به گزارش «نماینده»، رضا تقی پور درباره گرانی لوازم خانگی، گفت: ریشه مشکل مذکور این است که سازوکارهای مدیریت بازار مواد اولیه و محصولات نهایی مناسب نیست؛ به عنوان مثال یکی از سازوکارهای موجود بورس کالا است که باید گفت این سازوکار ناقص اجرا میشود به گونهای که از قدیم هرچه گران میشد، بیان میکردند که بورس بازی رخ داده است.
نماینده مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در اقتصاد کلان عرضه باید بیش از تقاضا باشد تا بازار تنظیم شود، افزود: علیرغم وجود این اصل اساسی در شرایطی که عرضه برخی کالاها بنا به دلایلی مانند ممنوعیت واردات دست کاری شده و تقاضا نیز زیاد است، عدهای بدون در نظر گرفتن شرایط بیان میکنند که بورس کالا سازوکاری مناسبی برای عرضه آن کالا است حال آنکه بورس کالا در شرایط و محیط مدیریت شده برای کشف قیمت و رقابت سازوکار مناسبی است و اگر این شرایط فراهم نباشد بورس کالا یکی از ریشههای گرانی میشود و عرضه خودرو در بورس کالا و نتیجه آن یعنی ۲ میلیارد شدن خودرویی که پیش از این ۸۰۰ میلیون تومان به فروش میرسید موید این نکته است.
وی اضافه کرد: ما اصل سازوکار بورس را رد نمیکنیم اما ازآنجاکه چارچوب آن مناسب نیست و در شرایط درست به کار گرفته نمیشود، عملکرد موفقی ندارد و نتیجه معکوس میشود.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم ادامه داد: عدهای برای اینکه بحث را منحرف کنند، عبارت «قیمت دستوری» را تکرار میکنند در واقع خودشان موضوعی را ایجاد میکنند سپس به آن حمله میکنند، طبیعی است کسی از قیمت دستوری حمایت نمیکند اما باید به این نکته نیز توجه کرد که قیمت در همه اقتصادهای دنیا کنترل شده است و فقط ابزارها و سازوکارهای کنترل متفاوت است به طور مثال برخی از واردات و... برای کنترل بازار استفاده می شود اما متاسفانه ما راهکارها را ناقص به کار گرفتیم.
تقیپور تصریح کرد: ما دست تولیدکننده داخلی را میبوسیم و حامی آنها هستیم اما اینکه به دلیل محدودیت واردات خیالمان راحت باشد و بازار و عرضه به گونهای مدیریت شود که قیمتها در سطح بالا تثبیت شود نه حق مردم است و نه انصاف.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اسلامی ادامه داد: بازار لوازم خانگی قابل مدیریت شود مشروط بر اجرای ۲ موضوع؛ نخست آنکه اجازه ندهیم مواد اولیه با بورسبازی گران به دست تولیدکننده برسد؛ آنچه اکنون اتفاق میافتد و دوم آنکه حتی در برابر افرادی که به اقتصاد آزاد اعتقاد دارند، باید گفت که مگر ما به رقابت و شفافیت اعتقاد نداریم؛ قیمت جهانی کالا مشخص است، قیمت جهانی را مبنا قرار دهیم و اجازه فروش این کالا بیش از قیمت مذکور در بازار داخلی داده نشود؛ در برخی مواقع در سالهای گذشته میلگرد داخلی با وجود اینکه از سنگ آهن ارزان با هزینه انرژی و نیروی کار ارزان تولید میشد از ترکیه گرانتر بود.