نماینده - اصفهان، دو سال پیاپی «پایتخت فرهنگی جهان اسلام» بوده، و چند سالی است که «پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی» نام گرفته. در این مجال اما از منظری دیگر به آن نظر داریم؛ از نحوه ی مواجهه ی مسئولین فرهنگی «پایتخت فرهنگ و تمدن» این سرزمین با یک رویداد فرهنگی صد در صد مردمی...!
این روزها اصفهان هم مثل اغلب شهرهای کشور شاهد برگزاری چهارمین دوره ی جشنواره ی مردمی فیلم عمار بود، و دیروز اختتامیه ی بخش عمومی جشنواره؛
خیلی تصادفی از این برنامه باخبر شدیم و قرار شد با دوستان سری به این اختتامیه بزنیم، چیزی که بیش از همه به چشم می آمد استقبال کمرنگ از این برنامه بود که بی تردید ضعف اطلاع رسانی اصلی ترین دلیل آن به شمار میرفت، تازه وقتی دبیر جشنواره گزارشی از روند برگزاری برنامه ارائه می کرد کم مانده بود اشکمان هم سرازیر شود! "مؤمنیان" از عدم همراهی مسئولین فرهنگی اصفهان می گفت، از اینکه حتی یک ریال هم بودجه به این برنامه اختصاص نداده بودند و همه ی هزینه ها توسط خود بچه ها تقبل و تأمین شده بود، از اینکه هیچیک از مسئولین به خود زحمت نداده بودند که حتی در یکی از مراسم افتتاحیه یا اختتامیه حضور پیدا کنند، البته تعجبی هم ندارد، وقتی مسئولین دولتی در برنامه های جشنواره تهران شرکت نکرده بودند، اصفهان که جای خود دارد! از اینکه مسئولین آموزش و پرورش شهر به جای آنکه کمک حال آنان در اکران فیلم ها و اجرای این برنامه باشند «جشنواره ی عمار» را «جشنواره ی انبار» پنداشته و آنان را به واحد تدارکات و این چیزها حوالت داده اند! در شرایطی که مسئولین عالی رتبه دولت به تمایز «هنرمند ارزشی و هنرمند غیر ارزشی» قائل نیستند، چنین رفتارهایی البته چندان دور از انتظار نیست! حال آنکه ظاهراً هرچه آثار هنری ساختارشکنانه تر باشند و برخی اهالی هنر هتاکانه تر به آرمان ها و ارزش های این نظام پرداخته باشند، ارج و قرب بیشتری نزد برخی مسئولین دارند، اگر نه، پس چرا در این میانه تنها «هنر ارزشی» و «هنرمند ارزشی» است که این گونه مهجور مانده است؟ (حکایت غریبی است این موضوع که خود گفتاری مفصل می طلبد!)
گلایه ی بچه های اصفهان البته شامل حال مسئولین اصلی جشنواره هم می شد که علیرغم قولی که داده بودند، از آنها هم خبری در افتتاحیه و اختتامیه ی برنامهی اصفهان نبود! با این تفاوت که اینها به تمایز هنر متعهد از هنر بی تعهد و سفارشی باور دارند و اتفاقاً برای نشان دادن همین تمایزهاست که گام در این راه نهاده اند.
این جشنواره با هدف معرفی نسلی تازه از فعالان عرصه ی فیلم و سینما پا به عرصه گذاشته و بی توجه به کلیشه های تکراری و رنگباخته، پرورش و تبیین سوژه هایی جدید، واقعی، مردمی و مهم تر از همه، هم راستا با آرمان ها و ارزش های این نظام را وجهه ی همت خود ساخته است، به امید آن که این تلاش های جوانان انقلابی بیش از این به دیده ی مدعیان «مردمی کردن فرهنگ» بیاید و با آن برخوردی در خور شأن آن داشته باشند، برخوردی منصفانه، پیراسته از گرایش های جناحی و حزبی و آراسته به باورها و ارزش های اصیل انقلاب... .
سیده آزاده امامی / خبرنگار نماینده در اصفهان