به گزارش «نماینده» کنفرانس مطبوعاتی رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی و محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی صبح امروز در محل سازمان انرژی اتمی با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.
محمد اسلامی در این نشست با اشاره به دیدار اخیر گروسی که از دیروز آغاز شد، گفت: این دیدار پیامآور برقراری ارتباطات و روابط بین ایران و آژانس است. ارتباطات، رفتوآمدها و گزارشها باید اعتمادآفرین باشد.
وی ادامه داد: ما بتوانیم به صورت اطمینان بخش برای حل و فصل مسائل با پرهیز از ورود دادن و نفوذ دادن عناصر و عواملی که هدف آنها بر هم زدن یک روابط عادی و حرفهای است را به وجود بیاوریم. به گونهای که این شیوه تعامل پایدار بماند و همواره آژانس بتواند وظایف خود را در ارتباط با برنامه هستهای ایران در چارچوب ضوابط پادمان پابرجا و اطمینان بخش نگه دارد.
وی ادامه داد: موارد در قالب گفتگوهای دوجانبه و مشترک میان ما و همکاران آژانس و همکاران آقای گروسی انجام شده است و اطمینان دارم که به صورت پایداری تأثیرگذار خواهد شد.
اسلامی با بیان اینکه در هفتهای که گذشت ۲۹ کنفرانس هستهای ملی در دانشگاه شهید بهشتی برگزار کردیم، افزود: کنفرانس ۳۰ ام بین المللی با همکاری آژانس خواهد بود.
در ادامه رافائل گروسی نیز با ابراز خرسندی از حضور در ایران گفت: آماده هستیم کار را به پیش ببریم.
رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی افزود: دو مسئله وجود دارد، اول توقعات بالا است. حضور شما از مطبوعات نشان دهنده اهمیت مسئله است و در سطح جهان هم این توقعات به چشم میخورد که تضمینهایی برای مسئله هستهای ایران داده شود.
گروسی عنوان کرد: دوم، مربوط میشود به همکاری فنی و علمی بین ایران و آژانس؛ شب گذشته در این خصوص با آقای اسلامی بحث کردم. قرار است یک رویداد که به صورت سنتی برگزار شده یک شخصیت بینالمللی پیدا کند تا ببینیم چهطور آژانس میتواند به ایران کمک کند و این نشست که قرار است در سال آینده برگزار میشود، جنبه بین المللی پیدا کند.
در ادامه اسلامی افزود: سهم بانوان تأثیرگذار هستهای دیشب در ضیافت شام باعث شگفتی آقای گروسی و همکارانشان شد که چقدر خانم تأثیرگذار در این حوزه در ایران هستند. همچنین چند تن از همسران شهدای هستهای که در زمان ترور همسرانشان در صحنه ترور حادثه حضور داشتند.
وی گفت: پیام واضح همایش دیشب این بود که جریان علمی هستهای در ایران یک جریان قدرتمند است و حضور بانوان بیانگر این بود که این دانش رو به گسترش است و پیام آور صلح و مودت است.
اسلامی با اشاره به احتمال صدور قطعنامه علیه ایران اظهار کرد: ایران برای پیشبرد اهداف توسعه خودش که تماماً واضح است مصمم بوده و منافع ملی خودش را با هیچ چیزی عوض نمیکند.
رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: اگر بخواهد قطعنامهای صادر شود مراجع ذیربط تصمیم خواهند گرفت. آنچه که در چارچوب پادمان است برای اطمینان بخشی به آژانس، آنان را اجرا میکنیم و نمیگذاریم عواملی که این ارتباطات را بخواهد زیر سوال ببرد به وجود آید.
وی گفت: همکاریها به طور مستقیم ادامه دارد و نمیگذاریم عواملی باعث عدم اطمینان شوند.
گروسی: از درز گزارشهای محرمانه ناامید میشوم
در ادامه گروسی نیز در پاسخ به این سوال که چرا اسناد و مدارکی که در مورد ایران منتشر میشود قبل از اینکه توسط آژانس منتشر شود در رسانهها منتشر میشود، گفت: قبل از هرچیزی اعلام کنم هروقت خبری مبنی بر درز گزارشهای محرمانه به گوش میرسد ناامید میشوم. گزارشها در اختیار تمام اعضا است و به من حق دهید که نمیتوانم تمام اعضا را چک کنم. بنابراین این مسئله خوشایند نیست که بخواهم دفاع کنم.
اسلامی در خصوص توافقات انجام شده در این سفر و ادعای غنی سازی ۸۴ درصدی ایران اظهار کرد: اگر به گزارش آقای گروسی مراجعه کنید میبینید که شناسایی غنی سازی ۸۴ درصدی و بررسیهای انجام شده از تولید، ایران غنی سازی بالای ۶۰ درصد نداشته و ابهام برطرف شده است.
وی با بیان اینکه در خصوص سه مکان هم الگویی را در سال گذشته توافق کردیم و همان را دنبال خواهیم کرد، افزود: بخشی از تهدیدات را با آقای گروسی صحبت کردیم و همچنان ادامه دارد و همکاران در حال گفتگو هستند.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به نشست شورای حکام گفت: سه کشور اروپایی تمرکز میکنند روی تعهدات برجامی، اما این تعهدات صفحه مقابل دارد و آن تعهدات آنان است.
