به گزارش نماینده به نقل از مرکز اسناد انقلاب اسلامی حسن شمشادی رئیس دفتر صدا و سیما در سوریه است كه از ابتدای بحران شام به صورت میدانی در آنجا حضور داشته و تحولات را از نزدیك مشاهده كرده است. شمشادی از خبرنگاران شجاع ایرانی است كه رد پای گزارش های جذاب و اثرگذارش را نه فقط در سوریه كه در سال های ابتدایی اشغال عراق نیز شاهد بوده ایم. با او در روزهای محدود حضورش در تهران به گفتگو نشستیم تا از منظر یك شاهد عینی برخی جریانات و جنایات اتفاق افتاده در سوریه را دنبال كنیم. مشروح كامل این گفتگو را در ادامه می خوانید:
برای آغاز بحث اگر امكان دارد شمایی كلی از وقایع سوریه را برای مخاطبان سایت بیفرمایید؟
بحران سوریه كه هم اكنون در چهل و یكمین ماه خودش است، از فروردین سال ۹۰ اعلام كردند چند هفته ، بعد چند ماهه و در نهایت گفتند شش ماهه قصد دارند نظام سوریه را سرنگون كنند با همه نقشه هایی كه كشیدند و توطئه هایی كه به كار بردند كاری از پیش نبردند و كار به انتخابات ماهه گذشته ریاست جمهوری سوریه رسید. برای اولین بار در سوریه انتخابات رقابتی شكل گرفت كه از بین ۷۳ درصد واجدین شرایط و از ۱۵ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر كه شركت كرده بودند ۸۸ درصد به آقای بشار اسد رای دادند. بر این اساس آقای اسد بر اساس قانون اساسی سوریه به مدت هفت سال بعنوان رئیس جمهور سوریه انتخاب شد. این مسئله نشان داد برنامه ریزی های چند ماهه و چند ساله نیروهای تكفیری مخالف اسد به جای نرسید و درنهایت شكست خورد .
شما از ابتدای بحران به طور عینی از نزدیك تحولات سوریه را مشاهده كردهاید؟
غیر از چند روز اول بحران كه در اصل به ظاهر اعتراضات خیابانی بود من چند صباحی سوریه نبودم اما سریع بازگشتم و تا به امروز به عینه همه مسائل مربوط به سوریه را از نزدیك مشاهده كرده ام. مشاهدات من شامل برخی عملیات ها و اشغال بعضی از نقاط سوریه، جنایات و تهدیداتی كه داشتند، سرهایی كه بریدند تا مثله كردن اجساد بود.
به طور مشخص از طرف نیروهای تكفیری مورد تهدید قرار گرفته اید؟
ببینید حسن شمشادی خبرنگار در سوریه به طور مشخص از روز اول بحران شاید خیلی كمتر مورد تهدید بود تا اینكه بحران ادامه پیدا كرد و چندین و چند گزارش افشاگرانه ما از سوریه پخش و عملا دروغگویی های الجزیره و العربیه را افشا كردیم و سیاه نمایی های آنها را نشان دادیم به همین میزان سطح تهدیدات آنها بالاتر رفت و به جایی رسید كه با گزارش من در تكذیب سقوط حلب، سطح تهدیدات نیروهای مخالف خیلی بالاتر رفت. اسم من را در فضای مجازی پخش كردند و به دنبال سر ما می گشتند! وقتی كه شما برای انجام گزارش به مناطق جنگ زده می روید عملا با تهدید های زیادی مواجه هستید وقتی تیر تك تیراندازها از بغل گوش شما رد می شود، وقتی كه در چند قدمی شما تله های انفجاری هست، وقتی كه یك خمپاره در چند ده متری شما برخورد می كند اینها همگی تهدید است.
اگر امكان دارد به مواردی مصداقی از این تهدیدات اشاره كنید؟
بسیاری از گزارشات ما از صحنه های انفجار بود و پیش می آمد كه در نزدیكی ما چند خمپاره هم منفجر می شد ما در چندین مورد از كنار تله های انفجاری رد شدیم در مواردی به خصوص در حلب تك تیراندازها ما را نشانه می گرفتند كه یك بار از بغل گوش مان رد شد. دو بار كنار دفتر ما بمب گذاری شد كه یكبار منفجر شد.
چه میزان جمهوری اسلامی نزد مردم سوریه محبوبیت دارد؟
باید در آغاز مشخص كنیم منظورمان از مردم سوریه چه كسانی هستند.مردم سوریه یك اكثریت طرفدار بشار اسد هستند و مقابل تروریست ها هستند. دقیقا همین اكثریت جمهوری اسلامی ایران را دوست دارند یك اقلیتی هستند كه ممكن است با گروه های مسلح همراه باشند كه این اقلیت رابطه خوبی با جمهوری اسلامی ایران ندارند.
كسانی هستند كه به بشار اسد علاقه داشته باشند اما متمایل به جمهوری اسلامی نباشند؟
به ندرت این قضیه پیدا می شود.چون بشار اسد را در راستای محور مقاومت می دانند و به تبع ایران را كه حامی اسد است هم در این محور مقاومت می بینند. كسی كه ایران را دوست داشته باشد فلسطین و حزب الله لبنان را هم دوست دارد و دشمن رژیم صهیونیستی هم هست.
رسانه های مخالف اسد سعی داشتند در این انتخابات شائبه ایجاد كنند و آن را دستكاری شده به دنیا معرفی كنند نظر شما چیست؟
در انتخابات اخیر سوریه اگر صد نفر دیگر هم در این انتخابات شركت می كردند و كسی غیر از آن كسی كه مدنظر آقایان هست انتخاب می شد باز هم این شائبه ها را مطرح می كردند. از چند ماه پیش ما گفتیم بعد از ما هم دیگر رسانه های غربی مطرح كردند كه بشار اسد در شرایط كنونی رقیب ندارد چرا كه هیچكس محبوبیت بشار اسد را ندارد. بشار اسد كاریزمایی در سوریه دارد كه باعث شده مردم به اسد رای بدهند.
