به گزارش «نماینده» رضا اردکانیان در نشست علنی امروز (یکشنبه ۹خرداد ماه) مجلس شورای اسلامی به ارائه گزارشی درباره علت قطعیهای مکرر برق پرداخت و گفت: یکی از بهترین بودجههای صنعت آب و برق، بودجه ۱۴۰۰ است؛ نه صرفاً به دلیل منابع مالی بودجه برای صنعت نیازمند برق و آب بلکه عمدتاً راهگشایی و گرهگشایی جهت حل مشکلات مزمن صنعت برق دارد.
با بودجه ۱۴۰۰ در سال جاری ۱۰ هزار روستا بهسازی خواهند شد
وزیر نیرو بر همین اساس تصریح کرد: این بودجه باعث خلاصی یافتن وزارت نیرو و منابع مالی از دریافتیهای مردمی شد که با استفاده از مکانیزم تبصره ۱۴ صورت گرفت و یکی از دستاوردها بود؛ همچنین بند (هـ)، (ز) و (ط) تبصره (۱۵) باعث گرهگشایی از حیث امکان توجه به بازسازی سیستمهای فرسوده و دستیابی به منابع مالی مناسب جهت پرداختن به بهسازیها بود که از این طریق در سال جاری ۱۰ هزار روستا بهسازی خواهند شد و تجهیز ۲۰ هزار عشایر از نظر مولدهای خورشیدی نیز امکانپذیر میشود.
عضو کابینه دولت دوازدهم با اشاره به سال آبی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ که از مهرماه سال گذشته آغاز شده و یکی از خشکترین سالها طی ۵۰ سال اخیر بوده است، عنوان کرد: از آبان ۹۶ که کار را آغاز کردم، سال آبی ۹۷- ۹۶ به عنوان دومین خشکترین سال در ۵۰ سال اخیر بود.
وی در ادامه با اشاره به برخی علتهای قطعی مکرر برق در هفتههای اخیر عنوان کرد: حدود ۳۵۰۰ مگاوات کاهش ظرفیت تولید برق داشتیم، همچنین امسال با گرمای زودرس مواجه بودیم که باعث شد نیروگاهها که توان خروجی متناسب با دما دارند با مشکلاتی مواجه شوند.
اردکانیان ادامه داد: در ۲۹ اردیبهشت سال جاری ۵۳ هزار و ۸۰۰ مگاوات برق مصرف شد که این میزان در ۲۴ خرداد سال گذشته اتفاق افتاده بود و در سال ۹۸ در اول تیرماه بود و در سال ۹۷ نیز در ۹ تیرماه اتفاق افتاد لذا گرمای زودرس باعث افزایش مصرف برق شد چرا که مردم خیلی زودتر از گذشته از دستگاههای سرمایشی استفاده کردند.
عضو کابینه دولت دوازدهم در ادامه با بیان اینکه در سال ۱۴۰۰، ۲۲.۵ درصد افزایش مصرف انرژی روزانه داشتیم، اظهار کرد: این میزان در اردیبهشت ۱۴۰۰ به نسبت سال ۹۸ و ۹۹ با ۱۷.۹ درصد افزایش روبرو بوده است.
وی در ادامه عامل غافلگیری بعدی جهت مصرف برق را رمزارزها عنوان کرد و گفت: این واژه در افکار عمومی مفهوم روشنی ندارد که ما به عنوان صادرات انرژی از آن یاد میکنیم که اگر استخراج رمزارز با مجوز ماینینگ صورت گیرد، صادرات آن نیز مجوز خواهد داشت و اگر بدون مجوز انجام شود، صادرات آن نیز پنهانی و غیرقانونی خواهد بود.
اردکانیان ادامه داد: زمانی که تولید رمزارز به صورت پنهان صورت می گیرد مصرف انرژی بیشتر میشود زیرا باید دستگاههای استخراج را در محلی پنهانی قرار دهند و برای خنک کردن آنها به مصرف انرژی بیشتری نیاز است.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه با کمک نیروی انتظامی از تیر ماه سال ۱۳۹۹ تا فروردین ۱۴۰۰، دو هزار و ۶۶۱ مرکز استخراج رمز ارز و ۱۷۵ هزار دستگاه کشف شده است، ادامه داد: ۱۰ درصد از انرژی مصرف تولیدی رمزارزهای کل جهان در ایران بوده و این میزان به معنای صرف دو هزار مگاوات انرژی برق است، در حالی که واحدهای دارای مجوز استخراج رمزارزها تنها ۳۲۰مگاوات مصرف دارد.
عضو کابینه دولت دوازدهم افزود: جمعبندی کمیته مربوطه در شورای امنیت کشور که توسط وزیر کشور ابلاغ شده و دبیرخانه شورای امنیت ملی بر این است که یکی از دو علت قطعی برق، افزایش دما و استخراج رمزارزها هستند.
وی ادامه داد: نتیجه خشکسالیها، کمبود آب برای تولید برق، افزایش زودهنگام دما و استخراج غیرقانونی رمزارزها موجب شد تا برخلاف تمامی سالهای گذشته رشد مصرف انرژی ۱۹ درصد باشد. در سال ۹۹ اوج مصرف ۴۵ هزار مگاوات بود که در سال جاری به ۵۴ هزار مگاوات رسیده است. ۸ هزار و ۵۰۰ مگاوات افزایش مصرف معادل برق تولیدی ۷۰ توربین گازی میباشد.
اردکانیان گفت: ۹ درصد افزایش مصرف برق مربوط به دستگاههای سرمایشی، ۲ هزار مگاوات مربوط به دستگاههای استخراج رمزارز، ۲ هزار مگاوات مربوطه به رشد مصرف در صنایع بزرگ و افزایش یک میلیون مشترک سالانه و اندکی مربوط به مصرف چاههای کشاورزی است.
وزیر نیرو تصریح کرد: هر ساله از انتهای شهریور ماه واحدهای نیروگاهی به تعمیرات میروند، در فروردین ماه سال ۹۹، ۱۹ هزار مگاوات هنوز در حال تعمیر بود که این میزان در سال ۱۴۰۰ به ۱۳ هزار مگاوات کاهش داده شد، در اردیبهشت ماه سال گذشته ۱۰ هزار مگاوات در تعمیرات بود، اردیبهشت امسال ۸ هزار و ۵۰۰ مگاوات، خرداد سال گذشته ۸ هزار و ۴۰۰ مگاوات در حال تعمیر بود اما اکنون تنها ۴ هزار و ۲۰۰ مگاوات در حال تعمیر است که این از سرعت بیشتر تعمیرات در نیروگاهها حکایت دارد.
عضو کابینه دولت دوازدهم در پایان با اشاره به اینکه واحدهای تولید برق در بندرعباس علیرغم بالا بودن دمای هوا در حال تعمیر هستند تا هر چه زودتر به شبکه برگردند، ادامه داد: زمستان سال گذشته به دلیل کمبود گاز، نیروگاهها دیرتر به تعمیرات فرستاده شدند.
وزیر نیرو با بیان اینکه مصرف انرژی در مقایسه با سال گذشته ۲۵ درصد افزایش داشته، گفت: قبل از آغاز به کار دولت یازدهم، تلفات شبکه ۱۴.۵ درصد بود که اکنون به ۹.۹ درصد رسیده و راندمان نیروگاه های حرارتی از ۳۷ درصد به ۳۹ درصد رسید، در حالی که متوسط جهانی ۳۷ درصد است.