وی گفت: برای گامهای اطمینان بخش با آقای گروسی این توافق را کردیم که ما روابط خودمان را در قالب پادمان پایه ریزی میکنیم و نکنه حائز اهمیتی است که تا زمانی که آنان به تعهدات خود عمل نکردند، روابط ما بر اساس پادمان است. این مسئله مورد توافق ما قرار گرفته است.
رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: در همایش دیشب مشخص شد که جریان علمی پژوهشی و فناوری هستهای در جمهوری اسلامی ایران یک جریان قدرتمند است و خانمها و آقایان در سنین مختلف به ویژه با جوانانی که حضور داشتند بیانگر این حقیقت بود که این دانش، دانشی درون زا است که با عشق و ایمان رو به گسترش بوده و پیام آور صلح و مودت و دوستی است.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران همواره آماده است که دستاوردهای خود را با سایر ملتها هم به اشتراک بگذارد.
اسلامی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره برای پیشبرد اهداف توسعه خود که تماماً واضح و روشن است مصمم بوده و منافع ملی خود و امنیت ملی خود را با هیچ چیز جابجا نمیکند، تصریح کرد: قطعنامهای صادر شود حتماً مراجع زیر ذیربط تصمیمگیری خواهند کرد و به موجب همان تصمیمات عمل خواهیم کرد.
وی گفت: نکته مهم برای ما یعنی بین شخص من و شخص آقای گروسی در این مقطع زمانی این است که آنچه را که در چهارچوب پادمان است برای اطمینان بخشی به آژانس انرژی اتمی دقیقاً اجرا کنیم که به آن پایبند بوده و خواهیم بود و اجازه نمیدهیم عناصر و عواملی و یا نوع اقداماتی که این ارتباط و این انطباق با ضوابط را زیر سوال ببرند به وجود بیاید و به همین دلیل به طور مستمر کار خواهیم کرد و تداوم خواهد داشت و اجازه نمیدهیم که هیچگونه عدم انطباقی به وجود بیاید که موجب عدم اطمینان شود.
اسلامی در مورد اینکه فشارهایی از سوی اسرائیل و برخی دیگر از کشورها که همواره پرونده هستهای ایران رو از مسیر درست و حرفهای و حقوقی دور کرده و با توجه به توضیحات ایران درباره بندهای مورد اختلاف، آیا میتوان امیدوار بود که این فشارهای سیاسی بر نشست آتی شورای حکام تأثیر نگذارد، گفت: آقای گروسی هم به این سوال مهم اشاره کردند. سه کشور اروپایی به صورت ویژه و کسانی که با آنها همکاری میکنند روی تعهدات برجامی تمرکز میکنند.
وی با بیان اینکه تعهدات برجامی به طور مشخص صفحه مقابل دارد که تعهدات طرف مقابل است، ادامه داد: آنها نمیتوانند وقتی به تعهداتشان عمل نمیکند به ما و آژانس فشار بیاورند که ما به تعهداتمان عمل کنیم به همین دلیل برای گامهای اطمینانبخش ما با آقای گروسی این تفاهم را کردیم که ما در چارچوب پادمان روابطمان را تنظیم میکنیم. این موجب میشود که مادامی که آنها به تعهداتشان برنگشتند آژانس از عملکرد ما اطمینان خاطر داشته باشد و موجب بیان مغایرت و یا عدم انطباق نشود این نکته حائز اهمیتی است که مورد توافق ما قرار گرفت.
در ادامه مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: من همیشه از دیدار با آقای اسلامی استقبال میکنم. ما میخواهیم با ایران یک دیالوگ و گفتگوی جدی و سیستماتیک داشته باشیم.
گروسی با بیان اینکه از سفر قبلی اش به ایران مدت زیادی گذشته است، افزود: خوشحال هستم که این اتفاق افتاد و توانستم به ایران بیایم و بتوانم با همکاران خود گفتگو کنم اما هنوز کار ما تمام نشده است؛ تمام همکاران ما الان که ما اینجا صحبت میکنیم، آنها هم با یکدیگر صحبت میکنند و کار میکند تا مسائل را حل و فصل کنند.
وی ادامه داد: البته قرار است من با مقامات دیگر جمهوری اسلامی ایران هم دیدار داشته باشم و در پایان روز میتوانم قضاوت بیشتری از رضایت خودم داشته باشم.
وی با بیان اینکه کار با ایران و همکاری با ایران ادامه دارد، گفت: میتوانم بگویم که یک بسته کاری مبتنی بر صداقت و همکاری برای من بسیار مهم است. گروسی درباره بازرسیها از تأسیسات هستهای ایران و در عین حال عدم نظارت بر برنامه اتمی رژیم صهیونیستی سوال شد که وی در پاسخ گفت: البته سوال مهم است؛ مسئله این است که آژانس بازرسیهایی که از کشورها و تأسیسات هستهای آنها انجام میدهد، بر پایه توافقات قانونی و حقوقی است که با آنها دارد.
