آیتالله سید احمد خاتمی عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری با اشاره به مبانی قرآنی صلح اظهار داشت: اسلام صلح بجا و عزت آفرین را اگر دشمن حقیقتاً در پی آن باشد، ضد ارزش نمی داند.
وی با اشاره به آیه ۶۱ سوره انفال که میفرماید «و اگر دشمنان به صلح و مسالمت تمایل داشتند، تو نیز مایل به صلح باش و کار خود به خدا واگذار، که خدا شنوا و داناست» تصریح کرد: لیکن صلح با دشمنی که مدام در حال توطئه علیه مسلمانان است ضد ارزش است و اسلام آن را پذیرفتنی نمی داند.
عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری همچنین ضمن اشاره به آیه ۹۱ سوره نسا که میفرماید «پس اگر از شما کناره نگرفتند و تسلیم شما نشدند و از اذیت شما دست نکشیدند در این صورت آنها را هر جا یافتید بگیرید و به قتل رسانید، ما شما را بر (جان و مال) این گروه تسلطی کامل بخشیدیم»،گفت: اسلام در شرایطی که مسلمین دست برتر دارند صلح را ناروا میداند.
آیتالله خاتمی همچنین به آیه ۳۵سوره محمد (ص) که میفرماید «پس (شما ای اهل ایمان در کار دین) سستی روا مدارید و (از ترس جنگ، کافران را) دعوت به صلح نکنید، که شما غالب و بلند مقامتر خواهید بود و خدا با شماست و از (ثواب) اعمال شما هیچ نمیکاهد» اشاره داشته و در پاسخ به این سوال که آیا شرایط ما با آمریکا شرایط صلح است یا جنگ؟ تصریح کرد: اولا آمریکا مدام در پی سلطه و ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران است و ثانیاً بحمدالله مقاومت در منطقه و ایران دست برتر دارد و ثالثا، این آمریکا به خصوص ترامپ است که نیاز به شعار صلح دارد و رابعا، آمریکا حقیقتاً در پی صلح نیست، او سلطه میخواهد نه مذاکره.
وی افزود: با توجه به این چهار نکته فوق، شرایط کنونی شرایط صلح نیست و تجربه چند سال گذشته نیز میگوید که مذاکره جواب نمیدهد و این تنها مقاومت است که نسخه شفابخش است.
خاتمی در اینباره به آیه ۱۲۰ سوره آل عمران که میفرماید «اما اگر شما صبر پیشه کنید و پرهیزکار باشید مکرر و عداوت آنان آسیبی به شما نرساند، که همانا خدا بر آنچه میکنید محیط و آگاه است» اشاره کرده و بیان داشت: با صبر و مقاومت است که تاکنون ملت بزرگ ایران دشمنان را ناکام گذاشته و خواهند گذاشت.
این عضو هیات رئیسه مجلس خبرگان در پاسخ به سوالی در مورد فلسفه اصلی صلح امام حسن علیه السلام خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری در کتابی که ترجمه از عربی داشتهاند، نامه صلح امام حسن علیه السلام را عالی ترین نرمش قهرمانانه تاریخ نامیده اند. اصلی ترین فلسفه صلح امام حسن علیه السلام نداشتن یاران وفادار و همراه بود، به همین دلیل اردوگاه حضرت اصلا در موضع برتر قرار نداشت و برای امام حسن(ع) وضعیت بحران بود ولی حضرت از همین بحران به عنوان فرصت بهرهبرداری نمودند. این تعبیر حضرت است که میفرمایند «دیدم یارانم آماده جنگ نیستند و نیز فرمود که اگر یارانی داشتم شبانه روز با معاویه میجنگیدم».
وی در پاسخ به این سوال که آیا شرایط کنونی شرایط صلح امام مجتبی (ع) است؟ بیان داشت: به یاری خداوند امروز مقاومت در منطقه و ایران، یارانی وفادار، جان بر کف و خستگیناپذیر دارد. حاج قاسم ها، شهید حججی ها و ... فراوانند که مصداق «فمنهم مَن ینتظر» در انتظار ایثار هستند؛ و از طرفی، این دشمن کینهتوز است که نیازمند مذاکره و شعار صلح، برای رای آوردن است. بنابراین، شرایط کنونی شرایط مقاومت است و انشاالله در این مصاف هم، جبهه حق پیروز است.
عضو مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر اینکه آنچه مهم است امید، خستگیناپذیری و اطاعت از ولایت است خاطرنشان کرد: باید مراقب بود کسانی خستگی و افسردگی خود را به نام ملت ننویسند. به یاری خداوند، ملت همیشه در صحنه، خستگی را خسته کرده اند و خسته خواهند کرد. تحقیقا پیروز این مصاف هم، ملت بزرگ و مقاوم ایران است.