شناسهٔ خبر: 40397 - سرویس سیاست

بازتاب داخلی و خارجی گفتگوی روحانی و اوباما

روحانی اوباما 2 گفت و گوی تلفنی اوباما و روحانی که یکی از بزرگترین اتفاقات سیاست خارجی انقلاب اسلامی محسوب میشود بازتابهای مختلفی در رسانه های داخلی و خارجی داشته است.

اوباما روحانیبه گزارش «نماینده» گفتگوی تلفنی اوباما و روحانی یکی از بزرگترین اتفاقات تاریخی در سیاست خارجی انقلاب اسلامی محسوب می شود.

با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر نوع مواجهه دیپلماتیک با طرف غربی و نیز عدم فراموشی نسبت به شناخت حریف و اهداف او که تحت عنوان «نرمش قهرمانانه» عنوان شد، نیروی لازم برای دستگاه دیپلماسی کشور را تامین نمود. تیم دیپلماسی تا زمانی که بتواند از این توان و نیرو به خوبی بهره ببرد و در مسیر تعامل و مذاکره در دام های گوناگون آمریکایی گرفتار نشود به یقین حداقل نتیجه این تقابل یک نتیجه برد برد خواهد بود.

 

 رویکرد مقام معظم رهبری در این رابطه یک وجه دیگر نیز می تواند داشته باشد و آن اثبات نظریه جمهوری اسلامی ایران در مورد آمریکاست که ظاهرا مدتی است در میان برخی از عناصر داخلی مورد تردید قرار گرفته است. خوی استکباری مقامات آمریکایی همچنان مانند گذشته بارز است اما در موقعیتی که دولت جدید مولد آن بود اقتضائات لازم به نحوی فراهم شد تا شاید جمهوری اسلامی بار دیگر به جامعه جهانی اثبات کند که آمریکایی ها هرگز اهل گفتگو و مذاکره بر مبنای احترام و حقوق متقابل نیستند. نمونه بارز این ادعا در هفته های اخیر رویکرد تهاجمی و توهین آمیز رئیس جمهور آمریکا نسبت به ملت ایران بود که رسما و برای بار چندم تهران را تهدید به حمله نظامی کرد و این تهدید توهین آمیز تنها چند روز پیش از سفر روحانی به نیویورک بود.

 

به نظر می رسد در صورتی که تیم دیپلماسی کشورمان بتواند از این فرصت به درستی بهره ببرد و به دستاورد منطقی و معقولی برسد، همانطور که نیویورک تایمز مدعی شده نشانه زمان سنجی و هوشمندی مقام معظم رهبری در اداره فضای دیپلماسی کشور است و در صورتی که طرف آمریکایی همانند ۳۵ سال گذشته مجددا بر رفتار ظالمانه و غیر عقلانی خود تاکید داشته باشد در آن صورت مقام معظم رهبری هم جامعه جهانی را بار دیگر علیه رفتار متناقض آمریکایی ها مجاب نموده و هم عناصر فریب خورده داخلی را در این رابطه خلع سلاح نموده اند.

 

بازتاب های فراوانی نسبت به گفتگوی تلفنی اوباما و روحانی در رسانه ها به وجود آمده که به برخی از آنها در رسانه های داخلی و خارجی اشاره می شود:

 

بی بی سی فارسی

به نظر می‌رسد که گفتگوی مستقیم حسن روحانی و باراک اوباما اقدام نظامی یکجانبه اسرائیل علیه ایران را هم دشوار‌تر خواهد کرد. تا زمانی که روند تعامل سازنده ایران با قدرت‌های بزرگ بر سر مناقشه اتمی ادامه داشته باشد چراغ قرمزی که باراک اوباما در مورد حمله به مراکز اتمی ایران در برابر اسرائیل قرار داده است، سبز نخواهد شد.

 

روزنامه دیلی تلگراف

این اولین گفت و گوی مستقیم رئیسان جمهوری ایران و آمریکا پس از سه دهه بود ... هر دو کشور اخیرا علائمی را در مورد علاقه خود برای همکاری و حل بن بست به وجود آمده بر سر برنامه هسته ای ایران نشان داده بودند.