وی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران عضو معاهده ان پی تی است و کشورهایی که عضو این پیمان هستند، توافقات پادمانی با آژانس دارند.
گروسی افزود: از جامعه ایران میخواهم که این را درک کند که ما بر پایه همین توافقات و امنیتی است که بازرسیهای خودمان را انجام دهیم؛ من را مقصر ندانید؛ من به عنوان مدیرکل آژانس که بخواهم با یک کشوری با انصاف بیشتری رفتار کنند و با یک کشوری بی انصافی کنم؛ من نیستم که مشخص میکنم از کجا باید بازرس بازرسی شود در پایه توافقاتی که با کشورها داریم این کار را انجام میدهیم.
وی تصریح کرد: البته کشورهایی هستند که عضو (ان پی تی) نیستند و رژیم صهیونیستی جزو آنها است بنابراین ما با آنها توافق متفاوتی داریم. البته مربوط به رژیم صهیونیستی نمیشود بلکه به کشورهای دیگر هم است میخواهم این را خدمت شما روشن کنم که این من نیستم که تشخیص میدهند و مشخص میکنم که با کدام کشورها شدیدتر برخورد کرد و برخی دیگر نباید برخوردی داشت.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید کرد: اجازه بدهید در پایان بگویم از نظر من بسیار مهم است که همه کشورها در جهان باید عضو معاهده ان پی تی باشند.
گروسی در پاسخ به سوالی مبنی بر تهدیدهای رژیم صهیونیستی علیه تأسیسات هستهای ایران اظهار داشت: در اینجا باید دو موضوع از هم جدا شود؛ اشاره به حمله به نیروگاه اتمی مسئلهای است که رایج شده و آن هم به خاطر حمله به اوکراین است که در حال حاضر در جریان است و باعث میشود تا یکسری خاطرات از گذشته به یاد ما بیاید.
وی با بیان اینکه در کنفرانسهای عمومی آژانس این تهدیدها و حمله به تأسیسات و نیروگاههای اتمی محکوم شده است، افزود: بنابراین هرگونه اقدام نظامی علیه نیروهای نظامی کاملاً محکوم و غیرقانونی است و خارج از روند ساختاری است که ما طبق آن عمل میکنیم.
وی گفت: امیدوار هستیم که بتوانیم از نیروگاههای اتمی که منظورم نیروگاه اوکراین و تأسیسات اتمی دیگر است، محافظت کنیم.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره اینکه آژانس چه تضمینهایی میتواند بدهد که از این نهاد به عنوان یک ابزار سیاسی استفاده نشود، اظهار داشت: من میخواهم بگویم که هیچ وقت از آژانس به عنوان یک ابزار سیاسی استفاده نشده و نخواهد شد من به شما این تضمین را به شما میدهم که تحت دستورالعمل هیچ کشوری کار نکردهایم و عملکرد آژانس و مدیر کل تحت نظر شورای حکام قرار دارد.
وی افزود: برای ما عمل کردن مهم است زیرا به حرف زدن یا حرفهای دیگران توجهی نمیکنیم همانطور که آقای اسلامی گفت، برای من مهم است که با یکدیگر تحت پادمان هایی که مربوط به برجام میشود، کار کنیم.
گروسی: توافق ما به احیای برجام کمک کننده خواهد بود
وی ادامه داد: البته مذاکرات احیای برجام در دستور کار قرار دارد و ادامه پیدا میکند و البته این کاری که ما انجام میدهیم و توافق خوبی که قرار است به آن برسیم، به احیای برجام کمک کننده خواهد بود.
گروسی در پاسخ به این سوال که برخی دیگر از کشورها همواره پرونده هستهای ایران را از مسیر درست و حرفهای و حقوقی آن دور کرده است؛ با توجه به توضیحات ایران درباره بندهای مورد اختلاف، آیا میتوان امیدوار بود که این فشارهای سیاسی بر نشست آتی شورای حکام تأثیر نگذارد، خاطرنشان کرد: سوال مهمی است اما برای پاسخ دادن به آن باید یک گوی بلورین داشته باشید میتوانم آینده را پیش بینی کنم و هم بگویم این مسائل حساس و حیاتی هستند.
وی افزود: طبیعی است که کشورهای مختلف با انگیزهها و اهداف مختلف از نفوذ خودشان برای تأثیرگذاری استفاده میکنند.
گروسی اظهار داشت: این مساله نشان میدهد که چقدر مهم و ضروری است که ایران و آژانس بتوانند با یکدیگر ارتباط نزدیکتر و مستقیم تری داشته باشند و هر چقدر همکاری با آژانس از سوی ایران بیشتر باشد که کشورهای دیگر نمیتوانند اجازه پیدا کنند که بخواهد تأثیرگذاری داشته باشد یا اینکه فشار وارد کنند. وی در پایان گفت: این نشان میدهد که چقدر کار مشترک ما در چارچوب توافق جامع پادمان که بین ایران و آژانس وجود دارد، مهم است. ما در حال تعیین آن هستیم که بتوانیم به بهترین شکل آن را انجام دهیم.