچنین با بیان اینکه «دیپلماسی زمان میبرد»، گفت: برای آنکه مشخص شود که میتوان به توافق رسید یا نه، نیاز به پافشاری و مداومت وجود دارد.
وی در مورد تعهدات طرفین برای ۴ ماه آینده منتهی به سوم آذر نیز نوشته است: «همه طرفها متعهد شدند که در این تمدید کوتاهمدت به تعهدات خود بر اساس برنامه اقدام مشترک پایبند باشند. برای چهار ماه آینده، ما به توقف پیشرفت بخشهای کلیدی برنامه هستهای ایران ادامه میدهیم. علاوه بر این، ایران متعهد شد که گامهای مرتبط با هستهای بیشتری را از جنس همان گامهایی که در برنامه مشترک اقدام بدان متعهد شده است، بردارد. این شامل ادامه سقف ۵درصدی غنیسازی هگزافلوراید اورانیوم و تعهد به تبدیل هرگونه مواد فراتر از این، به اکسید است.»
بیانیه کری میافزاید: «در برنامه اقدام مشترک ، ایران نیمی از ذخایر هگزافلوراید اورانیوم با غنای ۲۰درصد خود را رقیق کرده و باقی آن را به اکسید تبدیل کرد. در این تمدید هم ایران متعهد شد که یک گام جلوتر رفته و تمامی ذخایر ۲۰درصد خود را به سوخت برای رآکتور تحقیقاتی تهران تبدیل کند. ۲۵ کیلوگرم از این مواد تا پایان دوره تمدیدی، تبدیل خواهد شد. اورانیوم ۲۰درصد زمانی که در قالب سوخت باشد، استفاده آن از سوی ایران به عنوان ماده ساخت بمب در سناریوی گریز، بسیار دشوار است. چنین تلاشی از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی شناسایی شده و نشانهای مسلم از اهداف تسلیحاتی خواهد بود.»
وی در مورد تعهدات ۱+۵ نیز نوشته است: «در مقابل، ما به تعلیق تحریمهایی که تحت برنامه مشترک اقدام توافق کردیم، ادامه داده و به ایران اجازه دسترسی به ۲.۸ میلیارد دلار از داراییهای محدودشدهاش را میدهیم که این مبلغ بر اساس نسبتگیری از تعهدات اولیه برنامه مشترک اقدام (۴.۲ در ۶ ماه)، محاسبه شده است. بگذارید در این مورد صریح باشم: ایران در طول این چهار ماه، مبلغی بیش از آنچه که در دوره ۶ ماهه دریافت کرد، دریافت نخواهد کرد و بخش اعظم درآمدهای نفتی بلوکه شدهاند نیز همچنان خارج از دسترس باقی خواهد ماند. همچنین مانند ۶ ماه گذشته، ما به اجرای قدرتمند تحریمهای کنونی، ادامه خواهیم داد.»
وزیر خارجه آمریکا در پایان هدف از تمدید مذاکرات را بهرهگیری از پیشرفتهای به دست آمده در مذاکرات اعلام کرده و نوشته است که در این مدت برنامه هستهای ایران معلق میماند که این به نفع آمریکا و متحدانش است.