 

اسکای نیوز

این مکالمه تلفنی می تواند یک گام عمده در حل نگرانی ها در مورد برنامه هسته ای ایران باشد. این نخستین تماس مستقیم سران دو کشور طی بیش از ۳۰ سال گذشته به شمار می رود.

 

خبرگزاری اتریش آپا

این گفت وگوی تلفنی تاریخی بود و نشانه ای روشن برای حل و فصل موضوع هسته ای می باشد.

 

صدای آمریکا

یک مقام ارشد دولتی آمریکا گفت کاخ سفید روز جمعه مطلع شد که آقای روحانی خواستار صحبت با باراک اوباما یس از ترک نیویورک است. اد رایس، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا «تحریم های سخت» را عامل کشاندن رئیس جمهوری اسلامی ایران تا پای تلفن و مکالمه با آقای اوباما توصیف کرد و تاکید کرد که فشارها باید ادامه یابد.

 

سایت انتخاب

این نکته ی کلیدی نیز گفتنی است که هیج دولتی در طول انقلاب از چنین اختیاراتی بهره نداشته و این اختیارات ناشی از اعتماد کامل رهبری به اعتقادات دکتر روحانی و اعتماد کامل ایشان به توانایی رییس جمهور هوشمند ایران است، لذا از این جهت، دکتر روحانی در مسیر جلب اعتماد و نظر رهبری، نمره ای حقیقتاً کامل داشته است، چرا که تا امروز، کسی نتوانسته اینگونه اعتمادسازی کند و تا این اندازه در نگاه رهبر انقلاب امین و توانا باشند.

 

عصر ایران

اگر رهبر معظم انقلاب، قبل از سفر روحانی به نیویورک، اختیارات لازم را به رئیس جمهور برای فتح باب در خصوص گفت و گوی عزتمندانه با آمریکا را نمی دادند، رئیس جمهور هرگز نمی توانست صحنه عمل را بدین گونه که شکل گرفت بچیند. به نظر می رسد، با روی کار آمدن روحانی، یکی از مهم ترین دغدغه های رهبر معظم انقلاب در باب مذاکره با امریکا رفع شده است چه آن که کنش و واکنش های دیپلماتیک، ظریف کاری های پیچیده ای دارد که اگر تیم مذاکره کننده داخلی به آنها واقف نباشد، نتیجه برای کشورمان خسارت بار خواهد بود.

 

رجا نیوز

صرف نظر از خطای گفتمانی رئیس جمهور در این اقدام و بی توجهی به مبنای عمیق نظری که امام راحل در تقابل با شیطان بزرگ بنا نهاده اند، این اقدام از نظر حساب و کتاب مادی و عقلایی نیز دستاوردی برای ایران نداشته است.

 

جهان نیوز

اگر چه پیش از این و در سالیان و دهه های گذشته بارها از سوی مقامات مختلف آمریکا درخواست ملاقات با ایران داده می شد، اما جمهوری اسلامی ایران به علت سیاست های خصمانه ایالات متحده و توطئه های این کشور علیه کشورمان، موضع قلدرمآبانه این کشور، رفتار غلط واشنگتن علیه سیاست ها و مواضع ایران، کودتای ۲۸ مرداد و حمایت از شاه، حمایت از دشمنان قسم خورده جمهوری اسلامی و پناه دادن به گروه های تروریستی و ضدانقلاب، تحریک و کمک به صدام حسین در جنگ تحمیلی، حمله موشکی به هواپیمای مسافربری ایرانی در خلیج فارس، تهدید و تحریم جمهوری اسلامی ایران و تهدید کشورها و شرکت های طرف قرارداد ایران، قتل عام مسلمانان در سراسر جهان، حمایت از رژیم صهیونیستی و مقابله با حماس و حزب الله و ده ها دلیل دیگر حاضر به گفتگو با آمریکا نشده بود. البته در موضوع عراق ایران و امریکا در سطح سفرا با یکدیگر گفتگوهایی دوجانبه برگزار کرده بودند.