به نظر شما این محبوبیت فراز و فرودی هم در این سه سال داشته است؟
به طور قطع اینطور است .ببینید كسانی كه این برنامه را شروع كردند در آغاز به سراغ نقاط ضعف و فسادهای حاكم در نظام بشار اسد رفتند كه خیلی از این قضایا درست بود حتی مقام معظم رهبری هم همین را گفتند كه ما با مردم سوریه هم رای هستیم در اصلاحاتی كه باید صورت گیرد. اما باید این اصلاحات در داخل انجام گیرد. آقای بشار اسد هم یك سری اصلاحات مانند قانون انتخابات، قانون اساسی،همه پرسی برای قانون اساسی انتخابات جدید مجلس،قانون احزاب، حقوقی كه به كردها تعلق گرفت،چند سری عفو عمومی و ... خیلی سریع انجام داد. هر چند كه در آغاز عده ای قلیل به نیروهای مخالف و مسلح پیوستند اما هرچقدر میزان خشونت و قانون شكنی نیروهای مخالف اسد به خصوص داعش و النصره را مشاهده كردند باعث شد ذره ذره از نیروهای حامی مخالفان اسد كم و به موافقان او افزوده شود. ضمن اینكه خیلی از كسانی كه به نظام بعث سوریه، نظام اداری، نظام امنیتی و ... اشكالات اساسی دارند هم بشار اسد را دوست دارند.
اینكه بعضی ها عنوان می كنند نیروهای سنی مذهب سوریه از مخالفان اسد حمایت می كنند و زمینه را برای نفوذ آنها آماده می كنند صحیح است؟
خیر. داعش كار را به جایی رساند كه جبه النصره و القاعده و اكثر مخالفان اسد از او اعلام براعت و جدایی كرده اند. به دلیل اینكه داعش تفكری در سوریه و هم اكنون هم در عراق گسترش می دهد مبنی بر اینكه هر كس با من نیست علیه من است و خونش مباح است حال هر كس و هر جریانی باشد شیعه یا سنی فرقی نمی كند.
آیا مخالفین اسد فقط سوری هستند؟
خیر. آنگونه كه در اعترافات و عكس های خود نیروهای تكفیری مشاهده می شود بسیاری از این نیروها توسط آمریكا و انگلیس در كشورهای منطقه مانند اردن وتركیه تربیت شده اند. نكته مهمی كه باید توجه داشت این است كه این نیروها نه تنها از انگلیس و آمریكا بلكه از سرتاسر منطقه به سوریه و عراق می آیند. یك موسسه تحقیقاتی در انگلیس یك سال پیش اعلام كرد صد هزار نیروی جنگنده از ۸۳ كشور دنیا الان در سوریه هستند و علیه اسد جنگ می كنند.
ارزیابی شما از عملكرد نظام جمهوری اسلامی در مواجه با بحران سوریه چگونه است؟
ما در چارچوب آنچه كه آقا فرمودند و سیاست های نظام در خصوص سوریه را اعلام كردند حامی مردم سوریه در قبال توطئه خارجی بوده و هنوز هم هستیم. اگر تغییر صورت گیرد باید طبق نظر مردم باشد هرچه هست باید از طریق صندوق رای و بر اساس گفتگو باشد. در این راستا كاری كه ما كردیم حمایتهای اقتصادی و مشاوره های نظامی ودفاعی در چارچوب قراردادهای بین دو كشور است. همانطور كه سوریه در جریان هشت سال جنگ تحمیلی به ایران كمك كرد ما هم بر اساس همان چارچوب عمل می كنیم.
عملكرد رسانه های محور مقاومت نسبت به انعكاس واقعیت را شما كه حضور میدانی دارید، چگونه ارزیابی می كنید؟
ما عملا با یك امپراطوری رسانه ای می جنگیم كه با صدها شبكه و رادیو و سایت با زبان های مختلف در كل دنیا عمل می كنند و اینها به عبارتی می توان گفت استاد رسانه هستند و با استفاده از این تاكتیك ها تمام سعی خود را برای واژگونی واقعیت و سیاه نمایی در تحولات سوریه می كنند.اینها استاد رسانه هستند ما كار را از آنها یاد گرفتیم. ما با چند رسانه در این فضای گسترده با آنها مقابله می كنیم و كسانی كه به دنبال حقیقت هستند ما را می بینند و اخبار را از طریق ما هم پی گیری می كنند عملا بیشتر اقدامات دروغ مابانه آنها را خنثی و فضا را برای تمام دنیا شفاف كرده ایم. شما باید توجه كنید ۷۰ درصد اتفاقاتی كه در سوریه به گوش مردم دنیا می رسد رسانه ای است ما در این فضای رسانه ای و جنگ نابرابر به رقابت پرداختیم و خیلی از اقدامات آنها را خنثی كردیم مثلا در عملیات فتح دمشق بارها گفتند كه دمشق سقوط كرده است اما ما رفتیم و نشان دادیم كه در دمشق هستیم و اتفاق خاصی هم صورت نگرفته است و به همین ترتیب در جاهای دیگر سوریه. بر خلاف آنچه كه همه فكر می كنند در سوریه زندگی عادی مردم در جریان است و همه جا كشت و كشتار نیست. در نهایت من فكر می كنم در رسالتی كه انتخاب كرده ایم تا حد ۹۰ درصد موفق بوده ایم.