به گزارش نماینده به نقل از فارس پایگاه خبری «المانیتور» روز سهشنبه در گزارش با موضوع مذاکرات هستهای ایران، نوشته است که جمهوریخواهان از حالا با نزدیک شدن به ضربالاجل توافق موقت ژنو، تلاش برای بازگرداندن تحریمهای لغو شده را آغاز کردهاند.
«جان کری» روز سهشنبه پس از چند دور مذاکره با همتای ایرانی خود، تلویحا از احتمال تمدید مذاکرات سخن گفت. به نوشته المانیتور، این اظهارات موجب شده تا جمهوریخواهان هم در سنا و هم در مجلس نمایندگان برای در دستور کار قرار دادن «اقدامات تنبیهی» در موعد ۲۰ جولای (۲۹ تیر) که مهلت مذاکرات به پایان میرسد، وارد عمل شدهاند.
«اد رویس» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان در بیانیهای در مورد اظهارات کری، ابراز امیدواری کرد که دولت برای «آمادهسازی تحریمهای اضافی علیه ایران» وارد مذاکره جدی با کنگره شود. رویس پیشتر در ماه جولای لایحه تحریمی را علیه ایران ارائه کرد که هرچند در مجلس نمایندگان به تصویب رسید، اما در سنا متوقف ماند.
«جان مککین» سناتور جمهوریخواه نیز به اظهارات کری واکنش نشانه داده و گفته است: «۲۰ جولای تاریخی بود که اعلام شد. بنابراین، فکر میکنم تحریمهایی که کاهش یافته، باید بار دیگر اعمال شود، مگر آنکه دلیل کاملا موجهی برای عدم انجام این کار وجود داشته باشد. »
بر اساس برنامه مشترک اقدام که سوم آذر پارسال در ژنو به توافق طرفین رسید، برخی از تحریمهای ایران لغو شده است. اعضای کنگره در اظهاراتی که برخی آن را تقسیم کار قانونگذاران و قوه مجریه آمریکا تفسیر کردهاند، بارها خواستار بازگشت و حتی تشدید تحریمهای ایران شدهاند.
«مارک کرک» دیگر سناتور جمهوریخواه نیز روز سهشنبه ابراز امیدواری کرده است که طرح پیشنهادی وی برای تقویت تحریمها که در ماه دسامبر ارائه شده بود، همچنین دیگر طرح مربوط به مسئله حقوق بشر که همراه با سناتور «مارکو روبیو» ارائه کرده بود، با حمایت کنگره مواجه شود. وی به المانیتور گفته است: «با توجه به پیشرفت اندک صورت گرفته، کنگره میخواهد هرآنچه تا الان رخ داده را رد کند. »
«لیندسی گراهام» سناتور برجسته جمهوریخواهان نیز با بیان اینکه او هم میخواهد طرحی را برای بازگشت تحریمها به صحن سنا معرفی کند، به المانیتور گفته است: «آنها در آستانه بستن تواقفی بد هستند که به ایران ظرفیت غنیسازی میدهد. فکر میکنم (مقامات دولت اوباما) بیش از یک توافق بد، از استفاده از گزینه نظامی برای متوقف کردن گریز هستهای ایران میترسند. این دارد این تفکر را به وجود میاورد که این حرف که گزینه نظامی روی میز است، تنها یک افسانه است. »
گراهام همچنین نامهای را بین سناتورها توزیع کرده است که خواستار سختگیری بیشتر در مذاکره با ایران و نقشآفرینی بیشتر کنگره در توافق نهایی شده است.