به گزارش «نماینده»، رضامراد صحرایی، وزیر آموزش و پرورش در جلسه علنی امروز (یکشنبه ۱۰ تیر ماه) مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی تدابیر اتخاذ شده برای سال تحصیلی ۱۴۰۲ – ۱۴۰۳، اظهار کرد: دولت سیزدهم در شرایطی وزارت آموزش و پرورش را تحویل گرفت که شاهد دو سال تعطیلی کلاسهای درس و ناامیدی جامعه بودیم.
وی متذکر شد: بازگشایی مدارس و بازگشت نوجوانان و جوانان به کلاسهای درس تصمیم سختی بود که ما در آغاز سال ۱۴۰۱ گرفتیم. با توجه به جنگ ترکیبی که در جامعه به راه انداخته بودند، والدین از این تصمیم نگران بودند اما بالاخره ما پس از بحثهای کارشناسی در مهر ماه سال ۱۴۰۱ مدارس را بازگشایی کردیم؛ در شرایطی که از ۲۵ شهریور ماه ۱۴۰۱ کشور وارد جنگ شناختی شده بود و نوک این حمله مدارس ما به ویژه دبیرستانهای دخترانه بودند.
صحرایی ادامه داد: با ابتکار مجلس شورای اسلامی و دولت، قانون رتبهبندی معلمان در مجلس نهایی شد و یک راهبرد اثربخش برای جدا کردن صف فرهنگیان از افرادی که نسبت به وضعیت خود اعتراض داشتند، بود. یکی دیگر از چالشهایی که ما با آن مواجه هستیم اجرای قانون رتبهبندی معلمان است که بعضاً اجرای نادرست آن کام برخی از معلمان را تلخ کرد. عدم پرداخت کافی و اجرای درست رتبهبندی معلمان در اسفند سال ۱۴۰۱ منجر به نارضایتی معلمان شد و در نهایت در فروردین سال ۱۴۰۲ وزیر آموزش و پرورش استعفا داد و بنده در شرایطی این وزارتخانه را تحویل گرفتم که با سه نقطه بحرانی مواجه بودیم.
میزان بازنشستگی در وزارت آموزش و پرورش از میزان جذبشدگان پیشی گرفته است
صحرایی گفت: وضعیت دانشآموزان کشور از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲ نشان میدهد که جمعیت دانش آموزی کشور بیش از سه میلیون و ۶۰۰ هزار نفر اضافه شده است، از سوی دیگر میزان بازنشستگی در وزارت آموزش و پرورش از میزان جذب شدگان پیشی گرفته، یعنی ما از یکسو با رشد جمعیت دانش آموزی مواجه بوده و از سوی دیگر با افزایش میزان بازنشستگان روبهرو هستیم. همچنین در بحث نیروی خدماتی نیز ما با کاهش در وزارت آموزش و پرورش روبهرو شدهایم.
وی اظهار کرد: ما بالغ بر ۱۷۶ هزار و ۷۳۱ معلم برای سال ۱۴۰۳ کمبود داشتیم و بنده در ۲۹ مهر سال ۱۴۰۲ این موضوع را به سازمان اداری و استخدامی اعلام کردم. از سال ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۰ جذب دانشجو معلم به صفر رسیده بود که ما در وزارت آموزش و پرورش و با همکاری سازمان اداری و استخدامی مجوز جذب ۷۲ هزار نفر را گرفتیم که این میزان استخدام در این حجم بیسابقه است. نتایج آزمون استخدامی در همین هفته اعلام خواهد شد.
وزیر آموزش و پرورش تاکید کرد: همچنین یک بسته تشویقی را برای نگهداشت بازنشستگان و افرادی که در شرف بازنشستگی هستند، در وزارت آموزش و پرورش طراحی کردیم و اکنون در دولت است که اگر در دولت به تصویب برسد بستر نگهداشت معلمان را فراهم خواهد کرد.
صحرایی بیان کرد: دستورالعمل نقل و انتقال معلمان را نیز به نفع شهرهایی که کمبود معلم دارند، اصلاح کردیم. سهم بودجه آموزش و پرورش از بودجه کشور در یک دهه اخیر روز به روز کمتر شده است و ما دائماً با کسری بودجه مواجه بوده و تلاش کردیم تا آن را برطرف کنیم.
وی تاکید کرد: با وجود همه این مشکلات، ما ۴۷ همت مطالبات و معوقات معلمان را پرداخت کردیم، اکنون نیز ۷۳ همت کسری در وزارت آموزش و پرورش داریم. با وجود این، پرداخت حقوق معلمان حقالتدریس ماهانه شده است و از منبع مالی وزارت آموزش و پرورش بالغ بر ۲۵ همت تسهیلات با سود پایین به معلمان اعطا کردیم. حقوق معلمان با اجرای رتبهبندی ۲۶ درصد رشد پیدا کرده است البته حق معلمان بیش از این است.
به ۱۶۰ همت برای نوسازی در آموزش و پرورش نیاز داریم
وزیر آموزش و پرورش گفت: به ۱۶۰ همت برای نوسازی در آموزش و پرورش نیاز داریم. در دولت شهید رئیسی به طور متوسط روزی ۸ مدرسه در کشور ساخته شد. شهید رئیسی به امور پرورشی اعتقاد داشت. سند تحول بنیادین گره گشای مشکلات کشور بوده است و غیر از دغدغه این موضوع روزی را سپری نکردیم.
وی ادامه داد: تمام دستگاهها و کشور نسبت به این سند مسئولیت دارد. برنامه هفتم پیشرفت کشور نیز طراحی شد و در ماده ۸۸، امور پیشرفت کشور را طراحی کردیم. تراکم در کلاسهای درس به دلیل مهاجرتها است که باید فکری جدی درباره آن کنیم و در برخی کلاسها تعداد اتباع از دانش آموزان دیگر بیشتر شده است.
صحرایی اظهار کرد: در قانون برای رتبهبندی ۳۸ همت پیش بینی شد، اما اجرای آن بیش از ۵۰ همت بودجه میخواست. با این کار ۲۶ درصد میانگین حقوق معلمان افزایش پیدا کرد. رتبهبندی افتخار دولت سیزدهم و مجلس است. احیای نظام تربیت و تعلیم معلم کشور در دستور کار قرار گرفته است. ظرفیت دانشگاه فرهنگیان افزایش قابل توجهی داشته و دانشگاه فرهنگیان مرکز ثقل آموزش و پرورش است.
وی بیان کرد: سندی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب کردیم تا تربیت معلم را مورد توجه جدی قرار دهد. برای اصلاح تمام امور کشور راهی به جز اصلاح معلمان نداریم. دانشگاه فرهنگیان برای تمام کشور است نه بخش خاصی. مدارس سمپاد اصلاح شده است و برای آن یک برنامه دقیق در نظر گرفتهایم.
وزیر آموزش و پرورش اظهار کرد: سازمان تربیت کودک استقرار پیدا کرده و آئین نامه آن در حال تدوین است. کاستیهای موجود در آموزش و پرورش برای حال حاضر نیست، بلکه ماحصل سالهای گذشته است. در رتبهبندی هیچ چیزی مطابق قانون جا نمانده است. بنده در مورد کنکور مجری قانون هستم، باید مسئله کنکور را اصلاح کنیم.