به گزارش نماینده به نقل از مهر، دکتر محمد اسماعیل مطلق در دوشنبه در نشست کشوری ارتقا علم باروری که در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد، گفت: در سال گذشته ۲۲۰ هزار سقط جنین داشتهایم که ۱۰۰ هزار مورد آن به گفته زوجین بنا به دلایل پزشکی بوده و ۱۲۰ هزار مورد آن غیرقانونی بوده است. این در حالی است که تعداد مجوزهای صادره از پزشکی قانونی کمتر از ۷ هزار مورد بوده است.
وی با بیان اینکه نرخ باروری به متوسط تعداد فرزندانی که یک زن در طول دوران باروری خود به دنیا میآورد گفته میشود، اعلام کرد: نرخ باروری در سالهای ۵۱ تا ۵۳ ، ۵.۹ تا ۶ بوده که در سالهای ۶۰ تا ۶۲ به ۶.۸ رسید که بیشترین نرخ باروری در این سالها بوده است اما در سالهای ۸۷ تا ۸۹ نرخ باروری به ۱.۸ رسیده است.
مطلق درباره چالشهای پیش روی افزایش نرخ باروری گفت: افزایش سن ازدواج یکی از این چالشهاست که در سال ۹۰ سن ازدواج در زنها به ۲۳.۴ و در مردها به ۲۶.۷ رسیده بوده است.
وی با بیان اینکه بیش از ۱۱ میلیون دختر و پسر در آستانه ازدواج در کشور داریم، گفت: بخش قابل توجهی از آنان در حال پشت سرگذاشتن سن مناسب ازدواج و باروری هستند.
به گفته مدیر دفتر سلامت، جمعیت خانواده و مدارس وزارت بهداشت، فاصله سن ازدواج تا تولد فرزند اول و فاصله طولانی بین تولدهای بعدی از دیگر چالشهای پیش روی افزایش نرخ باروری در کشور است. میانگین فاصله بین ازدواج تا فرزند اول در زنان ایرانی در سال ۸۸ ، ۳.۵ سال بوده است. فاصله بین فرزند اول و دوم ۵.۴ سال، فاصله بین فرزند دوم و سوم ۵.۳ سال، بین فرزند سوم و چهارم ۵ سال، بین فرزند چهارم و پنجم ۴.۶ سال و بین فرزند پنجم و ششم ۴ سال بوده است.
مطلق در ادامه افزود: تعداد طلاق در سال ۹۲ ،۱۵۵ هزار و ۳۶۹ مورد بوده است در حالی که در سال ۸۵ ، ۹۴.۰۳۹ طلاق داشتهایم.
وی در ادامه به مسئله ناباروری در بین زوجین اشاره کرد و گفت: سه میلیون زوج نابارور در کشور داریم که اکثریت قریب به اتفاق موارد ناباروری در کشور ناباروری اولیه را تشکیل میدهد (زوجینی که هیچ فرزندی ندارند).
مطلق در همین رابطه به تحت پوشش بیمه نبودن خدمات ناباروری اشاره کرد و آن را یکی از چالشهای پیش رو دانست.
وی همچنین درباره رفتارهای پرخطر در جامعه گفت: نیم درصد جامعه (یک نفر از هر ۲۰۰ نفر) به هپاتیت C مبتلا هستند و شیوع هپاتیت B به دو درصد رسیده است.
مدیر دفتر سلامت، جمعیت خانواده و مدارس وزارت بهداشت همچنین با اعلام اینکه براساس برآوردها بیش از ۹۰ هزار نفر در کشور آلوده به ایدز هستند، گفت: بیش از ۲۷ هزار مبتلا به ایدز در کشور شناخته شدهاند. ظرف دو سال اخیر و سال گذشته میزان ابتلا به HIV از طریق تماس جنسی از مرز ۳۰ درصد عبور کرده است درحالی که در پنج سال گذشته این آمار در مرز ۱۰ درصد بوده است.
مطلق همچنین با بیان اینکه در ساختار فعلی وضع زناشویی میزان باروری ۱.۸۵ است، گفت: اگر تعداد افراد بدون همسر در اثر فوت را ۱۰ درصد کاهش دهیم میزان باروری به ۱.۸۷ میرسد و اگر تعداد افراد بدون همسر در اثر طلاق را کاهش دهیم میزان باروری به ۱.۸۸ میرسد. اگر تعداد افراد مجرد را ۱۰ درصد کاهش دهیم میزان باروری به ۳.۶ میرسد و اگر همه موارد گفته شده را ۱۰ درصد کاهش دهیم میزان باروری به ۲.۶۵ خواهد رسید.
وی همچنین درباره تعداد سالمندان در کشور گفت: بررسی وضعیت استانهای کشور نشان میدهد بسیاری از استانها در شیب پیری قرار دارند و ۸.۲ درصد جمعیت سالمند است که این آمار رو به افزایش است.
به گفته مدیر دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، جمعیت جوان (۱۸ تا ۳۰) سال، ۱۹ میلیون و ۳۴۹ هزار نفر است که ۳۰ درصد جوانهای ۲۰ تا ۳۵ سال ازدواج نکردهاند.